Voordeel van een eigen moestuin is dat je groenten en kruiden kan kweken die niet overal te koop zijn zoals snijbiet, pastinaak, kardoen, crosne, nieuw-zeelandse-spinazie en lavas.
De eerste keer dat ik lavas na jaren weer rook stond ik weer als kind in de keuken van mijn grootmoeder die net zoals ik nu voornamelijk kookte met groenten en kruiden uit de moestuin.
Lavas is een oud kruid dat de laatste jaren in onbruik geraakt is, terwijl het zowel als keukenkruid kan gebruikt worden en als medicinaal kruid, thee van lavasbladeren bevordert de spijsvertering en stilt krampen.
Een hele lekkere soep waar lavas volledig tot zijn recht komt is wortelsoep, een zalige soep waar kinderen gek van zijn.
Het zoete van de worteltjes met het kruidige van de lavas maakt een hemels, smeuïge soep die zo klaar is.
Nodig:
-Een kilo wortelen, geschild en in stukjes.
-Een grote ui, gesnippperd
-4 takjes lavas, gesnippperd
-Een wolk room
-1 à 1,5 liter groentenbouillon.
Fruit de ui in wat olijfolie, voeg de worteltjes doe en zet goed onder de bouillon.
Voeg na een tijdje de lavas toe en laat de wortels zacht koken.
Voeg de room toe en mix alles fijn.
Maak de soep eventueel dunner met kokende bouillon, ik eet ze eerder aan de dikke kant.
Lavas of Maggikruid
Labels: (Moes)tuin, Koken