De serre in het voorjaar

#deserrevanmmezsazsa

Wat doet iemand met een moestuin als het te koud of te nat is?
De serre nog maar eens herinrichten!

#deserrevanmmezsazsa#deserrevanmmezsazsa Het begon met drie bedden en een terras aan de rechterkant, dan werden het twee bedden met een terras aan de rechterkant, toen verhuisde ik mijn terras naar links en toen dacht ik, mwwaaaaa drie bedden was precies toch toffer en toen deed ik dat dan maar weer.
Het was nu toch niet dat ik iets leukers te doen had.

De twee laatsten zien er op plan zo uit.

#deserrevanmmezsazsa#deserrevanmmezsazsa Sommigen zien gewoon een paadje door het linkse bed, anderen zien een wereld van verschil.

Tegen dat ik klaar was had ik zo'n zestien keer op elk plantje dat er stond gestapt dus ik besloot dan maar om de serre om te spitten en meteen van de nood een deugd maken door eerst een flinke dosis bentoniet en lavameel in het rond te strooien. Lavameel bevat heel wat mineralen en andere voedingstoffen wat niet alleen goed is voor de planten die er binnenkort in komen te staan maar ook voor het bodemleven. Bentoniet dat is volgens mij gewoon klei waardoor de bodemstructuur en de vochthuishouding van zandgrond verbetert waardoor voedingstoffen langer beschikbaar blijven voor planten. Dat gewoon over de grond uitstrooien zou op termijn misschien ook wel hetzelfde effect hebben, maar ja, ik was nu toch al van plan om te spitten. En ge weet wat ze van spitters zeggen. Enkel koeien en spitters veranderen nooit van gedacht.
Mijn excuses aan het bodemleven, het is de laatste keer.

#indeserrevanmmezsazsa
Dus ja, nu zat ik daar met mijn nieuw ingerichte serre, dat werd weer een week nadenken over wat ik waar ging zetten.

#deserrevanmmezsazsa

Het werd dit en ondertussen is alles al bijna gezaaid. Voor de struikboontjes, zomerprei, courgette en venkel is het nog wachten op warmere maanden en de bloemkool moet ik nog uitplanten.

Het plan is het volgende, links komen al de tomaten, in het midden de komkommers en augurken en rechts de paprika's en aubergines. Die blijven eerst nog in potten tot de vorige teelten weg zijn. De courgette en boontjes die mogen weg van zodra er in de moestuin ook boontjes en courgettes zijn. Er is nl nog nooit iemand met een moestuin geweest die de volgende opmerking maakte: Te doeme, nu heb ik precies van het jaar wat weinig courgettes en boontjes. Wat ze wel zeggen is: Amai, waren er al maar courgettes en boontjes! Ha, ik heb er dan hé!

#deserrevanmmezsazsa De tuinbonen en lage peultjes die mogen gewoon blijven staan wanneer ik de komkommers en augurken plant en wanneer alle peulen geoogst zijn knip in de planten in stukken en mogen ze blijven liggen als mulch. Alle peulvruchten slaan stikstof op bij de wortels en geven dat terug vrij wanneer ze verteren, daar gaan die komkommers alleen maar heel gelukkig van worden, win win! Moesten de jonge komkommerplantjes verdrongen worden en niet genoeg licht hebben dan knip ik wat plantjes weg.
Dit soort van combinatie-/tussenteelt pas ik op nog andere serregroenten toe, rond de bloemkolen zaai ik nog radijsjes want de eerste weken is er nog veel lege ruimte rond zo’n kool. En tussen twee rijen bietjes, venkel of koolrabi komt een rijtje spinazie, koriander of raapsteel.

#indeserrevanmmezsazsa#deserrevanmmezsazsa Een van dees komen er nog zaaitafels aan de ramen en daar wordt dan nog veel meer in voorgezaaid; uien, bloemen, boontjes, courgettes ... Voorlopig heb ik enkel erwten, peulen en struikbonen voorgezaaid in de serre en zomerprei, pepers, selder, ananaskers en aubergines binnen.

