Week 8

Week 8 Ik dacht, ik post nog eens een weekmenu, zeker in tijden van 40 dagen zonder vlees kan dat geen kwaad.

Een paar maanden geleden kocht ik Veg! van Hugh Fearnley-Whittingstall en legde het bij de stapel kookboeken die ik al had.
Ik bladerde het een paar keer door en daar bleef het bij.
Niet dat het er niet goed uit ziet, want dat doet het wel, ik nam er gewoon de tijd niet voor, zo gaat dat met drukbezette huisvrouwen.
Tot Ann vorige week ineens met veel enthousiasme over hetzelfde boek begon.

Week 8 Week 8 komt daarom volledig uit Veg! en dat het een succes is!
Ik geraak nog altijd niet uitgesproken over de biryani van gisteren en de twee dagen daarvoor waren ook een succes.
Op maandag aten we een gepimpte pasta met champignonnenroomsaus, toen de pasta (orzo, dat was wel eens lekker) bijna gaar was gooide ik nog wat gesnipperde boerenkool bij in het kookwater, dat stond niet in het recept, maar het was wel lekker.
De champignonnen werden op smaak gebracht met wat balsamicoazijn, look en tijm, vervolgens witte wijn en toen dat allemaal uitgekookt was een beetje room.

Dinsdag aten we voor de eerste keer tarwe in gekookte vorm, het plan was spelt, maar daar was geen sprake van in de winkel. Gekookte tarwe voelt wat aan gelijk rubber, maar het smaakt zo niet, het smaakt eigenlijk niet echt naar iets, ik heb zo'n vermoeden dat het met spelt hetzelfde is.
Voor erbij waren er geroosterde groenten, pompoen, wortels, sjalotten en venkel, veel venkel want geroosterde venkel is keilekker.
Alle groenten bedekken met een laagje olie, in de oven en alles mengen met wat peper en zout, citroensap en lekkere olijfolie, meer was er eigenlijk niet aan.

En dan kwam de biryani, nog nooit had ik er van gehoord, maar toen de eerste dingen in de pan zaten wist ik al dat het een succes ging zijn. Dit recept geef ik u volledig mee, voor de rest moet u het boek maar kopen!

Groentebiryani voor 4 stevige eters.
1 laurierblad
3 kardemompeulen, geplet
1 tl komijnzaad
5 grote uien, in dunne ringen
2 teentjes knoflook, geperst
2 tl geraspte gember
1 grote rode peper, gesnipperd
1 tl komijnpoeder
1 tl korianderpoeder
1/2 tl kaneel
250 gram wortels, geschild en in dunne ringen
300 gram aardappelen, in blokjes van 2 cm
200 gram diepvrieserwtjes
citroensap
50 gram rozijnen
350 gram basmatirijst
saffraan
zout en peper
geschaafde amandelen, geroosterd
koriander, gesnipperd

-Verhit wat olie in een pan en bak een paar minuten het laurierblad, de kardemom en de komijn.
-Voeg 1 gesneden ui toen en bak tot de ui goudkleurig en zacht is.
-Draai het vuur laag en doe de knoflook, gember, chilipeper en de specerijen erbij, bak even mee.
-Doe nu de wortels, aardappelen en erwtjes erbij en laat zachtjes koken tot de groenten gaar zijn.
-Breng op smaak met zout, peper, citroensap en roer de rozijnen er door.
-Kook ondertussen de rijst met wat saffraan en zout.
-Giet de groenten over in een ovenschaal en bedek met de rijst, denk af en zet 20 minuten in een op 160° voorverwarmde oven.
-Bak terwijl de groenten in de oven staan de uien bruin in wat olie en breng op smaak met zout.
-Haal de schotel uit de oven en laat 10 minuten rusten.
-Verdeel de gebruinde ui, de amandelen en de gesnipperde koriander over de biryani en dien op met wat riata, chutney of brood.

Geniet!