maandag 15 januari 2007

Risotto


Risotto, originally uploaded by zsazsa.be.

Tijdens het maken van risotto heb je veel tijd om te bloggen, bij deze live het recept van risotto met bospaddestoelen.

Nodig:
-Bospaddestoelen: cantarellen, boleten, ...
Je kan ook gedroogde paddestoelen gebruiken, maar ik beperk me tot het seizoen van de verse paddestoelen.
-Arboriorijst
Ik neem ongeveer 125 gram per persoon, als je het als vegetarisch gerecht serveert heb je dat zeker nodig.
-Kippebouillon, je kan ook wat witte wijn gebruiken
-Sjalot, gesnipperd
-Look, gesnipperd
-Boter
-Peper en zout
-Eventueel parmezaan

Als je er persé vlees bij wil serveren is een stukje kalkoenborst wel lekker.

-Borstel de paddestoelen heel goed af, ik vind elke keer rupsjes of wormpjes in de paddestoelen.
(Nu zullen er al een paar gestopt zijn met lezen waarschijnlijk.)
-Hak ze in stukjes.
-Smelt de boter in de pan.
-Fruit de sjalot met de look in de boter.
-Voeg de rijst toe.
-Voeg als de korrels glanzen de bouillon toe tot de rijst net onder staat.
-Roer niet in de rijst maar schudt met de pan, als je roert wordt het een brij.
-Voeg bouillon toe wanneer nodig, de rijst moet ongeveer onder staan.
-Wanneer de korrels nog een beetje te hard zijn voeg je de gehakte boschampignonnen toe zodat ze nog 5 minuutjes kunnen meegaren.
-De risotto mag nog een beetje smeuig zijn, liefst zelfs.

Dien op met wat geschaafde parmezaan.

7 opmerkingen:

  1. Zeker van dat de rupsen en alles er van tussen zijn?
    Ik zie er precies nog zitten :P :bgb

    BeantwoordenVerwijderen
  2. waar haal je die bospaddestoelen?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. In de Delhaize of de GB, maar volgens mij is het nu geen paddenstoelenseizoen dus mss wat moeilijker te vinden.
    Het is ook lekker met gewone champignonnen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ben benieuwd, ik ga het nu maken zie :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. mama van twee20.1.07

    Het is gelukt, ik heb het met verse oesterzwammen en champignons gedaan,en ipv kippebouillon witte wijn, dat was wel beetje teveel van het goede maar heb er nog falafel bijgedaan en het was infeite niet slecht :-)

    Heb dat bananenbrood ook gemaakt, is lekker hé, ja je ziet je blog inspireert mij :-))

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Volledig wijn is idd overdaad, je had beter een 1/4 de wijn gedaan en de rest opgedronken. ;-)

    BeantwoordenVerwijderen