Vroegbloeiers in de moestuin

krokussen
Gisteren bracht ik nog wat tijd door in de uithoek van de moestuin, het pompoenveldje.
Ik zat namelijk nog met een gat.
Van juni tot oktober is dat hier al bloem wat de klok slaat, maar daarvoor is het maar stillekes. Een gat in de beplanting.
Vanaf juni veel bloemen (pompoenen, Oost-Indische kers, zonnebloemen) daarvoor niks, juist plantenresten van het jaar ervoor en wat pril groen van de net geplante pompoenen.
Ik vraag raad aan de moestuingoeroe en hij kent alweer de oplossing: krokussen!

In het vroege voorjaar leveren onze krokussen als een van de eerste planten het broodnodige stuifmeel aan bijen en andere insecten. Overigens: in de kelk van een krokus is het 2 tot 4°C warmer dan daarbuiten. Prima om op te warmen en bij te tanken.
Ook meegenomen voor de tuinier: het bonte uitzicht van paars-wit-gele bloemetjes lokt ons naar buiten, en maakt het vroege voorjaarswerk (vooral het oogsten van prille groenten) alleen maar aangenamer.

Bron: www.lusthof.org

krokussen Ik bestel 400 krokusbolletjes en doe er ook nog rap 200 tulpenbollen bij, als je dan toch aan het winkelen bent.
Ik kies bij beide bloemen voor de botanische versie. Botanische krokussen en tulpen zijn de bruine boterham van de bakker, degelijk, simpel, betrouwbaar en complimentloos. Helemaal ik.
Daartegenover staan de cultivars, cultivars zijn de pateekes bij de bakker, schoon, maar vaak wat opdringerig. En het kost ook allemaal wat meer moeite.
De botanische soorten steek je in de grond en vanaf dan heb je elk voorjaar (en elk jaar meer) bloemen, de cultivars moet je vaak jaarlijks opgraven omdat ze anders rotten. Rap gekozen dus.
Ook voor bijen zijn de botanische soorten meestal een betere keuze, bij cultivars is de nectar soms niet bereikbaar omdat schoonheid hier boven bijenbelang (goed bereikbaar nectar) gaat.

Bij biozaadgoed krijgen Velt-leden (ikke!) 10% korting, en zoals de naam al aangeeft zijn er geen bestrijdingsmiddelen en kunstmest gebruikt bij de productie van de bollen.
Je kan er ook voor zaad- en pootgoed terecht, sla uw slag, het is er de moment van het jaar voor!







krokussen
Met een pootstok of schepje plant je snel al de (kleine) bolletjes.
Niet dat ik het niet compleet gehad had, na 600 bolletjes.

krokussen

Extra:
Ik kwam nog deze interessante plantenlijst tegen, hier vind je voor een heel wat planten terug hoe waardevol ze zijn voor bijen.
En anders deze ook eens: Wat is er nu eigenlijk aan de hand met die bijen?