De superefficiënte moestuinagenda van Mme Zsazsa

moestuinagenda
Een heel jaar door verzamel ik notities over allerlei dingen die ik het jaar nadien wil doen in de moestuin. Dat kunnen groenten zijn die ik wil proberen, bedden die anders zouden ingedeeld kunnen worden en grote en kleine dingen waar ik nog een plekje voor zoek of die ik wil veranderen.
Soms weet ik al perfect hoe het moet worden, soms moet ik er nog over nadenken.
Ergens op het eind van het jaar neem ik dan alles bij elkaar en zet ik mij erbij neer.


tekening
Zo ziet de tafel er dan uit.
Het moestuinplan (6) speelt de belangrijkste rol. Voor de aanleg van de moestuin tekende ik eerst de volledige moestuin op papier, en daarna nog eens elk bed op een apart blad. Dit wortelbed blijft er jaarlijks ongeveer hetzelfde uitzien, maar bijvoorbeeld het peulenbed verandert al eens. Een hele cirkel struikboontjes bleek toch iets teveel van het goede, zeker als de klimbonen op hetzelfde moment in volle glorie verkeren. Ondertussen zaai ik meer tuinbonen (vroeger op het jaar oogstklaar) en zaai ik de struikboontjes gespreid zodat ik van begin juni tot eind oktober verse boontjes oogst.
Heel handig hierbij is de moestuinkalender (5), ik schreef er al eerder een post over, in dit boekje zit van elke groenten een aparte fiche met alle zaai en oogstgegevens, vooraan steekt een zaaikalender.
Dat is niet de enigste kalender op mijn tafel, ook Nest Moestuinspecial (3) en Moestuin, het jaar rond (2) (samen in een pakket) zijn kalenders, de eerste veel gedetailleerder dan het tweede kleinere boekje.
En dan ligt er nog een kalender (4), de Velt-kalender voor moestuin , serre en fruittuin, eigenlijk -we moeten daar eerlijk in zijn- de beste moestuinkalender op de markt én gratis bovendien. Hier kan je hem downloaden om af te printen.
Ideaal ook voor beginners die liefst van al hun zaden allemaal tegelijk zouden loslaten in de moestuin.
Zaden liggen er ook bij (7). Want moest je nu denken dat het allemaal eigenlijk toch wel simpel is dan heb je vast de achterkant van sommige zaadzakjes nog niet bekeken. Er zijn zomer- en winter wortelen. Er is zomer-, herfst- en winterprei (en radijzen en bloemkool en broccoli en sla enz.). Er zijn tuinbonen die je voor de winter kan zaaien en andere die pas in het voorjaar mogen gezaaid worden en zo gaat het voort en verder. Dus ja, ik heb ook een lijst met alle zaden en hun zaaitijdstippen. Wat had u nu gedacht? Die lijst wordt in het beste geval meteen aangevuld bij de aanschaf van nieuwe zaden.
Vervolgens is er nog het beste moestuinboek op de markt De Moestuin van Mme Zsazsa (1), en dat ligt er natuurlijk gewoon bij om reclame te kunnen maken.
En last but not least, iets om te drinken (8). Voor tien uur is dat koffie, tussen tien en vier thee en vanaf dan wijn.
Zo hoort dat, dat zijn de regels.

moestuinagenda Ge zult nu zeggen, dat zijn een heleboel dingen om in te kijken alvorens tot zaaien over te gaan.
Kan ik al wortels zaaien? Waar moet ik die dan zaaien? En hoe ver uit elkaar?
Daarom heb ik sinds dit moestuinjaar heb ik nog iets extra, want op den duur wordt dat wel een beetje overdreven wat een mens allemaal mee naar buiten sleurt.
Een moestuinagendadagboekkalendernotitieboekje.

moestuinagenda
Zelfgemaakt van een simpel en goedkoop notitieboekje van de Hema.

moestuinagenda Dit moestuinagendadagboekkalendernotitieboekje vervangt vanaf dit jaar alle kalenders en boekjes.
En het begint allemaal met het tuinplan!

moestuinagenda Eerst het overzicht waar alle bedden een code krijgen (K=kolen, V=vrucht, enz).

moestuinagenda Alle bedden zet ik dan hier bij elkaar zodat ik meteen weet waar welke groente zich waar bevindt.
En om achteraf te controleren dat ik alle groenten wel ergens geplaceerd kreeg.

moestuinagenda Elke groep van bedden (het blad, de cirkels, de vaste groenten en de andere bedden) krijgen een apart blad waarop ik in potlood de groenten teken of bijschrijf.

moestuinagenda In potlood omdat het pas echt definitief is op het moment dat ik zaai, tot dan kan er nog vanalles veranderen.
Na het zaaien mogen ze in zwarte stift.

moestuinagenda Ook de voor- en nateelt schrijf ik erbij, heel handig, want vaak krijg ik daar een Plots Inzicht in en als ik het dan niet opschrijf dan vervliegt het weer natuurlijk.

moestuinagenda Dan, toch nog een kalender!

moestuinagenda Een beknopte.
Dat lijkt natuurlijk alleen maar zo, maart heeft al twee pagina's.

moestuinagenda Ik heb er meteen ook maar bijgeschreven welke bloemen en groenbemesters er kunnen gezaaid worden.
Als ik dan toch aan het zaaien ben.

moestuinagenda De zadenlijst.
Serieus?

moestuinagenda Van elk zakje zaad noteer ik in een excelfile wanneer het moet gezaaid worden, op welke afstand en de houdbaarheidsdatum.
Al dat zaad steekt soort bij soort in een wijnkistje. Ik vertelde daar hier al eens over.

moestuinagenda Dus op de dagen dat het prachtig zaaiweer is (windstil, warm genoeg en niet te droog zodat de zaadjes genoeg vocht hebben) kijk ik eerst in de kalender wat ik kan zaaien, dan ga ik door naar het plan waar het moet gezaaid worden om vervolgens hier aan te komen en te beslissen welke variëteiten ik allemaal ga zaaien.
En hierbij zijn alle ordelijkheidsgenen die ik van mijn moeder geërfd heb opgebruikt.

moestuinagenda Een wishlist of eerder een boodschappenlijstje, nu nog onthouden om dit boekje mee te nemen wanneer ik mij nog eens richting Vreeken begeef.

moestuinagenda Het dagboek!
Ik hou al jaren bij wat ik wanneer zaai en elk jaar speel ik de helft van die notities kwijt.
Dankzij dit handige moestuinagendadagboekkalendernotitieboekje is dat verleden tijd.
Elke dag dat ik in de tuin werk noteer ik 's avonds in een paar zinnen wat ik gedaan heb zonder mij veel te bekommeren om zinsbouwcontructies, anders wordt het weer zo'n opgave.

moestuinagenda Ik vul ook trouw telkens mijn uurrooster in.

moestuinagenda Het dagboek, maar nu echt.

moestuinagenda En achteraan zit natuurlijk een flapje!
Want alle moestuinagendadagboekkalendernotitieboekjes moeten een flapje hebben.

U dacht vast dat het nooit ging komen, maar dit is dan toch het einde van mijn verhaal.
In de hoop iemand geïnspireerd te hebben, groet ik u
Uw tuinneuroot xx