#deserrevanmmezsazsa#deserrevanmmezsazsa

In de meeste gevallen kan een serre veel efficiënter gebruikt worden, vooral als je je tot nu enkel beperkte tot de typische zomerteelten zoals tomaten, paprika’s en komkommers. Teelten sneller op elkaar laten volgen is niet alleen goed om je opbrengst te vergroten, het houdt je grond ook in betere conditie. Al die fijne blaadjes en plantjes hebben water nodig en dat water spoelt de zouten weg die zich in de afgelopen zomer gevormd hebben door het tekort aan water. Met één à twee emmers water per week per vierkante meter voorkom je verzilting van de serregrond. Dat is al een probleem minder.

#deserrevanmmezsazsa

Wat kan je dan nog allemaal zaaien?
Er zijn twee dingen waar je mee rekening moet houden. De levensduur van een groente en de vruchtwisseling. Waar in april of mei de tomaten komen, daar kunnen nu enkel snelgroeiende gewassen zoals spinazie, mosterd, rucola, radijsjes, … Maar op bedden waar pas later groenten uitgeplant worden daar kan heel wat meer, erwtjes, tuinbonen, bietjes, wortels …

Net zoals in de moestuin moet je ook in de serre rekening houden met de vruchtwisseling, jaar na jaar dezelfde groenten op dezelfde plaats telen kan tot verschillende problemen leiden. Toevallig zijn nu net tomaten, paprika’s en komkommers daar minder vatbaar voor, maar kolen, peulen, aardappels en wortels zet je beter maar om de 3-5 jaar op dezelfde plaats. Steek wat tijd in een goed plan en schuif elk jaar de teelten één bed op. Hou ook je notities bij in een moestuinagenda, dan kan het bijna niet meer fout gaan.

#deserrevanmmezsazsa En wat zou al deze uitleg voor u nu betekenen zonder lijstje waar jij ook mee aan de slag kan?
Ah zie, voila, hier is het al!

Een waarschuwing: Lees voor je zaait eerst de achterkant van het zaadzakje, er is vroege en late prei, wortelen, bloemkool enz. Voor struikboontjes is het nu nog veel te vroeg, maar tuinbonen en erwten kunnen al wel gezaaid worden.

In de volle grond
De snelle groeiers > kort aanwezig > ideaal voor op de tomatenbedden of als tussenteelt
Tuinkers, spinazie, raapsteel, mosterd, rucola, sla(mengsels), radijs, koriander, kervel, dille, groenbemesters

De trage groeiers > lang aanwezig > blijven tot de zomer in de serre, daarna paprika, peper, aubergine, meloen of nateelten
Erwten, peulen, tuinboon, struikboon, raapjes, koolrabi, paksoi, Chinese kool, bloemkool, venkel, bietjes, wortel, peterselie, lente-ui, aardbei, knoflook, courgette, aardappelen.

In grote potten, bakken en zakken > Hier blijft alles in tot je het oogst
Sla(mengsels), radijs, lente-ui, sjalot (voor het groen), erwtenscheuten, peterselie, wortelen, bietjes, aardappelen, aardbei

Voorzaaien in bakken en potjes om later (te verplanten en) buiten uit te planten
Erwten, peulen, tuinboon, boontjes, Chinese kool, paksoi, koolrabi, alle grote kolen, courgette, pompoen, mais, asperges, artisjok, venkel, bietjes, Nieuw-Zeelandse spinazie, sla, zuring, basilicum, zomerpostelein, bloemen, dahlia

Binnen voorzaaien, later verspenen/verplanten en verhuizen naar de serre
Zomerprei, (knol)selder, paprika, peper, aubergine, tomaat, meloen, komkommer, augurk, basilicum

#indeserrevanmmezsazsa

Zo!

En nu dat terras aanpakken!