Toni Tomato

gazpacho Omdat ik voor de zoveelste keer net een wasmachien had opgehangen dacht ik vorige week het volgende: Laat ik eens gazpacho maken, dat eet veel properder.
(Het kind wordt gevoederd, in tegenstelling tot kind duwt volledig gezicht in vrucht.)
Ik kan nu een heel verhaal vertellen, maar het antwoord kan samengevat worden als: Neen.
Ook na het eten van de soepversie ziet het kind eruit als een hyenajong na het verorberen van een plakje gnoe.
Maar in plaats van enkel vuile was had ik nu vuile was én goei soep in de koelkast. Prima, want die soep kwam de dag nadien goed van pas als aperitiefhapje.

gazpacho Ik ben er zeker van dat Dorien dat veel mooier zou presenteren, een drupke olijfolie, wat gesnipperde basilicum, heel fijn gehakte komkommer en tomaatjes, misschien wat schilfertjes zeezout? Omdat ik niet heel zeker was van de dresscode van gazpacho smeet ik er gewoon een ijsblokje in.
Dit is koude soep, en ja dat is de bedoeling!

gazpacho De bestanddelen van gazpacho komen in de meeste recepten op hetzelfde neer: tomaten, komkommer, paprika, brood, olijfolie, knoflook en ui.
Ik ben geen fan van rauwe look en ui, dus ik skip meestal de ui en gebruik slechts een half teentje knoflook.
Het brood zorgt voor een meer romige, zachtere soep, het maakt er een geheel van. Of het nu Vlaamsche boterhammen met of zonder zaadjes, Frans stokbrood of Italiaans ciabatta is, dat maakt allemaal niet uit. Na het mixen wordt de soep gezeefd zodat korstjes, zaadjes en vellekes achterblijven.
Deze soep is klaar op 5 minuten, incluis over en weer geloop naar de serre.

Voor ongeveer een liter
1 kilo tomaten
1 rode paprika
2 boterhammen
0,5 teentje knoflook
1 snackkomkommer (of een halve gewone)
1 el rode wijnazijn
3 el olijfolie
1 tl suiker
zout naar smaak

-Breek of scheur het brood in stukken en zet het onder water in een kommetje.
-Pluk een vergiet tomaten, was ze en snij ze in stukken boven een blender.
-Doe hetzelfde met de paprika, komkommer en het halve teentje look.
-Vis het brood uit het water en doe het bij in de blender.
-Mix tot soepconsistentie en voeg dan olijfolie, azijn, zout en suiker toe.
-Mix, proef en kruid bij.
-Giet de soep door een (punt)zeef en zet minstens een uur in de koelkast.
-Serveer gegarneerd met een drupje olijfolie, wat fijngehakte komkommer, basilicum, wat schilfertjes zeezout of gewoon een ijsblok.