Vasten met Mme Zsazsa

5:2
Deze broek droeg ik het laatst in het voorjaar van 2010, ik was een goed half jaar bevallen van Abel en droeg weer broeken uit het pré-kindertijdperk. Dat kwam natuurlijk omdat ik zwaar gedieet had. Het dieet had ik zelf verzonnen en zoals je leest was het vrij succesvol. Het was een mengeling van mezelf uithongeren en alleen maar eten in huis halen/maken dat ik eigenlijk niet lustte. Het eerste deel van het dieet was dus eigenlijk niet zo'n probleem. Volkorenbrood, preistomp met voze worsten, simpele soep van saaie groenten, zo van die dingen. Zeer efficiënt!
Zoals dat gaat kwam ik met de jaren en kinderen weer wat bij.

De riem droeg ik laatst een paar maand voor ik zwanger werd van Toni, ik was vetter dan ooit, maar dat was niet erg want ik zou snel stoppen met koeken eten achter de computer en weer veel meer buiten bezig zijn. Is trouwens iedereen in de winter niet wat voller?
De dag dat ik de laatste teksten doorstuurde van het moestuinboek deed ik een positieve zwangerschapstest.
Wij blij maar afslankplan mislukt.

De tijd verstrijkt en ik probeerde wat op mijn eten te letten en soms zelfs wat te sporten, maar echt veel gebeurt er niet op gewichtgebied. Dat één mueslireep gemakkelijk 300 calorieën bevat en je daar al bijna een uur voor moet zwemmen helpt natuurlijk ook niet echt.

Maar toen beste mensen, toen begon op een Facebookclubke ene Lien een paar maand geleden zeer enthousiast te vertellen over haar wonderdieet, zo enthousiast en met zo'n geweldig resultaat dat ik het ook moest testen.

Het dieet waarvan sprake is Het vastendieet of Het 5:2-dieet of Het twee dagen diëtendieet zoals u wil.
Dit dieet houdt in dat je twee dagen per week vast, ttz. je mag wel eten, maar max. 500 calorieën (eigenlijk 25% van het aantal calorieën dat je dagelijks mag, mannen mogen bv 600 calorieën). De resterende 5 dagen eet je normaal.
Die 500 calorieën mag je opsparen voor één maaltijd of spreiden over de hele dag.
Wat je eet beslis je ook zelf en als je van die 500 calorieën er 80 aan een glas wijn wil besteden dan mag dat ook.

Hoewel het makkelijk klinkt raakte ik in het begin maar moeilijk gestart, ik belandde altijd wel ergens waar er wijn werd gedronken of frieten gebakken of ik besteedde een groot deel van mijn 500 calorieën al aan pindakaas met appel nog voor het goed en wel 11 uur was. Maar toen ging de bal aan het rollen en waren we ineens met een groepje en als er een groepje is dan wil ik winnen dus toen werkte mijn wilskracht ineens wel.
Gemiddeld viel iedereen van het groepke op twee weken zo'n 3 kilo af.
Het zal wel zijn dat die Lien enthousiast was, ge zoudt voor minder.
In totaal viel ik al 7 kilo af, nog 2 kilo en dan schakel ik over van de dieetmodus naar de onderhoudmodus van 1 dag op 6 vasten.
Want zoals bij elk dieet kom je hier ook langzaamaan weer gewoon bij wanneer je terug overschakelt op je oude gewoontes.
Als je dat vasten maar niks vindt kan je natuurlijk in de plaats daarvan élke dag op je eten letten, want iedereen weet dat je dat dan ook echt gaat doen. (sarcasme)

