De Moestuin in maart

naam
Maart is de meest hoopvolle maand van het jaar, de moestuin is een overzichtelijke geheel van lege plekken en plantenresten.
Er heerst rust en niks doet vermoeden dat binnen een maand weer alles vol onkruid staat.
Dus wat doet een mens dan? De kop nog wat verder in het zand duwen en vanalles ondernemen dat helemaal niet dringend is om dan in april wanneer al het onkruid van start is gegaan zo’n achterstand te hebben dat die voor de rest van het jaar niet meer in te halen is.
Dingen die ik in maart doe: paadjes verleggen, dingen afbreken, muurtjes bouwen, ...
Het begon allemaal met de nieuwe serre die in januari werd geplaatst, een grotere dan de vorige dus een deel van het terras dat ik ervoor aanlegde moest weg, ook het paadje moest plaatsruimen.

stenen
Dus nu ligt dat hier vol met hopen stenen.
Ge kunt dat toch zo niet laten liggen?

cirkels
Dus gebruikte ik een deel van de stenen van het paadje om de cirkels wat meer swung te geven, ik ben er natuurlijk nog niet, van de dertien cirkelbedden zijn er nog maar twee heraangelegd.

aspergebed tijdens opkuis
De ex-terrastegels zette ik rechtop rond het aspergebed dat daarvoor afgebakend werd met grijze bakstenen.

aspergebed voor
We kunnen wel stellen dat het aspergebed vorig jaar een beetje genegeerd werd, veel was er van de bakstenen niet meer te zien.

aspergebed na
Voila, het aspergebed is er helemaal klaar voor.
De aarde links en rechts van de planten is losgemaakt en wanneer begin april de eerste scheuten verschijnen kan het bed langzaam opgehoogd worden. De compost ligt ook al klaar.

muurtje vijgenboom
Er schieten nog wat terrasstegels over, die komen op termijn allemaal schoon naast elkaar rond het vijgenboompje.
De dakpannen ben ik trouwens ook beu, het plan is om die op termijn te vervangen door een buxushaagje.

snijbloemen
En nu ik toch alles aan het rechtzetten was ging ik maar door. De tegeltjes rond het bed met de snijbloemen moest ik altijd ergens zoeken onder de schors, rechtopstaand is dat probleem ook weeral verholpen.

Beetje triest ook wel hé, zo'n moestuin in maart.
Misschien moet ik toch maar eens van die gekleurde houtschors kopen, beetje kleur in het voorjaar.

damastbloem
De damastbloem doet anders haar best wel om voor wat kleur te zorgen.
En een beetje verder staat de knoflook toch ook maar pront te wezen!

koude bakken
Maar vrees niet, snel zal er weer kleur zijn, zeker met de hulp van deze twee platte bakken.
In de achterste zaaide ik spinazie en kruiden en in het voorste exemplaar staan de suikererwten te wachten om uitgeplant te worden.
Na de suikererwten komen hier wat slasoorten en wanneer de spinazie in de grote platte bak zijn beste tijd heeft gehad plant ik er twee of drie meloentjes, die stellen de extra warmte en beschutting wel op prijs en kunnen tegelijk profiteren van de bijtjes (bestuiving) die buiten in grotere getallen aanwezig zijn dan in de serre.

serre
Spijtig genoeg is er in de serre dit jaar nog niet veel te beleven. Ik kon ook pas vanaf februari zaaien naturlijk. Vorig jaar was ik rond deze tijd al een maand aan het eten en drinken van alle blaadjes die ik in het najaar zaaide.
Maar nog een à twee weken en ik kan wel al radijzen eten!
In de achtergrond komt er rucola, kervel, en mosterd piepen en ik de trays vooraan zouden eigenlijk al wat uiensprietjes moeten zichtbaar zijn.
In de ronde potten zitten dahlia's en in de trays achteraan bloemkool en broccoli.
En spot ook hier de opstaande rand van baksteen! Een overschotje van het aspergebed.

aardappelen in de serre
Een paar weken terug ontdekte ik in een hoekje van de kelder een zakje doorgeschoten Red Scarlet aardappelen. Ik had ze op de composthoop kunnen kieperen, maar omdat het ras bij veel moestuiniers in de smaak valt (aldus Google) heb ik ze na een paar dagen afharden op een lichte en koude plek in de serre gepoot. We zullen zien wat het geeft!

