Mouwen en wtf met die overschot?

Mouw


Dag, ik ben Mme Zsazsa en ik stik gelijk in't fabriek.

Dat komt omdat ik patronen leerde tekenen en dan moet je weten hoe zo'n dingen in elkaar te steken.
In't fabriek -of den atelier gelijk ge wilt- wordt niet met speldjes gewerkt (laat staan driegen) daar wordt meteen alles roesjj in elkaar gezet, en we moeten daar eerlijk in zijn, wat zit het beste in elkaar, uw hemdje van de H&M of het luiertasje dat je net maakte?

Inderdaad, dat dacht ik al, we gaan daar niet flauw over doen.

Driegen of alles met 56 speldjes aan elkaar hangen is dus echt niet nodig om iets netjes af te werken én het gaat gewoon veel sneller eens je wat ervaring hebt.

Ik laat u vandaag eens een staaltje snelstikken zien en dan nog niet bij het simpelste onderdeel.
Gevreesd onder de kvlv-leden, verguisd door de smockjurkjesmaaksters en klamme pollekes veroorzaker op naaiclubjes.
Beef niet langer vrienden, ik stel u voor ... de mouw!


Mouwen1

Zie hier de anatomie van de mouw en zijn toekomstig kledingstuk.

Bovenaan het kledingstuk en onderaan de mouw.
De drie pijltjes verwijzen naar de drie merktekens die steeds aanwezig zijn op zowel het kledingstuk als op de mouw, vergeet deze nooit over te nemen op beide patroondelen.
De rest komt sevens.

Welke kant is het voorpand en welke kant het rugpand?
Dat is nog niet zo moeilijk te herkennen, eens je het truukje kent ga je nooit meer missen.
Er is nl een verschil tussen voorpand en rugpand, de mouw aan de rugkant is helemaal bol terwijl de mouw vooraan het eerste stuk hol is.
Zo simpel is dat.
En dat ge het nu nooit meer vergeet!

Waarom past dat soms niet?
Iedereen die al een paar keer een kledingstuk met mouwen in elkaar heeft gezet, heeft gemerkt dat er op het eind van het kledingstuk nog een stuk mouw is, dat komt niet door verkeerd stikken/slecht knippen/een verkeerd patroon maar is zo bedoeld, de mouwen van een vestje schelen al gauw een paar cm met het armsgat terwijl oversized kleding of een kledingstuk uit tricot nauwelijks verschilt.
Het eerste (a-b) en laatste stuk (g-h) van een mouw zijn wel altijd even lang.

Hoe los ik dat dan op?
Door weer een truukje, een geweldig truukje, je kan zonder driegen en zonder ander geknoei toch perfect een langer stuk stof aan een korter stuk stof vaststikken.
Begin met de schouders van de panden aan elkaar te stikken.
Zorg ervoor dat je de drie knipjes op de mouw en kledingstuk zeer precies overneemt, stik de delen aan elkaar met de mouw onderaan, tot aan het eerste merkteken, die zoals ik al zei net even lang zijn.
Stop met de naald in de stof en leg de mouw op het kledingstuk om te zien hoeveel mouw je overhebt, dit zal altijd een paar mm's tot enkele cm's zijn. (tekening)

Dus?

Mouw stikken

Geef je de mouw een zetje, duw de stof van de mouw onder het voetje tijdens het stikken, het hele stuk, over de schouder (merkteken) tot je weer bij het knipje bent, zonder aan het kledingstuk te trekken of het tegen te houden, anders eindig je alsnog met een gerimpeld kledingstuk.
Doe dit héél enthousiast bij een groot verschil (bv aanpassend hemdje in katoen) en met een matig enthousiasme als er maar weinig verschil is (vb een mannenhemd)
Let er wel op dat je de stof er niet dubbel onderduwt want dan krijg je een plooitje en dat willen we niet, zorg er gewoon voor dat er meer onderste stof onder het voetje kan door het aan te bieden, dit klinkt simpel, maar dat is het ook.
Hoe geweldig.
Dit werkt super, maar probeer misschien eerst op wat rechte lapjes, je zal snel merken dat je grotere verschillen kan opvangen, zonder gespeld of gedrieg!


mouw 3

Oké, en dan?
Plooi het kledingstuk goed, met de goede kant naar binnen, de naad onder de arm precies op elkaar, de naden beide naar de mouw gericht en stik de zijnaad toe tot onder de arm, draai het kledingstuk met de naald in de stof en stik ook de naad van de arm toe.
Of begin bij de arm en eindig aan de zoom van de zijnaad.
Zoom de mouw en het kledingstuk om en klaar.


Zo!
Deze post had ook "Bespaar tijd met Mme Zsazsa" kunnen heten vind ik zo.


Ah ja
Bij vestjes met tweedelige mouwen moet je anders te werk gaan, de zijnaad komt dan niet overeen met de naad van de mouw, dus je moet de mouw in één beweging in de dichtgestikte armsopening zetten.
Stik daarvoor de zijnaden toe van het kledingstuk en mouw en zet de mouw er op dezelfde manier in, onderaan komen de delen overeen en vanaf het knipje onder de arm vooraan, tot het knipje onder de arm achteraan, over de schouder duw je de stof onder het voetje.