Maar dat blijven vasten is nog niet zo slecht, want in tegenstelling tot de meeste dieten is 5:2 (of 6:1) ook nog eens echt gezond.
(Elke dag gezond en niet teveel eten is uiteraard ook heel erg gezond.)
Ik heb voor u (en mij) eens wat verder onderzoek gedaan, en ik dacht: ik schrijf eens een handleiding, wat tips, wie weet is het wel iets voor u?!
Alsof dat u niet wat zou mogen afvallen? (Grapkeu, ik heb nl. al een vriendin die mij tijdelijk niet meer wil zien omdat ik niet over het vasten kan zwijgen, ik wil hier ook niet iedereen wegjagen)
Voor alle duidelijkheid er toch even bijzeggen dat ik niet pretendeer het beter te weten dan dokters of dietisten. Alles wat ik hier vertel vond ik in documentaires en studies (die staan er dan bij en onderaan vind je nog wat links naar extra studies). Soms zijn dat dingen die anders zijn dan wat nu steeds herhaald wordt.

Honger gaat over & niet eten is best te doen
Een openbaring!
In het begin had ik zo'n schrik om honger te hebben dat ik dan toch maar snel op de dag iets kleins at, wat havermout, een appel, een stuk banaan (100 calorieën 1 banaan!!), wat noten, ... Ik las wel berichten van mensen die zeiden dat ze het makkelijkst vonden om gewoon niet te eten tot het avondeten, maar dat vond ik wel heel straf en durfde ik niet proberen. Ik wou echt geen honger hebben omdat ik dan echt ontoerekeningsvatbaar ben.
Na een paar weken schoof mijn eerste maaltijd steeds op tot het ineens al 18:00 was en ik nog altijd niet gegeten had én -vooral- nog altijd geen honger had. Sindsdien doe ik het altijd zo, 's morgens drink ik zwarte koffie, daarna thee en veel koud water afgewisseld met een of twee zwarte koffies.
Wat ik heb gemerkt is dat honger niet opbouwt, maar in vlagen komt die -als je niet overdrijft in tijd natuurlijk- altijd weer over gaan. Rond 11 en 15 uur denk ik altijd zo'n tien minuten dat ik het niet meer trek, maar drink ik dan een tas thee of ga ik iets doen dan is de honger ineens weg. Echt, een openbaring!
Logisch ook want eens je begint te eten zet heel uw verteringsmechanisme zich in gang en dat wil vooral in gang blijven, eten is gelijk aan blijven eten.
Niet eten is trouwens helemaal niet ongezond, want ...

Vasten is gezond & het ontbijt is helemaal niet de belangrijkste maaltijd van de dag!
Eindelijk geen boterham meer naar binnen proppen omdat er anders Vreselijke Dingen gebeuren!
Er wordt beweerd dat De Liga ter Bevordering van het Ontbijt ongeveer gelijktijdig zou ontstaan zijn met de eerste ontbijtgranenfabriek... Zou niet zo heel straf zijn natuurlijk, schoon duo met de melkindustrie.
Maar goed, genoeg geconspiracytheoriet.
Verder!
Het vastendieet kent zijn oorsprong bij een reportage op de BBC, tv-producent (en dokter) Michael Mosley gaat hierin op zoek naar manieren om gezonder te leven. Zijn vader leed aan dementie, prostaatkanker en suikerziekte en zelf is hij op weg om diabetes type-2 te ontwikkelen.
Het eerste deel van de reportage is nogal deprimerend, zeker voor het deel van de mensheid dat graag eet. We zien veel gezonde mensen die stuk voor stuk weinig eten. Blijkbaar het geheim van een lang, slank en gezond leven. (Wat Pollan en Kris Verburgh ook zeggen.)
Het wordt wel interessant wanneer ze terechtkomen op de universiteit in Chicago, daar doen ze onderzoek naar dag om dag vasten. De ene dag eet je normaal, de andere dag eet je max. 500 calorieën. En wat blijkt, je verliest niet alleen gewicht maar door te vasten dalen de cholesterolwaardes, je bloeddruk, het risico op hartfalen en heel wat ouderdomsziektes.
Het effect van vasten gaat dus verder dan alleen wat gewicht kwijtspelen.
Mosley trekt verder naar de Universiteit van Baltimore (The National Institute on Ageing) waar ze onderzoek doen naar het effect van vasten op de hersenen. Blijkt ook hier dat vasten een positief effect heeft op heel wat ouderdomsziektes zoals Alzheimer en Parkinson omdat het zorgt voor de aanmaak van nieuwe zenuwcellen.
Dat komt waarschijnlijk omdat honger ervoor zorgt dat je extra scherp staat, je hersenen moeten harder werken (hoe kan ik die mammoet zo snel mogelijk te pakken krijgen en waar zou ons ma de koeken hebben verstopt?).
Vasten betekent eigenlijk voor je hersenen wat krachtoefeningen betekenen voor je spieren.
En vasten heeft dus veel meer voordelen dan wanneer je dagelijks je calorieinname zou beperken zoals bij de meeste dieten.
De reportage heeft dan ook niet voor niks: Eet, vast en leef langer.
Maar het wordt nog beter, want de resultaten zouden al merkbaar zijn bij één tot twee dagen vasten per week.