aardappelen voorkiemen
De aardappelen voor buiten liggen nog lekker beschut voor te kiemen, nog een paar weken en dan kunnen ze naar buiten.
Aardappels laten voorkiemen is heel belangrijk, de planten krijgen zo een voorsprong en kunnen sneller geoogst worden waardoor ze minder vatbaar zijn voor de aardappelplaag. Deze schimmel kan (vooral in natte zomers) snel toeslaan.
Een andere, gemakkelijke manier om minder te maken te krijgen met de aardappelplaag is door resistente aardappelrassen te kopen. Ook bij deze rassen laat je de pootaardappelen voorkiemen.
Resistente rassen zijn rassen die door veredeling (en dat is niet hetzelfde als genetische manipulatie) beter bestand zijn geworden tegen bepaalde plagen of problemen.

aardappelen voorkiemen
Een paar weken terug bracht ik acht verschillende aardappelrassen mee van bij Vreeken, niet allemaal de meest resistente rassen, maar omdat er in de buurt heel weinig aardappels worden geteeld (en al zeker geen grote velden vol) kan ik dat risico wel nemen.
Ik koos in plaats daarvan voor smaak, oogstspreiding en een mengeling van vast- en loskokende soorten.
Ik doe dus zeker niet mee met de aardappelban op mijn bord. Wat dat betreft moet je ook zeker eens Lievens aardappeluitleg lezen.

wortels zaaien
Omdat het tot een week geleden nog kletsnat was ben ik pas aan het zaaien geslaan, wortels, wortels en nog eens wortels.
Blij dat we daar weer een maand van verlost zijn.
En morgen ga ik nog wat zaaiachterstand inhalen.

naam
En dan moet ik ook nog de bessen snoeien.

naam
Het eten bovengronds begint stilletjes aan zijn swung te verliezen, de snijbiet ziet er niet meer heel puik uit en deze palmkolen krijgen het hard te verduren van twee duiven die ochtendlijke braspartijen houden.

naam
Van duiven heeft de rabarber geen last, begin deze maand kocht ik twee bleekpotten en ik hoop snel te kunnen oogsten.

naam
Hoewel zo'n bleekpot het cachet van uw moestuin een boost geeft kan het natuurlijk ook een pak simpelder, een emmer met iets zwaars erop doet evengoed zijn ding.

naam naam
En zo zijn we rond wat maart betreft, meer staat er niet in het boekske.
En het was nog zo spannend.
Ik weet het!

Er rest mij juist nog een samenvatting.

De moestuin in maart
-Leg de bedden waar deze en volgende maand wordt gezaaid klaar, verwijder mulch en onkruiden, breng compost aan en maak de grond los indien nodig.
-Laat de pootaardappelen voorkiemen.
-Scheur de artisjokken en alle vaste kruiden om te verjongen of te vermeerderen.
-Bereid de grond aan de asperges voor zodat je eind deze maand kan beginnen met het aanleggen van ruggen.
-Deze maand kan je nog bessenstruiken, frambozen en een wilde haag planten.

Zaaien in maart
Binnen zaaien
Binnen in potjes: Andijvie, artisjokken, aubergine, basilicum, knolselderij, koolrabi, munt, paprika, peper, peterselie, selderij, serrekomkommer en tomaat.

In de serre zaaien:
Containers: Radijs en wortel.
Potjes: Artisjokken, asperges, aubergine, basilicum, bietjes, bloemkool, broccoli, herfstprei, kardoen, knolselderij, kolen, mosterd, ui, oregano, rozemarijn, salie, sla, selderij en tijm.
Volle grond: Kervel, mosterd, radijs, raapsteeltjes, rucola, sla en wortel.
Bloemen: Afrikaantjes, cosmos, viooltjes, goudsbloem, korenbloem, leeuwenbek, verbena en zinnia.

Buiten zaaien:
Volle grond: Asperges, bieslook, bietjes, erwten, dille, dragon, haverwortel, herfstprei, kervel, koriander, kolen, koolrabi, knolselder, lavas, lente-ui, meiraap, melde, mosterdblad, pastinaak, peterselie, peterseliewortel, peulen, radijzen, raapsteeltjes, raapjes, rucola, selder, sla, snijbiet, spinazie, tuinbonen, uien, veldsla, winterprei, wortelen, zomerprei en zuring.
Groenbemesters: Bernagie, goudsbloem, mosterdblad, raapsteel, lupine, rode, witte en hopklaver, Oost-Indische kers en phacelia.
Bloemen: Bernagie, bergamotplant, flox, goudsbloem, nigella en Oost-Indische kers.

Planten in maart
In de serre planten:
In containers in de serre: Aardappelen.
Potjes: Yacon en zoete aardappel.
volle grond planten: Sla.

Buiten planten:
Volle grond: Aardbei, aardperen, asperges, bloemkool, broccoli, bruine sjalot, erwten, koolrabi, knoflook, mierikswortel, peterselie, peultjes, sla, tuinbonen, uien en zomerprei.

De moestuin in februari
De moestuin in januari


Hartje
Maart <3