Moambe

Mijn lief houdt van moeders keuken en omdat moeder (en vader natuurlijk én de andere kinderen) een aanzienlijk deel van hun leven hebben rondgezworven op aard zit er in die keuken veel vreemds (calderado, poulet arachide en moambe zijn nu de enige die ik kan bedenken) en om hem een plezier te doen maak ik af en toe het laatste.
De eerste keer dat ik het at was ik niet bepaald onder de indruk, meer zelfs ik vond het zelfs slecht, vies en raar smakend een beetje naar grond ofzo, niet zoals rode biet maar andere grond, Congolese grond waarschijnlijk. Nu vind ik het heel lekker, waarschijnlijk omdat de smaak van plamnoten de westerse mens totaal vreemd is en je het moet leren eten, wie zal het zeggen hé?

Moambe is een Congolees recept, moambe (spreek uit mwaamb) betekent acht in het Lingala omdat het echte recept uit 8 ingrediënten bestaat, hier zijn geen palmnoten te verkrijgen (en het maken van de saus is erg arbeidsintensief) maar wel plamnotensaus in blik dus het worden iets minder ingrediënten.

-Een blik palmnotensaus
-Een kip, in stukken, van vel ontdaan.
-Een ajuintje, gesnipperd
-Een teentje look, gesnipperd
-Een pepertje, fijngehakt
-Een blokje kippebouillon
-Neutrale plantaardige olie om de kip in te bakken

Bak de kip in de olie tot ze een mooi korstje heeft.
Fruit in een andere pan de ui met de look.
Kieper het ajuinmengsel bij de kip, daar het blokje en het pepertje en de saus op en laat lang sudderen.

Serveer met:
-Saka saka (bladeren van de cassave of maniokplant), smaakt een beetje als spinazie uit blik, ik moet dus niet zeggen dat ik het er niet bijserveer.
-Gebakken banaan
-Gebakken ananas
-Witte rijst