Vlaamsche kost

Witloof met hesp en kaassausWinterweer, winterkost, gedaan met slaatjes, groentetaarten en zomerse pasta's. Vlees, patatten en veel saus en op het eind een potteke pudding toe.
Witloof met hesp en kaassaus (véél kaassaus) is één van mijn favoriete wintergerechten, makkelijk bovendien want je kan het op voorhand maken. Ik zal u even chronologisch meedelen hoe ik te werk ga, wie weet leert u wel iets, of voegt u een belangrijk gegeven toe in de comments.

Nodig 3 personen:

Het witloof en de puree
-6 stronken witloof
-6 plakken ham, van die goei, niet van die ontvette
-een halve kilo zachtkokende aardappelen
-een klontje boter
-melk
-het geel van een ei
-nootmuskaat
-peper en zout

-Schil de aardappelen, was ze en snij ze in stukken
-Haal de eventuele lelijke bladeren van het witlof en snij een V uit de onderkant zodat de bittere kern weg is.
-Stoom de aardappelen en het witloof tot het gaar is +/- 25 minuten
-Zet het witloof recht zodat al het water weg kan lopen.
-Prak de aardappelen met de boter en zoveel melk tot je een smeuïge puree hebt, roer er dan het eigeel onder, kruid af met peper, zout en een beetje nootmuskaat.
-Neem een plakje ham, bestrooi met met peper en zout, leg er een uitgelekte of uitgeschudde witloofstronk op en rol op.
-Schik in een schaal naast elkaar.
-Doe de puree eveneens in een ovenschaal en bestrooi desgewenst met paneermeel en klontjes boter.

De kaassaus (bechamelsaus met kaas)
-40 gram boter
-40 gram bloem
-1 liter melk
-200-250 gram gemalen kaas, ik neem altijd Gruyère.

-Smelt de boter, haal van het vuur en doe de bloem erbij, roer goed.
-Voeg de helft van de melk toe en roer tot al de boter en bloem (roux) is opgelost in de melk.
-Blijf regelmatig roeren, wanneer de saus te dik is voeg je melk toe tot de saus de goede consistentie heeft.
-Laat nog 5 minuten pruttelen.
-Roer de kaas onder de bechamelsaus.

En dan?
-Kaas om te gratineren

-Verwarm de oven voor op 180°.
-Giet de saus over het witloof.
-Strooi er er extra kaas over.
-Zet alles in de oven tot het door en door warm is.
-Nog 5 minuutjes onder de grill en klaar.


Wat is uw favoriet winters gerecht?