woensdag 1 juni 2011

Jetbezenbaksels

Aardbeientaart
Drie jaar geleden kocht ik 9 aardbeiplantjes, het jaar nadien nam ik wat nakomelingskes mee over de taalgrens sindsdien eten Elza en ik elk jaar aardbeien van dezelfde familie. Feitelijk ken ik daar niet veel van, ik weet dat je kan kiezen tussen eenjarige en meerjarige planten en toevallig ben ik zonder het goed te beseffen drie keer voor de meerjarige plantjes gegaan, tussen de bessen staan ordinaire aardbeien met bloemetjes in roze en wit, tussen andere bessen staan de sjiekere Mara des bois en schattige bosaardbeitjes.
Ik schat dat ik sinds een week of twee dagelijks een halve kilo aardbeitjes pluk, meestal verdwijnen die rechtstreeks in Abel -het voordeel van overdag het enige kind te zijn- vandaag was de oogst het driedubbele dus heb ik nog een kilooke over om morgen een taart te bakken. Ik probeer elk jaar iets nieuws en momenteel zijn dit mijn twee favorieten, de bovenste heeft een vulling van ricotta en een koekjesdeegbodem en die hieronder is eerder een cake die ik net ontdekte bij Smitten kitchen, zij haalde de mosterd bij Martha Stewart. Morgen maak ik (net als vandaag) de laatste versie, ik ben zelfs aan het denken om twee cakes te maken, om maar te zeggen hoe favoriet favoriet hier is.
Plus, iets zelfgemaakt uit den hof is altijd scoren bij mijn schoonmoeder (ik vertelde dat ooit al eens) die morgen haar zoneke gelukkige verjaardag komt wensen.

Aardbeiencake
Om averechts te doen geef ik hier het recept van de bovenste taart, voor dit recept moet je op de link hierboven klikken, ik ga dat recept ooit wel eens overnemen want nu is dat met eetlepels en cups ed en ik kan die dingen nooit vinden tijdens het koken, ik heb het dus meer voor een weegschaal. Trouwens, als iemand mij eens zou kunnen zeggen wat een el boter precies weegt moet ik morgen niet schatten gelijk vanmiddag, merci!

De aardbeientaart met ricottavulling
1/2 keer dit koekjesrecept
500 gram aardbeien, gewassen, steeltje er af en in twee gesneden
1/2 appelsien
suiker of agavesiroop
een potje ricotta
50 gram suiker
1 ei

Maak het koekjesdeeg en meng er eventueel wat sinaasappelraspsel door, zet een tijdje in de koelkast en maak dan de bodem zoals bij de rabarbertaart, laat afkoelen.
Mix de ricotta met het ei en de suiker en schep op de afgekoelde taartbodem, bak 20 minuten op 175°, laat ook weer wat afkoelen.
Meng de aardbeien met het sap van de appelsien en zoet naar smaak, dit hangt af van de aardbei en van u, ik gebruik altijd agavesiroop omdat de aardbeitjes dan zo mooi blinken.
Verdeel de aardbeien over de ricotta, zet op een mooi bord en dien op.
Versier eventueel met wat eetbare bloempjes bv. viooltjes of vlierbloesembloempjes.

Voila, nu ben ik weg, moet Mr Zsazsa kussen!


jefbezen

10 opmerkingen:

 1. mmmm, ziet er superlekker uit!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. "als iemand mij eens zou kunnen zeggen wat een el boter precies weegt": 14 gram

  Voor al uw conversies, één adres: Convert measures of ingredients for cooking & more

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ma zeg ik ben nu ziek en ik kom er helemaal boven op door u suuuper lekker taart!!  groetjes
  Marie (12 jaar)
  ps ben toch nog een beetje ziek
  maar het komt zeeker NIET door u taart : D

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Oh man, die bovenste, dat is echt gewoon helemaal mijn ding. U bent bedankt voor het recept, hij staat al tussen mijn favorieten.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Anoniem2.6.11

  Span jij dan een net ofzo boven die aardbeiplantjes? Ik had er nl. een tijd terug, aangestoken door jouw heroïsche tuinverhalen, ook een paar gekocht, er hingen behoorlijk wat aardbeien aan maar plots was alles weg. Ik dacht aan slakken, dus korrels gestrooid maar toen ik op een dag thuiskwam schoten de vogels plots weg, eentje had zelfs het lef om het kronntje met nog wat aardbei aan vlak voor mijn voeten te laten vallen! Maar ondertussen heb ik nog niet één aardbei kunnen eten :-( 'k Heb nog veel te leren...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Anoniem2.6.11

  Is een el niet de afkorting voor eetlepel? zo heb ik dat toch altijd al gedacht...

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Lieze2.6.11

  Idd, ik ga er altijd van uit dat een 'el' staat voor 'eetlepel' en dat is toch nog nooit mislukt...

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat toevallig, mijn pot staat ook net op het vuur, maar dan met aardbeiconfituur.(foto's gemaakt, maar geen tijd om nu te bloggen) Ik pluk ook sinds enkele weken een grote bak aardbeien per dag, met 3 kinderen in huis geraakt dat dus met gemak op, de bomma krijgt haar oogst niet alleen op, dus maak ik met de aardbeitjes die we van haar krijgen confituur. El staat voor eetlepel, en over aardbeien best altijd een net spannen, zijn inderdaad de vogeltjes die daar mee gaan lopen! De taarten zien er super lekker uit!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Voila de aardbeien cake gebakken en lekker bevonden, zelfs door de dochter!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat een heerlijke taarten! Jij boft met zo veel aardbeien elk jaar.

  Groetjes, Monique

  BeantwoordenVerwijderen