Herfstige lasagne met pompoen en nog wat anders


Deze zomer bouwden we een houtoven in de tuin.
Dat moet ik nog eens vertellen, hoe we dat deden.
Maar ik kan al wel de clou meegeven: Het is keitof, zo'n houtoven!
Na zoveel weken staan er wel alleen nog maar pizza's en broden op de teller.
(En dan nog geeneens heel erg lekker brood. Maar daar gaat verandering inkomen want er staat al een tijdje een potje desem te pruttelen in de keuken. Man o man, verheugen wij ons op dat broodje.)
Maar ik heb wel een geweldig plan!
Volgende keer we pizza's bakken heb ik ook een ovenschotel klaar, die gaat dan na het brood de oven in.
Tadaa, brood en eten voor de dag nadien!
Dus jullie mogen nu allemaal recepten van lekkere ovenschotels posten aub dankuwel.

Ik zal beginnen met een smakelijke lasagne met pompoen.
De samenstelling verandert van navenant wat er in de tuin staat, de oorspronkelijke is met venkel en komt uit Veg! van Hugh Fearnley-Whittingstall. Gisteren was het pompoen met snijbiet, maar het had ook pompoen met prei of kool kunnen zijn. Of snijbiet met aardpeer of een ander walgelijk winters alternatief aldus Jef.

Twee richtlijnen:
1. De groenten die lekkerder worden van te roosteren (pompoen, venkel, aardpeer) rooster je en de andere groenten worden traag gestoofd tot ze boterzacht zijn. Klinkt ook niet slecht.
2. Bechamelsaus!

Een derde richtlijn zou kunnen zijn: goeie kaas! Gruyère, Parmezaan, schimmelkaas, Comté... wat er in uw frigo zit of waar je zin in hebt. Voor er bovenop is Mozzarella een goei keus, voor er tussen niet, want echt smaken doet dat niet, maar smelten daarentegen!

Ik maak al bijna 20 jaar (allee jong, zo lang al?) bechamelsaus door koude melk bij gesmolten boter en bloem te gieten, dat wordt dan een simpel bechamelsauske, maar ook niet meer dan juist dat. Vorig jaar leerde Dorien mij lekkere bechamelsaus te maken door een teentje look en een laurierblad mee te bakken in de boter. Hugh Fearnley-Whittingstall doet het nog anders, hij verwarmt eerst de melk met ui, knoflook, selder en peperbolletjes, laat dat allemaal wat trekken en maakt dan de saus.
Interessant, want je kan nadien al de smaken terugvinden.
Ik doe het soms op de ene en soms op de andere manier.

En dan nu ...


Toch nog een echt recept:
Voor vier
-1 butternut of pompoen van vergelijkbare grootte
-1 dikke venkelknol (of zes stengels snijbiet of wat bladkool of 4-6 preien)
-6 lasagnebladeren
-50 gram bloter
-50 gram bloem
-1 liter melk
-1 ui
-2 teentjes look
-1 selderstengel of wat peterseliesteeltjes
-1 laurierblad
-kaas

-Verwarm de oven voor op 220°.
-Verwarm de melk met een in stukken gesneden ui, knoflook, selderstengel, laurierblad en wat peperbolletjes.
Zet het vuur af als de melk begint te koken. Als je niet roert zal de melk niet aanbranden.
-Snij de pompoen in stukken van 1-2 cm, doe de stukken in een ovenschaal, kruid met peper en zout en haal ze door elkaar met wat olijfolie. Zet de pompoenblokjes in de oven tot ze bijna gaar zijn en de randjes beginnen te bruinen.
-Snij de venkel in plakken van zo'n halve cm en stoof deze in wat olijfolie tot ze gaar zijn en hier en daar bruin beginnen te kleuren.
-Zeef de melk en zet de pot terug op het vuur, laat de boter smelten en doe dan de bloem erbij. Laat dit een paar minuten bakken zodat de bloemsmaak verdwijnt. Giet er al de melk in een keer bij en blijf roeren tot de saus ingedikt is.
Kruid de bechamel bij met peper, zout en wat nootmuskaat tot je een lekker sausje hebt.
-Neem een ovenschotel en doe er wat bechamelsaus in, verdeel hierboven de pompoen en leg er dan de helft van de lasagnebladeren op.
-Haal weer de saus boven en dan komt de venkel aan de beurt, strooi hierop wat kaas (bij venkel vind ik schimmelkaas lekker) en dan de rest van de saus.
-Werk af met wat geraspte kaas zoals bv Mozzarella.
-Zet een half uur in een oven van 200°.