Pancakes op zaterdagochtend in de zon

gereviseerd by elza

Een dikke maand geleden zag ik scones en pancakes verschijnen bij Elza. Vanaf die dag ben ik geobsedeerd bezig geweest met "de edele kunst der pancake bakken".
Ik testte het beslag dat Elza gebruikt had, maar ik vond dat niet luchtig genoeg. Het beslag van Nigella was te bloemig, dat van Jamie te omeletterig en ga zo maar door. Ik zocht het verschil in smaak tussen het gebruik van melk en karnemelk -dat trouwens verwaarloosbaar is- en zo kwam ik vorig weekend ik uit bij deze beslagsamenstelling.
Vandaag was La grande finale, ik ging all the way met pancetta, blueberry's, schijfjes banaan, chocoladedruppels, crème fraîche en -uiteraard- ahornsiroop.
Ik ben er nog altijd wat mottig van, pancakes met pancetta en ahornsiroop zijn écht wel héél erg lekker, neem dat van mij aan.


Nodig voor 4 personen
4 eieren, wit en geel gescheiden
250 gram bloem
half zakje bakpoeder =10 gram
30 gram boter
3 dl (karne)melk
een snufje zout

Scheid de eieren, doe het geel in een grote maatbeker en het wit in een kom. Doe de bloem, het bakpoeder, de boter en karnemelk bij in de maatbeker en mix dit tot een dik, stevig beslag.

Klop de eiwitten stijf met een snufje zout, giet het beslag bij in de kom wanneer de eiwitten stijf zijn, schep alles door elkaar en giet terug in de maatbeker.

Zet een anti-aanbakpan op een matig vuur en giet wanneer de pan heet is een beetje van het beslag in de pan. Wil je pannenkoekjes met een vulling moet je de die (blauwe bessen, gebakken pancetta, banaan, chocolade, ...) er nu op leggen. Wanneer er kleine luchtbelletjes verschijnen aan de bovenkant van de pannenkoekjes zijn ze klaar om omgedraaid te worden. Laat ze nu nog een minuutje bakken en de pancake is klaar. Houdt ze warm onder wat aliminiumfolie of serveer meteen met opgeklopte room, ahornsiroop, poedersuiker, konfituur, en ga zo maar door.