Tiramisu voor meelopers

Tiramizsazsa
Drie eetlepels mascarpone, dat zit in potten van 500 gram.
Drie eetlepels mascarpone, dat is zo'n 150 gram.
350 gram mascarpone, dat is zo'n zes pottekes tiramisu.
En we zijn maar met vijf!

Tiramisu, dat is niet hip meer na de jaren 90.
Tot er plots speculaaspasta op de markt kwam en alles met speculaas onwijs hip werd.

May I present you: een van de vele versies van Speculaasen Tiramisu!
Maar wel een superversie, anders had ik voorzekers verder gezocht!

Mijn versie is alcoolvrij maar dat lost u snel op door wat Amaretto of Vin Santo bij de koffie of het mascarponemengsel te gieten.
Veder zitten er rauwe eieren in, dus zwangeren, gelieve u te onthouden indien paniekerig aangelegd.
En tot slot gaat er geen cacaopoeder over maar geplette koffiebonen en purechocoladeschaafsel, ik vind dat lekkerder en het is mijn versie, dus dan mag dat.

Voila, op het gevaar af weer een receptenblog te worden, hier het recept van mijn Speculaasen Tiramisu!
Zet een paar potjes of een grote schaal klaar.
Neem een stuk chocolade en leg dat met de gladde kant naar boven op uw werkblad. Schuif de chocola tegen uwzelve en strijk er met de scherpe kant van een mes dat u recht houdt over zodat er krullen afgeschaafd worden.
Of koop chocoladekrullen of test eens met een dunschiller of doe gewoon wat moeite, want zo moeilijk is dat niet.
Zet opzij.
Neem wat koffiebonen en zet terwijl een expresso, laat de koffie afkoelen en plet de bonen in een vijzel, ik zou nu niet per se kofiebonen gaan kopen indien geen expressomachine, maar misschien is een pakske koffie wel net hetzelfde?
Open een pak speculaasjes (of Boudoirs) en doop ze twee tellen in de koffie die eventueel gezoet is, maar ik vind speculaasjes al zoet genoeg.
Doop niet te lang en maak de koffie sterk genoeg, we willen geen waterige laagjes koffie in de schaal.
Per potje voorzie ik twee speculaasjes, als alle potjes een speculaasje of twee hebben ga ik nog eens rond met een lepeltje om alles mooi egaal te strijken, zitten er nog harde stukjes in dan wat extra koffie er over druppelen.
Scheid van 3 eitjes het eiwit van het geel en klop dit laatste op met 70 gram suiker op tot het luchtig en bijna wit is, dit duurt toch een paar minuten. Voeg dan een grote pot Mascarpone toe (500 gram) en roer alles goed door elkaar.
Klop in een andere kom de eiwitten stijf en spatel dit zachjes door het mascarponemengsel.
Schep het mengsel royaal over de speculaasjes en strooi er dan met een zeefje een heel dun laagje geplette koffiebonen over en tot slot de chocoladeschaafsels.
Zet minstens drie uur in de koelkast en eet een potje per keer, uiteindelijk bent u al dik genoeg.