Witloof met hesp en kaassaus (véél kaassaus) is één van mijn favoriete wintergerechten, makkelijk bovendien want je kan het op voorhand maken. Ik zal u even chronologisch meedelen hoe ik te werk ga, wie weet leert u wel iets, of voegt u een belangrijk gegeven toe in de comments.
Nodig 3 personen:
Het witloof en de puree
-6 stronken witloof
-6 plakken ham, van die goei, niet van die ontvette
-een halve kilo zachtkokende aardappelen
-een klontje boter
-melk
-het geel van een ei
-nootmuskaat
-peper en zout
-Schil de aardappelen, was ze en snij ze in stukken
-Haal de eventuele lelijke bladeren van het witlof en snij een V uit de onderkant zodat de bittere kern weg is.
-Stoom de aardappelen en het witloof tot het gaar is +/- 25 minuten
-Zet het witloof recht zodat al het water weg kan lopen.
-Prak de aardappelen met de boter en zoveel melk tot je een smeuïge puree hebt, roer er dan het eigeel onder, kruid af met peper, zout en een beetje nootmuskaat.
-Neem een plakje ham, bestrooi met met peper en zout, leg er een uitgelekte of uitgeschudde witloofstronk op en rol op.
-Schik in een schaal naast elkaar.
-Doe de puree eveneens in een ovenschaal en bestrooi desgewenst met paneermeel en klontjes boter.
De kaassaus (bechamelsaus met kaas)
-40 gram boter
-40 gram bloem
-1 liter melk
-200-250 gram gemalen kaas, ik neem altijd Gruyère.
-Smelt de boter, haal van het vuur en doe de bloem erbij, roer goed.
-Voeg de helft van de melk toe en roer tot al de boter en bloem (roux) is opgelost in de melk.
-Blijf regelmatig roeren, wanneer de saus te dik is voeg je melk toe tot de saus de goede consistentie heeft.
-Laat nog 5 minuten pruttelen.
-Roer de kaas onder de bechamelsaus.
En dan?
-Kaas om te gratineren
-Verwarm de oven voor op 180°.
-Giet de saus over het witloof.
-Strooi er er extra kaas over.
-Zet alles in de oven tot het door en door warm is.
-Nog 5 minuutjes onder de grill en klaar.
Wat is uw favoriet winters gerecht?