2 workshops
Is er nog een betere manier om iets te leren dan je handen uit de mouwen steken en er in te vliegen? Jazeker! Er in vliegen en daarna -met een lekker drankje- je ervaringen delen met anderen! Dat is leren in het kwadraat!
Ik leerde de afgelopen jaren met vallen en opstaan zoveel nieuwe en inspirerende dingen die ik met jullie allemaal wil delen! Hier draait het allemaal rond mijn interesses. Lekker eten én drinken! En dat begint voor mij in de moestuin en eindigt aan de keukentafel. Liefst met een paar gelijkgestemden.

Voor de meeste workshops volstaat de standaard-keuken van een gemiddeld gezin, een grote tafel is wel nodig. De workshops verlopen het best met 8-18 deelnemers, stuur mij een een mailtje wanneer je een groepje vrienden/collega's bij elkaar hebt of je de ruimte hebt om een (publieke) workshop te organiseren, ik help je dan graag mee naar deelnemers zoeken.

3 moestuin alles over
De moestuin is mijn grote liefde, daarom dat De Moestuin van Mme Zsazsa bijna 4 cm dik is. Alles staat er in, van hoe je de meeste groenten zaait tot hoe je ze best bewaart over hoe compost maken, je bodem verbeteren en zelf zaden winnen.
Maar soms mag het nog ietsje meer zijn. Daarom organiseer ik samen met La Ferme Du Chateau jaarlijks moestuinweekends en -midweken.
Op drie dagen kom je te weten hoe je de beschikbare ruimte efficiënter kan benutten om zo een optimalere oogst te bekomen.
Ik doopte de workshop: Succesvol ecologisch moestuinieren door een praktischer & meer efficiënt gebruik van de beschikbare oppervlakte met een optimale oogst & veel meer voldoening als resultaat.
Of kortweg: De Moestuinworkshop
Voor de precieze data neem je best een kijkje onder agenda.

Omdat niet iedereen de luxe heeft om drie zalige dagen verlof te nemen uit de dagelijkse beslommeringen heb ik de cursus in aparte dagen opgedeeld. In 3 lessen die kort op elkaar volgen leer je (beginner, maar ook de meer ervaren moestuinier) alles wat je moet weten om van jouw moestuin een succesverhaal te maken. Ik bezorg je op voorhand het eerste deel, de rest krijg je naarmate de cursus vordert.

PROLOOG: Het verlanglijstje, wat is het doel van jouw moestuin? Wil je wat kruiden en af en toe wat groenten oogsten of zou je liefst zelfvoorzienend zijn? Wil je er ook eetbare bloemen en fruit bij of misschien wel paddenstoelen, mulchplanten, een serre of gewoon ergens een bankje om te lezen? Denk hier eens rustig over na en verschijn met jouw volledig ingevulde verlanglijst op de eerste afspraak.
DEEL 1: Hoe gaat dat in zijn werk zo'n moestuin efficiënt indelen? We bekijken het samen aan de hand van een standaardmoestuin en passen deze kennis dan toe op jouw verlanglijst/moestuin.
DEEL 2: Hoe hou je alles zo gezond mogelijk, hoe pak je al dat onkruid aan én hoe maak je nu eigenlijk het simpelst compost? Ontdek het op de tweede afspraak. We nemen ook nog eens je moestuinplan onder de loep, want waarschijnlijk is er toch nog het een en ander komen bovendrijven.
DEEL 3: De finetuning! Nu wordt het verschil gemaakt! We plannen voor- en nateelten en bekijken wat er als tussenbeplanting kan komen. Dit deel zorgt er voor dat je het meeste uit je moestuin haalt. Passeren ook de revue: het optimaliserende duo combinatieteelt en groenbemester!

Deze workshop kost 135 euro per persoon* en verloopt het best met 8-12 deelnemers, stuur mij een een mailtje wanneer je een groepje vrienden bij elkaar hebt of je de ruimte hebt om een (publieke) workshop te organiseren.

3 inmaken alles over
Onvermijdelijk kom je met een moestuin ooit op een punt waarop je niet meer alles op kan. Courgettes, boontjes, tomaten, pompoenen, aardperen en komkommers, ze komen liefst met zijn velen. Je kan natuurlijk alles in de vriezer pleuren, maar je kan er nog veel leukere dingen mee doen. Maar je hoeft niet over een moestuin te beschikken om een workshop te volgen, misschien ben je lid van een pluktuin of koop je bij voorkeur seizoensgroenten in de winkel en ben je benieuwd naar de manieren om de seizoenen te verlengen. Ik was daar ook heel benieuwd naar, de afgelopen jaren verdiepte ik mij in alle mogelijke manieren om groenten, fruit en kruiden te bewaren. Ik kwam bij zoveel meer uit dan ik had verwacht: wecken, fermenteren, inmaken in't zuur, drogen, aromatiseren, infuseren... Elke groente heeft wel een of meerdere favoriete manieren om te bewaren. Omdat er over lezen of horen praten maar het halve werk is kom ik het ook graag laten zien. Voor de vragen achteraf krijg je per workshop een lijvige handleiding mee naar huis, voorzien van een hele hoop recepten. Maar niemand gaat naar huis voor alle potjes gevuld zijn met verse groenten van het seizoen, aangevuld met specerijen en kruiden uit mijn tuin. 4. fermenteren en kombucha
Hoe proeven gefermenteerde groenten? En waarom is dat dan zo gezond? Gaan mijn kinderen dat wel lusten? Ontdek de wondere fermentatiewereld tijdens deze workshop waar vanalles te proeven valt! Ook kombucha past -hoewel het niet uit de moestuin komt- perfect in deze 2-3 uur durende workshop. Na deze workshop ga je weer naar huis met een pot zelfgemaakte zuurkool, een starter voor de lekkerste limonade én een levendige darmflora.
Een workshop fermenteren en kombusha kost 50 euro* per persoon.

KOMBUCHATASTING Niet veel tijd, maar wel veel goesting om bij te leren? Volg dan de korte initiatie fermenteren tijdens een kombuchatasting. Ik breng kombucha in verschillende smaken mee en jij gaat weer naar huis met een starter en handleiding.
Deze tasting duurt 1-1,5 uur en kost 35 euro* per persoon. 4 wecken
Altijd al willen weten hoe de bomma nu precies die bietjes en boontjes bewaarde en is het echt waar dat je soep en stoofvlees gewoon in weckpotten kan bewaren in de kelder? Kom het allemaal te weten tijdens de 3 uur durende weck- en inmaakworkshop en ga naar huis met de hipste bommapotjes!
Een workshop wecken en inmaken kost 60 euro* per persoon. 4 drogen ed
Inmaken moet niet altijd op grote schaal, deze drie manieren laten u toe om ook kleine beetjes te bewaren, maar wel op een manier die je toelaat er een heel jaar van te genieten. Leer deze drie toffe technieken om overschotten op een creatieve manier te verwerken kennen tijdens een 2-3 uur durende workshop en ga naar huis met schattige potjes smakelijk kruidenzout, bouillon en andere dingetjes.
Een workshop drogen, aromatiseren en infuseren kost 45 euro* per persoon.

Blijf je twijfelen over welke workshop je wil volgen, kom dan eerst naar de lezing over de verschillende manieren om groenten in te maken. Of doe mee met een inmaakweekend bij La Ferme Du Chateau, dan leer je het allemaal!

*de prijzen zijn inclusief btw en exclusief kilometervergoeding à 0,37 euro per km.


HP Scanjet 3000 200DPI