En nog een voordeel! Het stopt maar niet!
Pas zo'n 10 tot 12 uur nadat je de laatste hap van je maaltijd hebt doorgeslikt heeft je lichaam alle opgeslagen voedsel verteerd én de opgeslagen energievoorrraad opgebruikt. Van presteermodus schakelt het over naar herstelmodus.
In de herstelmodus worden oude cellen opgeruimd, proteïenen afgebroken, DNA-schade hersteld én je metabolisme slaat om en begint vet te verbranden (ketose).
(Ketose is trouwens het toverwoord om 2 euro te vragen voor een zakje gedroogd eiwit. Nu kan het ook gratis!)
Dat gezonder zijn dat is één ding, maar er ook nog eens vet door verbranden dat is nog iets anders natuurlijk!
En dan is er nog vet en vet. Ketose zou een positief effect hebben op buikvet en wie heeft er daar niet teveel van?

En nog een!
Door veel en vaak te eten (en dan vooral proteinerijk voedsel) geraakt je lichaam niet alleen nooit uit die presteermodus maar maakt het ook nog eens een hogere concentratie groeihormonen (IGF-1) aan, deze hormonen bevorderen de celdeling waardoor er versneld nieuwe cellen worden aangemaakt. Snel cellen aanmaken is niet alleen snel verouderen, maar is ook slechte cellen (bv kankercellen) de kans geven om zich sneller te vermenigvuldigen.
Nou moe.
(Zo'n dingen kom je dan weer niet tegen op de sites van de proteinedieten.)

Vasten vermindert de aanmaak van IGF-1 waardoor er minder cellen worden aangemaakt, waardoor je lichaam minder snel veroudert en in plaats daarvan heeft het lichaam tijd om de bestaande cellen te repareren.
Het is toch waarlijk allemaal niet te geloven!

Vasten is voor het lichaam zoals de jeugdbeweging voor de living.
Zitten je kinderen in de jeugdbeweging dan heb je op zondagmiddag tijd om op te ruimen en zelfs eventueel wat verfraaingswerken uit te voeren. Blijven je kinderen heel het weekend thuis dan is je living op het eind van het weekend een puinhoop.

Dagelijks drie maaltijden eten doet dus (voor gezonde en niet-zwangere volwassenen) misschien wel meer kwaad dan goed. Hoewel er door diëtisten aangeraden wordt om 'het oventje warm te houden' en misschien tussendoor toch ook nog maar een snack te eten zodat je zeker geen honger hebt.
Tja, die verkopen natuurlijk ook liever proteineshakes. Business is business en er wordt niemand rijker van mensen die minder eten. Oh wacht, we gingen hier niet aan geconspiracytheorie doen!

