maandag 28 maart 2011

Mag ik u voorstellen: Buurvrouw n° 9

De moestuin van buurvrouw n° 9

We nemen als voorbeeld mijn recent aangeworven buurvrouw, buurvrouw n°9 zoals ze vanaf nu genoemd wordt.
Buurvrouw n°9 komt uit Het Stad, bezie dit inderdaad als een geruststelling.
Zelfs voor stadsmeisjes is het mogelijk om een moestuin te beginnen!

Het geluk staat meteen aan de kant van buurvrouw n° 9 want haar tuin bevat -knal in de zon- een moestuin in spé, ttz oud-buurvrouw n° 9 had al een moestuin, een netjes afgemaakte moestuin zoals te zien op bovenstaande foto.
Het enige dat buurvrouw n° 9 moet doen is de bodembedekking (zwarte plastic, erg vooruitziend van oud-buurvrouw n° 9) wegnemen, compost verdelen en een poortje maken, want spijtig genoeg heeft iemand van de buren een graafgrage hond die zich niet laat opsluiten in de anders wel riante tuin van bovengenoemde.

De compost laat buurvrouw n° 9 aan huis leveren, omdat buurvrouw n° 9 het groots ziet bestelt ze meteen twee bigbags.
Later die week zal buurvrouw n° 9 op de groendienst van haar gemeente een compostvat gaan halen om vanaf nu qua compost zelfvoorzienend te worden.
Buurvrouw n° 9 neemt ook een staaltje van de grond om te laten analyseren zodat eventuele tekorten kunnen aangevuld worden en ze weet welke groenten wel en niet kunnen geteeld worden.

's Avonds zet buurvrouw n° 9 zich aan tafel met een goed glas wijn een een blad papier, welke groenten moeten er zeker in haar moestuin?
Omdat buurvrouw n° 9 vruchtwisseling gaat toepassen wordt er aan de hand van dat blad papier beslist uit hoeveel perken de moestuin moet bestaan.
In de vruchtwisseling worden alle groenten ingedeeld in groepen, die groepen worden bepaald door het soort bemesting, de grondbewerking en de familie waartoe ze behoren. Buurvrouw n° 9 moet hier niet haar hoofd over breken want gelukkig bestaan daar boeken over.
Buurvrouw n° 9 komt uit bij vijf aparte groepen en aardappelen. De hoe-wat-waar over vruchtwisseling krijgt hieronder een eigen hoofdstuk, de hoe-wat-waar is nu nog niet heel belangrijk, laten we eerst buurvrouw n° 9 nog wat volgen.

Buurvrouw n° 9 meet haar moestuin en stelt het volgende plan op.

Moestuin n° 9

Ze is hiertoe gekomen door de volgende regeltjes te volgen:
1. Een perk is best 1,2 breed, breder is niet handig omdat je langs beide kanten overal moet aankunnen, of toch minstens tot in de helft zodat er nooit op de perken moet gestapt worden.
2. Een perk moet langs alle kanten bereikbaar zijn.

Wat blijkt? Het geluk staat weer aan buurvrouw n° 9 haar kant want de afmetingen zijn perfect, er is net voldoende ruimte voor zes perken met aan elke kant een paadje.

Omdat buurvrouw n° 9 daar zo euforisch over is vloeit de wijn nog rijkelijker en is het beter om het hier voorlopig even bij te laten.
Stay tuned for more information about How-to-start-een-moestuin-from-scratch en kijk hier voor het toegepaste verhaal van de buurvrouw.

11 opmerkingen:

 1. Lol!
  Vandaar de kater, dus :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. hihi wel leuk om te lezen hopelijk gaat mvr nr 9 lekkere groentjes hebben :) na al dat werk :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. itisi leclerc28.3.11

  Slim van buurvrouw nr 9 om een staaltje van de grond te nemen, zou ik ook eens moeten doen. Vraagje: waar kan buurvrouw nr 9 haar staaltje laten analyseren, waar kunt ge dat binnendoen?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Goede plannen van buurvrouw nr. 9!
  Wilde u nog bedanken voor de inspiratie: http://knoopjes.blogspot.com/2011/03/super-giveaway.html
  xoxox

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Da's wel tof voor buurvrouw nummer 9, maar ineens beginnen met 10 x 6 lijkt me toch wel vrij groot en ik vermoed dat ge modale mens geen 10 x 6 zomaar eventjes vrijliggen heeft, te bedenken dat er ook nog plaats moet zijn voor een schommel en een zandbak en een terras en wat bloemekes en ....
  Kan je dan met vruchtwisseling werken als je bv maar de helft plaats hebt? (en trouwens klein begonnen is half gewonnen niet waar? :-) )

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Naais, de kater moest toen nog komen, hier is alleen een glas bij gesneuveld. :)

  Itisi, hier gewoon bij de maalder, bij de aveve doen ze dat ook.

  Marijke, dat moet allemaal lukken!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Nog eens Marijke, je kan ook met 4 perken vruchtwisseling toepassen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Over oud-buurvrouw n°9: toch niet dat zalig madammeke met haar witte krollekes -die poseerde met Abel- die weg is zekers?

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Al een geluk dat je een glaasje wijn hebt ;-)
  en hopelijk kloppen de afmetingen daarna nog :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. en ge hebt uw 2de oog nog ?

  dan is't niks.. laat de glazen dan maar sneuvelen !

  BeantwoordenVerwijderen