#2 De naad

plooi
Dit zat helemaal goed in mijn hoofd, maar eens onder het naaimachien onderuit valt het wel tegen, nogal truttig, maar bon, ik heb wel wat truttige vriendinnen dus ik kan het altijd nog kadoo doen.
Maar de opzet was dus wel goed, een schoon stofke met een fluo stiksel, de wereld heeft inderdaad af en toe een klein beetje fluo nodig.

Engelse naadMaar ik laat het toch zien omdat ik u iets wil vertellen, zie ne keer hoe schoon dat van binnen is afgewerkt.
Ik heb geen overlock dus ik moet mijn naden op een andere manier afwerken en waarom dat niet meteen op de meest deftige manier doen, De Engelse Naad dames en heren. En als u niks met deftig hebt dan doet u het waarschijnlijk wel omdat er niet zoveel draad in kruipt als in zigzaggen, twee vliegen in één klap, proper en goedkoop!


Engelse naad
Omdat de meeste patronen zonder naad zijn moet je er niets speciaals voor doen, wat je wel moet weten is op welke breedte je wil stikken, je moet een keer een smal stiksel doen en een keer een breder, de som van die twee stiksels wordt de naad, dat is nog te doen qua inspanning.
Die naadwaarde teken je alleen op plaatsen waar je zo'n naad wil, ik heb de taille afgewerkt met een beleg, dus daar heb ik de 1 cm gehouden.

Dan het stikken, eerst stik je op de smalste breedte met de slechte kanten tegen elkaar, pasop, dat is heel verwarrend zo ineens een naad aan de goede kant. Vervolgens plooi je dat open en stik je met de goede kanten tegen elkaar op de breedste breedte zodat het eerste stiksel "gevangen" zit in het nieuwe stiksel.

Let op: Als je een stof gebruikt waarvan de naad nogal rafelt moet je na het eerste stiksel de losse draadjes wegknippen anders komen die tussen het tweede stiksel te zetten wat weer helemaal niet deftig is.

goede kant

Deel van:
#1 Patronen overnemen
#2 De Engelse naad, werk uw rokske deftig af.
#3 Teken zelf een basisrokje
#4 Iets over het beleg, de voering en het platstuk (beleg op vorm)
#5 Maak van uw basisrok een A-lijnrokje en klokrok
#6 Maak van uw rokje een wikkelrok