dinsdag 12 juni 2007

Havermout-rozijnenkoekjes

Havermoutkoekjes

Op zoek naar het recept voor havermoutkoekjes kwam ik dit tegen, ik heb ze het liefst met rozijnen dus die voegde ik zonder iets aan het recept te veranderen zo toe.
Ik denk niet dat ik nog verder ga zoeken want ze zijn heerlijk, lekker krokant van buiten en in het midden nog wat rubberig, niet van smaak uiteraard.

100 gram boter op kamertemperatuur, in blokjes
125 gram rietsuiker + 1 zakje vanillesuiker
1 groot ei (heb je kleine eieren gebruik dan één ei en een lepel water)
100 gram zelfrijzend bakmeel + 2 eetlepels in een bord
100 gram havermout
60 gram rozijnen

-Verwarm de oven voor op 180°
-Doe de suiker bij de boter in een kom, roer tot een gladde massa.
-Breek het ei in een kommetje, meng en doe bij de boter/suiker.
-Zeef de bloem boven het mengsel en meng eronder samen met de havermout en de rozijnen.
-Stop met mengen als alle boter met bakmeel bedekt is en het deeg aan elkaar gaat klonteren.
-Kneed het deeg nu verder met de handen tot je er een grote deegbal van kan maken.
-Rol balletjes van het deeg en wentel ze door de bloem in het bord, druk ze plat (1cm) en leg ze op een met bakpapier bedekte bakplaat.
-Bak ze een kwartiertje in de oven of tot de dunne buitenrand van de koekjes donkerder bruin wordt dan het midden van de koekjes.
-Ze moeten niet stevig zijn, door het afkoelen worden ze vanzelf krokanter.

21 opmerkingen:

  1. Erg simpel en snel, erg lekker!
    Had geen zelfrijzend bakmeel, maar gewone bloem werkt ook prima.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dank u!
    Je ze zijn echt lekker, ik ga er deze week ook nog eens maken denk ik.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ze hebben gesmaakt!
    De volgende keer maak ik wel kleinere koekjes, dat vult wel goed.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. 100 gr bloem + 2 eetlepels...
    2 eetlepels bloem?
    Ik ben eraan bezig!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik weet het. Ik moet echt leren een recept lezen voor ik alles in een kom begin te smijten. Maar ze zijn wel héél lekker :)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik lees uw site vaak en ben vandaag gevallen voor het recept van de havermoutkoekjes. Ze zijn heerlijk geworden, ook zonder vanillesuiker (was ik vergeten...).

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Anoniem16.10.09

    bij mij plakt da deeg zo ik kan daar echt geen bol van maken
    wat doe ik verkeerd?

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Niks, dat is normaal, dat is niet gelijk gehakt waar je balletjes van rolt.
    Het maakt niet zo uit je moet ze toch pletten.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Dames dames een beetje op de lijn letten hoor. meng alle droge ingedienten: 200 gram fijne havermout, halve theelepel baking soda (bicarbonaat) en halve theelepel zout en meng apart 50 ml melk en 50 ml water en 2 eetlepels creme fraiche (dik) . Meng dat vervolgens met elkaar en laat 15 minuten staan. Daarna met de deegrol op wat havervlokken platrollen tot ze 3 tot 5 mm dik zijn en in de oven van 180 graden zetten en tussen de 15 3n 20 minuten bakken. Als de randen wat verkleuren zijn ze klaar. Dan afkoelen op een rooster. Errug gezond voor je cholesterol en heel erg lekker met een plakje zalm er op of verzin maar andere dingen.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ah Rolf, dat ga ik zeker eens testen.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ik heb ze vandaag gebakken! ;-) De familie was er content mee. ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Deze o-ver-heerlijke koekjes werden hier al meermaals gemaakt. Maar omdat ik gewoon erg lui ben en het excuus heb dat het zo nóg gezonder is, doe ik het met een muesli-mengeling! :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Bedankt voor dit recept!:) Ze zijn er hier thuis zo gek op dat ik ze al vaak gemaakt heb;)! Héérlijk!

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Ik heb het eerste koekje nu in mijn mond. Heerlijk! Ik heb er wel wat zout bij gedaan en heb ze wat langer gebakken omdat mijn combi magnetron 175 graden als temperatuurstand heeft. Volgende keer misschien ook nog wat kaneel erbij?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. En oh ja, bloem ipv zelfrijzend bakmeel.

      Verwijderen
  15. Al een ouder recept, maar als je na je werk boos thuis komt, is niets fijner dan met je kinderen lekker plakdeeg te maken en te bakken! Njam!
    Hier gewone bloem genomen met bicarbonaat.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Topreceptje! Ik maakte ze met gedroogde abrikozen en pure chocoladesnippers (75% cacao) i.p.v. met rozijnen. Heerlijk!

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Anoniem21.1.15

    Van zodra ik ze in de oven steek wordt alles één grote brij. Wat doe ik verkeerd?

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Heb je genoeg vrije ruimte tussen de koekjes gelaten?

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Anoniem17.6.16

    wat voor havermout is het beste? Onbewerkte, snelkokende, instant?

    BeantwoordenVerwijderen