Kraamkost, de nabeschouwing

#kraamkost
Deze foto trok ik een paar weken geleden, zolang wil ik al iets schrijven over ons kraamkostavontuur.
Ik wist alleen niet goed wat ik kon vertellen.

Ondertussen is het kind al zes weken -dubbel zo lang als we kraamkost aten- en weet ik nog altijd niet goed wat ik moet vertellen. Want wat kan ik meer zeggen dan dat het een geweldig idee was waar we ontzettend hard van genoten hebben.
We hadden toen geen enkel ander kadoo kunnen krijgen dat zo goed van pas kwam én heel de familie heeft er ook nog eens geniet van gehad.

Hier ziet u de restanten, lege pottekes, ovenschalen en kastrollen.
Uiteraard weet ge niet meer van wie die allemaal waren.
Tijd voor tip 1!

#kraamkost
Tip 1: Trek een foto van alle maaltijden die worden meegebracht.
Leuk om te stoefen op Intagram en Facebook, maar ook geweldig handig om achteraf op te zoeken welk potteke bij welk kraambezoek hoorde.

Merk ook de grote verscheidenheid aan maaltijden op.
Alles hebben we gegeten, van de klassiekers zoals lasagne, vol-au-vent en stoofvlees over tagine, paëlla en curry's naar kaasschotels met zelf af te bakken brood.
Ge-wel-dig!

Soms bedachten mensen zelf iets, maar meestal vroegen mensen waar we zin in hadden.
Tijd voor tip 2!

Tip 2: Zeg waar je zin in hebt!
Uiteraard heb je soms een voorkeur voor een bepaald gerecht, en uiteraard willen mensen liefst datgene koken waar je het meeste zijn in hebt, dus 1 en 1 is 2.
Ik bestelde bijvoorbeeld (na familiaal overleg) bij mijn moeder: stoofvlees, frikandellen met krieken, goulash en vol-au-vent.
Gespreid over vier bezoekjes natuurlijk. (Wanneer krijg je trouwens nog vier keer een geschenk? Aha!)
Maar soms vroegen mensen ook niks en verrasten ze ons met geweldige maaltijden.
Een fantastische combinatie van het een en het ander!

Niet iedereen vindt het trouwens even makkelijk, eten geven als kadoo. Vooral mijn moeder bleef maar doorgaan over welk écht kadoo we wilden en toen we na herhaaldelijk aandringen nog niks wisten kwamen ze op bezoek met een spitriek, een spade en acht fruitbomen. Kraamkost op lange termijn eigenlijk.

Maar wel meer mensen vonden het een raar idee en waren niet helemaal zeker of dat kraamkostidee wel gemeend was en ze toch niet beter een echt, blijvend kadootje meebrachten (sommigen deden beide en dan voelde ik mij altijd wat Moeder Maria met de drie wijzen op kraambezoek).
Tijd voor tip 3!

Kaartje Toni
Tip 3: Zet het op het geboortekaartje
Toni was al een paar dagen oud wanneer het kaartje drukklaar was en omdat de kraamkost ons zo goed beviel liet ik het rap nog bij op het kaartje zetten.

kraamkost
Gebruik gerust deze tekening van Marijn als je ook kraamkost prefereert.


Eerste keer kraamkoken. De spellingchecker maakt er kraakmoskee van. #kraamkost
Dorien kwam als een van de eersten op bezoek, ze verscheen met deze goodie bag box.
U moet misschien weten dat terwijl ik aan het bevallen was, Dorien samen met Els foto's aan het trekken was van nieuwe gerechten voor een nieuw moestuinkookboekske (later meer, we gaan ons niet laten afleiden!) En raad eens wie er een paar weken op rij die gerechten mocht opeten?
Hoe goed kunt ge uw bevalling plannen seg!

Tijd voor tip 4: Zoek u op voorhand een vriendin die als hobby of beroep koken heeft!

#VSCOcam
Het kraamkostidee ontsproot trouwens uit ons beider hoofden, beiden konden we op niet veel anders komen dan veel lekker eten als perfecte kraamgeschenkje.
Van het een kwam het ander, ttz ik beviel en zette kraamkost op het geboortekaartje en Dorien schreef er een stuk over in de krant.
Toen kon natuurlijk niemand nog anders dan met kraamkost op bezoek komen.

#kraamkost
Het werd zelfs opgepikt door de gezinsbond.
Dan is het voor echt, mensen!