#1 Patronen overnemen

Daar een billeman!

Ik ben nogal een luie naaier, als ik ergens tijd kan uitsparen doe ik het, in dit rokje bv zit geen rits, omdat het een verlaagde taille heeft kan ik het over mijn hoofd aandoen, als ik geen push-up bh draag tenminste.
Niet altijd even elegant uw rok zo aantrekken, ik ben al een paar keer moeten bevrijd worden uit een rokje dat toch net iets te klein was, maar hey, dit rokje zat wel op twintig minuten in elkaar, met rits had dat zeker 6 minuten langer geduurd.
Ik ben voor die reden ook overgestapt naar witte wijn in flessen met draaistop, weer 2,45 minuten uitgespaard.

Het stofke is fantastisch ik zag het bij Polkadotjes en moest het ook hebben, gelukkig is Polkadotjes een toffe en wou ze mij een metertje of twee opsturen. Uit een dun geel katoentje knipte ik de voering, gewoon hetzelfde patroon maar onderaan een centimeter korter zodat de voering niet onder het rokje uitpiept.

Ik vat samen:
2x een voorpand, 2x een rugpand, zijkanten van dezelfde stof aan elkaar, de 2 rokken bovenaan aan elkaar en dan maar duimen dat je er in kan.
En anders een rits er in, ook geen ramp. Of afvallen, wel een ramp.


Om nog efkes verder te gaan op het luie-naaier-thema, may I present you de manier waarop ik patronen overneem, blijkbaar, -en ik wist dat dus echt niet- zijn de patronen in boekskes allemaal zonder naad, straf want ik snap niet goed waarom ze dat doen als toch iedereen die naad er dan moet bijtekenen, maar dan begint het nog maar, want dan gaat iedereen dat patroon vastspelden op de stof om het dan uit te knippen of met krijt over te nemen, allee ik snap het dus niet goed, het lijkt mij in ieder geval nogal ingewikkeld.
Ik zal u anders eens mijn manier laten zien en wie weet bent u er iets mee, het zou niet de eerste keer zijn dat ik het beter weet, niet waar?

Patronen tekenen1. Om niet elke keer de naad moeten bijtekenen (in het geval dat je telkens hetzelfde patroon gebruikt) tekent ge hem al bij op het papieren patroon dat je toch moet overnemen. De blauwe lijn is dus de stiklijn. Die grijze lijnen aan de hals en mouw zijn de lijnen van het beleg, dé uitvinding sinds het wiel als je het mij vraagt, keigemakkelijk om de hals en armopening deftig af te werken. Maar daar gaat het niet over. Vragen iemand?
Ah, het symbooltje links is het symbooltje van stofplooi, geen idee of dat algemeen gebruikt wordt.


Patronen tekenen2. Dan, de zoom, dat is meestal drie cm (twee naar boven en eentje weer naar beneden bij het stikken), makkelijk.
Als je een rokje met uitschuining maakt heb je vaak een probleem wanneer je de zoom omplooit en vaststikt , je hebt teveel stof, dit komt omdat de stiklijn (blauw) korter is dan de stof. Als je naar de foto kijkt, zie je dat er een hoekje afgeknipt is, je meet eerst de stiklijn + de cm van de zijnaad op en zet dit af onderaan het patroon, trek een lijntje tussen beide punten en knip het hoekje weg zodat wanneer je de zoom vaststikt de lengtes hetzelfde zijn.

Patronen tekenen3. Het overnemen, je legt het patroon op de stof en zorgt ervoor dat het goed blijft liggen, nu gebruikte ik twee zware theelichtjes, maar andere keren zijn dat boeken of een steen, het maakt allemaal niet uit, klein en zwaar is ideaal.

Teken rond het patroon met een stift, doe geen moeite omdat met zo'n verantwoord krijtje te doen, dat werkt van geen kanten en duurt een eeuwigheid, neem gewoon een stift uit de doos van uw kinders. Of een balpen, misschien wat slimmer want bepaalde stoffen verdragen geen stift.

Patronen tekenenZo dus, en dan het papier weg en uitknippen, dat moet toch niet ingewikkelder worden?
En die stiklijn moet er toch voor niks opstaan want je stikt overal op 1 cm van de kant, toch?


Ha ja, rokjesmaand omdat je nooit rokjes genoeg kan hebben en mei de ideale maand is om met de benen bloot te gaan.
Dit rokje is een simpel uitgeschuind rokje, als jullie nu flink een recht rokje maken met de uitleg van Tante Hilde dan laat ik binnenkort zien hoe je er een uitgeschuind rokje van maakt, deal?

Edit: Onderaan de uitleg van Tante Hilde staat al een oplossing om een uitgeschuind rokje te verkrijgen.
Opgelost!

Deel van:
#1 Patronen overnemen
#2 De Engelse naad, werk uw rokske deftig af.
#3 Teken zelf een basisrokje
#4 Iets over het beleg, de voering en het platstuk (beleg op vorm)
#5 Maak van uw basisrok een A-lijnrokje en klokrok
#6 Maak van uw rokje een wikkelrok