Week 26 en 27

Cucumbersandwiches
Maandag 23 juni, middag
Gisteren gaven Dorien en ik een bedankfeestje voor iedereen die meegeholpen heeft aan het moestuinboek, een avond vol biologen en germanisten. (Kijk, daar maar eens mee naar de voetbal.)
Fijn feestje, maar de dag nadien voel ik me toch wel wat belabberd, katerig eigenlijk, zelfs zonder te drinken.
Het enige wat op zo'n ochtenden helpt is fruit. Ik ontbijt met kersen en watermeloen en dat brengt de dag toch wat aardiger op gang.
's Middags mag het iets vullenders zijn, ik smeer voor mezelf en de kinderen (die 's morgens nog duchtig lagen te knorren) een stapeltje korstloze komkommerboterhammen, of cucumbersandwiches lijk ze in Engeland al eens zeggen.
Fris, knapperig en vooral niet te zwaar.


Maandag 23 juni, avond
's Avonds is de fantoomkater al wat gesleten, het mag dus wel wat robuuster. Omdat ik geen zin heb om naar de winkel te gaan wordt het iets uit de voorraad, een linzenstoofpotje met geroosterde tomaat, ui en knoflook, wat gestoofde bladgroenten met peultjes en tuinbonen en sardientjes uit blik. Klinkt nergens naar, maar smaakt geweldig.


Noen
Donderdag 26 juni, middag
De laatste middag zonder kinderen, ik neem het er van.
Terwijl er bietjes in de oven staan te garen kook ik quinoa, die breng ik op smaak met wat olie, kruiden en gedroogde cranberries en daarop komen de bietjes met wat azijn, kruiden, feta en geroosterde pistachenoten. Een feestje.


Saus
Donderdag 3 juli, avond
De courgetteplanten zijn in gang geschoten, ik heb er zes: een gele, een ronde, een gestreepte, een lichtgroene, een donkergroene en een gewone groene. Veel te veel voor ons natuurlijk, daarom oogst ik ze klein, de luxe van een grote moestuin.
Ik hoop op een courgettereceptenlijst van Dorien want het gaat niet lang duren voor ik weer omkom in de mega-exemplaren.
In tussentijd maak ik nog maar eens deze simpele pasta.

Spaghetti met courgette, kappertjes en tomaat van The River Café
-Snij boven een kom twee tomaten de man in blokjes, laat het sap en de pitjes in de kom en doe de bokjes in een ander kommetje. Wanneer al de tomaten versneden zijn zeef je het 'afval' boven het kommetje zodat je het lekkere sap met de blokjes overhoudt. Meng olijfolie, gesnipperde knoflook, chilipepers, oregano en kappertjes naar smaak met de tomaten en zet aan de kant.
-Zet ondertussen de pasta op.
-Snij een halve courgette per persoon in halve of kwart maantjes en bak ze in wat olie tot ze bruin zijn, giet dan het tomatenmengsel erbij. De saus moet juist opgewarmd worden, laten pruttelen is niet nodig.
-Meng de saus met de pasta en werk af met wat extra olijfolie, gesnipperde oregano en basilicum.


Citroencake met dropplanthee
vrijdag 4 juli, namiddag
Thee met citroencake als tussendoortje, het blijft een van mijn favoriete cakes.


Couscous met gegrilde groenten
Vrijdag 4 juli, avond
Komkommer, munt, peterselie, courgette en aubergine, allemaal staan ze in de tuin en allemaal verdwijnen ze in het avondeten. Ik zet wat couscous onder een centimetertje kokend water en terwijl snipper ik de kruiden en snij de komkommer in kleine blokjes. Wanneer dat gebeurd is roer de ik de couscous los en breng hem op smaak met citroensap, olie, peper en zout en meng er de kruiden en de komkommer onder. Dat kan aan de kant.
De aubergine en courgette snij ik in plakken van een goeie halve cm en die gaan gegrild boven op de couscoussalade. In de koelkast lagen nog wat perziken en die krijgen dezelfde behandeling, op de grill en in de couscous ermee.
Nog juist wat nootjes (pijnboompitten en pichtachenootjes) roosteren en alles kan op tafel.



Noen (en avond)
Vrijdag 4 juli, avond
Ik heb al dagen zin in Mexicaans en omdat Mexicaanse restaurants niet breed gezaaid zijn in de Kempen maak ik het zelf, tortilla's, avocado's, limoenen, zure room, champignons en rode paprika's worden aangeschaft en al de rest komt uit de tuin.

Vegetarische fajitas
-Snij wat uien en rode paprika's in halve maantjes en stoof ze tot ze gaar zijn. Breng deze groenten op smaak met een mespuntje geroosterd paprikapoeder, chilipoeder, peper, zout en geroosterde komijnzaadjes.
-Bak in een andere pan de in plakjes gesneden champignons en voeg ze bij de groenten wanneer alles gaar is. Laat nog wat sudderen en proef of alles lekker afsmaakt.
-Prak een avocado met wat zout, citroen-of limoensap en gesnipperde koriander en strooi wat van de geroosterde komijnzaadjes over een potje zure room.
Fantastisch, Mexico op een bordje!


Villa augustus
Zondag 6 juli
De week rondde ik samen met Tante Hilde af in Villa Augustus waar we ons heel de dag ledig hielden met eten, drinken en zeer korte wandelingetjes.
Meer moet dat niet zijn.