Spaghettipompoen met linzenbolognese

Spaghettipompoen met linzenbolognese
Nog geen maand geleden zat ik nog te zagen dat ik maar geen spaghettipompoengerecht vond dat ik echt lekker vond en tsakaa, hier is er nu toch een!
Het probleem van spaghettipompoen is -vind ik- dat het niet vult, of het vult wel, maar is al na een kwartier verteerd en dan zit ge daar weer hongerig te wezen voor de tv. Heel slechte combinatie!
Het kan idd heel lekker zijn om de sliertjes te mengen met wat pesto of look en verse groene kruiden, maar het is allemaal geen avans als het niet vult.
Dus toen dacht ik zo ... wat als ik de pompoen nu vul met een andere gerecht dat wel vult! Ha!
En wat vult er beter dan linzen? Niet veel hé, zeker niet als er nog een dikke kaaskorst op ligt.

Dag een maakte ik de linzen en aten we het bij pasta (wat ook erg lekker was) en dag twee warmde ik de overschot weer op om er een spaghettipompoen mee te vullen en die met wat kaas erop nog even te grillen. En dat was eigenlijk nog lekkerder. Lekker smeuïg. En die kaaskorst natuurlijk hé. Alles is feitelijk lekker met een kaaskorst erop.
Het is zelfs zo dat wanneer je iets met een kaaskorst erop post, iedereen het recept wilt weten. Zo ook verging het de spaghettipompoen op Facebook.
Dus, bij deze, Het Recept en ik hoop van harte dat het smaakt!

hoog
Ik las eens dat je ze best op deze manier doorsnijdt omdat je dan langere sliertjes hebt, je ziet hier ook goed de richting van de sliertjes. In de praktijk heb ik nooit lange slierten maar gewoon korte stompkes. Misschien moet ik volgende keer de pompoen wat sneller uit de oven halen. Maar als ik ze op deze manier doorsnijd dan passen ze wel perfect in dit ovenschaaltje.
Moest ik dat belangrijk vinden.

Spaghettipompoen met linzenbolognese Spaghettipompoen met linzenbolognese
Voor 4
- 2 spaghettipompoenen, gehalveerd en de zaden eruit gehaald
- 1 rode of gewone ui, fijn gesnipperd
- 1 wortel, in kleine blokjes
- 1 stengel selder of de steeltjes van peterselie, in kleine blokjes
- 5 tomaten in blokjes gesneden of een blik tomaten
- 150 g gedroogde groene linzen
- 3 teentjes knoflook, gesnipperd
- 1 tl oregano, gesnipperd
- 1 tl rozemarijn, gesnipperd
- 1 tl tijm, gesnipperd
- 1/2 tl komijn
- 1 snuifje kaneel
- een mespunt gerookt paprikapoeder
- een mespuntje chilipoeder of cayennepeper
- 1 blikje tomatenpuree
- 100 ml rode wijn
- 100 gram mozzarella of andere smeltkaas

1. Fruit de ui met wat olijfolie in een pan waar je een deksel van hebt. Een 4de van de gesnipperde kruiden (look, oregano, rozemarijn en tijm) heb je straks nodig bij de spaghettipompoen, de rest van de kruiden en de wortel- en selderblokjes mogen allemaal bij de ui. Geef de groenten genoeg tijd om gaar te worden, roer geregeld tot de groenten zacht zijn en beginnen te bruinen, tijd is smaak! Dan mogen de specerijen (kaneel, paprikapoeder en chilipoeder), wat peper en zout en de inhoud van het potje tomatenpuree erbij. Laat alles nog even bakken zodat de tomatenpuree de tijd krijgt om zoeter te worden. Na een paar minuten mag de rode wijn bij de groenten, laat alles inkoken en kap er dan de linzen, tomaten en 200 ml water bij, roer, zet het deksel op de pan en laat 20 minuten sudderen. Roer af en toe en als alles naar het einde toe nog erg nat is dan haal je het deksel van de pan zodat het vocht kan inkoken.

2. Verwarm de oven voor op 225°. Zet de pompoenhelften in een ovenschaal met de opening naar boven, verdeel de resterende kruiden over de vier helften, strooi er wat zout over en druppel er wat olie bij. Smeer de binnenkanten goed in en draai ze dan om in de schaal. Je mag een beetje proppen, de helften krimpen wat zodat alles straks wel past. Zet de pompoenhelften een half uur in de oven en probeer dan al eens met een vork of de binnenkant gaar is. Anders zet je de pompoen nog wat langer in de oven. Laat ze in de oven staan wanneer ze gaar zijn.

3. Zet de mixer in de linzen wanneer deze gaar zijn, mix de saus niet heel grondig, een paar keer op en neer is genoeg, zo behoud je genoeg structuur. Proef of de saus op smaak is, kruid anders nog bij met zout of peper.

4. Haal de pompoen uit de oven en giet het vocht dat eruit komen lopen is weg, draai de helften om en vul ze met het linzenmengsel, verdeel er de kaas over en zet nog 5 minuten onder de grill.