Het hoeft toch niet per se 5:2 of 6:1 te zijn!
In het National Institute on Ageing in Baltimor beperken ze de calorieinname op een andere manier, in plaats van twee of een dag per week te vasten wordt er dagelijks maar gedurende 5 uur per dag gegeten.
Dus geen ontbijt, maar wel een lunch en avondmaal. Of geen ontbijt en lunch, maar wel een uitgebreid (geen caloriebeperking) diner met wat sneuster er achteraan.

En bij nog een ander onderzoek worden er zelfs positieve resultaten geboekt wanneer er gedurende 8 uur per dag gegeten wordt. Ook zonder caloriebeperking.
In die studie werden muizen in twee (en een extra controlegroep) groepen verdeeld, de ene groep kreeg gedurende 100 dagen onbeperkte toegang tot hun (vrij ongezond) eten, de andere groep slechts 8 uur per dag.
Na 100 dagen was de eerste groep muizen gemiddeld dikker met een hoger cholesterolpercentage, hogere bloedsuikerwaarden en een hoop andere problemen zoals leverschade.
De tweede groep muizen woog gemiddeld 28% minder, was gezond en presteerde beter op allerlei testen.

Je kan bijgevolg kiezen welk schoentje jou best past, twee dagen vasten of elke dag slechts gedurende 5 tot 8 uur per dag eten.

Trouwens
Michael Mosley stopte niet na Eat, fast & live longer, hij maakt nog altijd documentaires (oa. over diabetes type-2) en geeft ook lezingen over hoe gezond te blijven. Heul interessant. Een kleine bloemlezing uit zijn aanbevelingen:
- Ga zitten om te eten, bij voorkeur aan een tafel en eet niks wat je met één hand kan vasthouden.
(Zie ook Michael Pollan: "Eat food, not too much, mostly plants.")
- Sta minsten drie uur per dag recht, je verliest zo drie keer zoveel calorieën. (dat is op één jaar het equivalent van 14 marathons)
- Als je zittend werk doet sta dan elke 20 minuten een minuutje recht. Het helpt om je eten sneller te verteren.
- Je kan even goed een paar keer per week 1 minuut heel actief sporten dan 150 minuten per week. (Kijk hier)
Die minuut verdeel je over drie keer 20 seconden compleet loos te gaan met ertussen een minuut of twee recup.
Het verbetert je uithoudingsvermogen en humeur, het vermindert je hongergevoel en het verhoogt de mate waarin je lichaam vet en suiker verbrandt.
Dus 3 keer 20 seconden traplopen, fietsen met een grote weerstand (bergop), touwspringen, boksen,... en tussenin een paar minuten joggen, traag fietsen, wandelen, ... om te recuperen.
Je kan verschillende apps downloaden die voor jou de tijd bijhouden. (HIIT timer)
- Doe ook elke dag 3-4 minuten spierversterkende oefeningen. (planking, crunches, squats, pompen...)
- Wandel veel, maar wandel actief ipv te slenteren.
- Probeer elke dag 10 minuten aan mindfulness te doen. Dit zou een goeie app zijn.
- Drink veel water. In het begin van elk dieet verlies je vooral water, het is belangrijk om dat verlies aan te vullen.
Veel drinken helpt ook tegen constipatie en hoofdpijn.

Het is ook zo ontzettend gemakkelijk
- Je valt er geen andere mensen mee lastig.
Geef toe, wreed vervelend om te koken voor een koolhydraatweigeraar/proteinedieter/Montignacer/...
Met dit dieet val je niemand lastig, ofwel vast je op de dag voor of na je ergens uitgenodigt bent, ofwel eet je gewoon wat minder.
- Je hebt er geen boeken of hulp bij nodig: tellen tot 500 calorieën (bij 5:2), en als ze op zijn is het gedaan voor die dag. Een app die de caloriëen voor jou bijhoudt is natuurlijk handig, ik gebruik google en gok ook wat. (625 is ook nog altijd minder dan 2000.)
- Je hebt er véél minder wilskracht voor nodig, neem het van de minst wilskrachtige vrouw van de Kempen aan, als ik dreig ten onder te gaan aan zelfmedelijden denk ik gewoon: morgen koop ik ook een pak koeken en eet ik ze allemaal alleen op.
(Wat je dan toch niet doet. Maar het zou kunnen!)
Twee dagen per week op je eten letten ipv 7/7 is een verschil van 70%!
- Het werkt voor iedereen of je nu liefst pasta of rijst eet of vegetarier of veganist bent.
- Je start gewoon NU (tenminste als je al niet teveel hebt gegeten, dan start je MORGEN)
- Geen gejojo want je speelt veel korter op de bal, kom je nadat je op 6:1 bent overgeschakeld toch terug bij dan ga je weer een tijdje over op 5:2.

