donderdag 17 januari 2013

Week 2 en 3

week 2 Weekmenuten, week 2 en 3!
Dinsdag was marktdag, niet dat ik normaal overdag al sta te koken, maar ik wou toch iets zonder al te veel werk op tafel zetten die avond, hoe lossen we dat op?
Door de dag op voorhand al iets te maken, het plan was om zoveel tomatensaus te maken dat de overschot de dag nadien al een deel van een lasagna werd, ik moest dan nog alleen bechamelsaus maken en dat is op tien minuten gebeurd.
Er schoot een kopje saus over.
Ik had in plaats van rijst pastinaakpuree gemaakt en dat is zo ontzettend lekker met tomatensaus dat iedereen bleef eten, van de ballen trouwens ook. Ik maak pastinaakpuree door eerst wat pastinaken te stoven en er dan aardappels en water bij te doen, gewoon zonder veel te denken, de aardappels wel in kleinere stukken snijden anders zijn ze niet gelijk gaar. Niet teveel water toevoegen zodat al het water kan weg koken. Op het eind wat melk en boter en dan stampen, zalig. Volgens mij, de allerlekkerste puree.
De tomatensaus maak ik zoals minestrone, gesnipperde uien, look, selder en wortels stoven, héél lang, zodat alles lekker zacht wordt en dan wat wijn en als dat uitgekookt is de tomatenpassata of blokjes.
Die twee samen is een geweldige combinatie blijkbaar. En daar ballen bij, dat is scoren.

Dinsdag kwam er dus geen lasagne op tafel.
Het werd wel iets lasangeachtig, ik mengde de saus onder wat pasta, de helft in een ovenschaal, daar mozzarella en parmezaan over, de rest van de pasta en dan nog eens mozzarella en parmezaan. In de oven en terwijl de keuken opruimen.
Het werd ook een succes.
Op woensdag aten we de mosselen van Dorien, zonder frieten, wel met mosselsaus en lekker stokbrood. De jeugd was enthousiast tot het moment kwam dat ze gingen ontleden, en ze gaan altijd ontleden. Dat is blijkbaar een mosselwet.

Op donderdag had ik me verheugd, prei zo klaargemaakt, dat is fantastisch, daarom alleen al ga ik mijn tuin vol prei zetten. Ik vond weer geen gnocci en omdat mijn enige gnoccipoging een ramp was ging ik voor penne.

Veder zijn gebakken aardappelen altijd een succes, spruiten een ellende om te kuisen, vegetarische burgers nooit te eten en frietjes altijd lekker.

week 3 Maandag uiensoep met kaas en dan zo'n toast met nog kaas erop en dan onder de grill, geweldig, ge kunt daar weinig aan misdoen, behalve dat de uien moeten stoven en niet koken. Half prei, half ui is ook lekker.
Op dinsdag risotto met een spiegelei, oo dat is zo lekker, dat krokante randje aan het eitje en hoe dat eigeel dan zo door de rijst loopt, jum.
De rest van de week leidt weer zijn eigen leven, zo aten we vandaag de macaroni met kaas en tomaat en was ik daar nogal teleurgesteld in, tomaten mixen met parmezaan, zongedroogde tomaten, room, knoflook en zo van die dingen leverde toch niet zo'n geweldige saus op als ik had gehoopt. Maar wie koopt er ook tomaten in januari zou ik waarschijnlijk antwoorden. Ik hoop dat het dat is, want het leek mij wel een geweldig recept.
Voor de bonenstoofpot moet ge binnenkort het boek kopen en de rest van de week (en al wat ideeeën voor volgende week) komt allemaal van De dagen zonder vlees groep op Pinterest. Ga dat zien, ga dat zien!

15 opmerkingen:

  1. Curryspruitjes! Ik had nooit gedacht dat ik enthousiast zou worden bij het lezen van dat woord, maar ha, Dorien heeft mij weten te overtuigen dat spruitjes wél lekker kunnen zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. de mosselwet...
    Die is hier ook gekend ;)

    Grtjs

    BeantwoordenVerwijderen
  3. sjiek, die ballen gaan we maken! Enne nu al bezig met volgende week? Nog meer sjiek!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Die balletjes, dat ziet er een goed receptje uit! Dat ga ik zeker ook eens maken, kwestie van de zoon (3j.) ongemerkt wat extra groenten toe te stoppen ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ge zou u lijstjes lezen omdat ze zo schoon zijn :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Aaah, dit komt precies goed uit. Toen ik vanmorgen de preien uit de tuin aan het halen was (bikken welteverstaan; man, wat is de grond hard!) trok ik perongeluk een aantal pastinaken mee. Nu eten we dus preitaart met pastinaakpuree =). Ik heb er nu al zin in!

    Groetjes,
    Hanneke maakt

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Gnocci waren hier ook altijd een ramp tot ik bloemige aardappelen nam ipv vastkokende, en pastabloem ipv gewone bloem. De aardappelen vervangen door pompoen is ook heel lekker

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Mooi opgesteld hoor ! Weer een paar ideetjes rijker !
    Chantacaro.blogspot.be

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Gnocci bij de Albert Heijn; da's nadat je de mannen op school gedropt hebt rechtdoor richting Mol, bij de lichten rechtover en 200 meter verder aan uw rechterhand. Geen dank.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. als je vegetarische burgers niet te eten vindt, dan koop je de verkeerde,zo eenvoudig is dat

    BeantwoordenVerwijderen
  11. In een poging om ook zo'n supergeorganiseerde huismoeder te wezen, heb ik ook eens een poging tot weekmenuuten ondernomen. Ben eigenlijk zeer benieuwd of het ook bij anderen zo in de smaak zal vallen ;-)
    http://sig-s.blogspot.be/2013/01/sig-maakt-ook-eens-een-weekmenu.html

    BeantwoordenVerwijderen
  12. De veggie-schnitzels uit de diepvries van Colruyt zijn wel lekker! Wel zien dat het korstje krokant gebakken is!

    BeantwoordenVerwijderen
  13. mag ik hier nog iets op zeggen? Pastinaakpuree okee. maar aardpeerpuree, das pas iets. Aardpeer stoven in boter met laurierblaadje en dan patatjes erbij met scheutje MELK (om de grijze kleur van de aardperen te vermijden).
    heel...eum...aards lekker. champignons, denk ik dan, eekhoorntjesbrood...

    BeantwoordenVerwijderen
  14. In de delhaize hebben ze (bij ons toch) meestal ook gnocci - smaken niet helemaal zoals de echte maar komen toch in de buurt. Wij kopen meestal verschillende zakjes tegelijk (500g) en vriezen die dan in voor later.

    BeantwoordenVerwijderen