En dan nog één ding, wat eet je dan het best?
Veel olijfolie, groenten en fruit, vette vis, noten en eieren en af en toe wat zwarte chocolade en rode wijn zou volgens een grootschalig onderzoek veel gezonder zijn dan de volkoren boterham met light margarine en magere yoghurt die meestal door dietisten wordt aanbevolen.
Zelfs zonder in het eerste geval rekening te houden met calorieën.
De resultaten stellen dat de mensen in de eerste groep 30% minder kans op hartinfarct, 52% minder kans op diabetes, en 68% minder kans op borstkanker hebben.
Blijkt dat Pascale Naessens het met haar noten en olijfolie altijd al bij het rechte eind had.
Maar dat wisten jullie al langer natuurlijk.

Hoe ik het aanpak!
Ik vertelde al dat ik tijdens een vastendag overdag niet eet sinds ik merkte hoe makkelijk dat eigenlijk was en dat het hongergevoel snel weer weg is. Ik doe zelfs geen melk meer in mijn koffie op deze dagen, je lichaam zou dan toch beginnen met het aanmaken van insuline en dan is heel het spel vertrokken. Ik drink ook geen alcohol, vooral omdat ik anders elke dag wel een glas zou drinken. De vastendagen zijn mijn ascetische dagen prent ik me dan in. Ik ga ook wat vroeger slapen, dat komt er anders nooit van en extra uitgerust zijn kan nooit kwaad.
Voor het avondeten bereken ik van alles hoeveel calorieën het bevat en dat valt eigenlijk altijd wel mee (om binnen de 500 te blijven), zeker als je geen vlees eet en melkproducten gebruikt. Dat berekenen doe ik gewoon door in te geven in google "rijst calorieën", "avocado calorieën", "ei calorieën". Enfin, u snapt het, dat gaat u zelf ook kunnen. Er zijn anderen die een app downloaden en heel de dag door alles minutieus bijhouden. Maar ik zeg u, drink gewoon water en eet wat rauwe groenten ipv een grotere portie pasta en je gaat jezelf geen pijn moeten doen bij het avondmaal.
Rond negen uur ’s avonds voel ik mij geweldig gelukkig, terwijl ik een theetje zet weet ik dat de dag er bijna op zit en dat ik het toch weeral maar gehaald heb. Thee helpt ook altijd geweldig tegen opkomende goestingskes, nog iets anders dat hier tegen zou helpen is een tegengestelde beweging maken. Ik pas het toe en het lijkt te helpen, ik durf het bijna niet toe te geven.

5:2 Vasten en feesten, een erg fijn boek waar alles uit de doeken wordt gedaan.
Eat, fast and live longer - Michael Mosley
How to stay healthy: Michael Mosley, All About Women 2016
Ideeën voor gerechten op de bbc en pinterest

Voila, meer kan ik daar niet meer aan toevoegen.

5:2
Of misschien nog dit.
Voor het geval u zich soms afvraagt hoe die gaatjes toch in je t-shirt komen? Het is allemaal de schuld van je riem zoals je kan zien.
Dus let er op dat wanneer je weer gaat zitten na een minuutje rechtgestaan te hebben, je die mooie trui in je broek stopt, we willen er niet allemaal gelijk een slons bijopen.