maandag 30 juli 2007

Lavas of Maggikruid

Voordeel van een eigen moestuin is dat je groenten en kruiden kan kweken die niet overal te koop zijn zoals snijbiet, pastinaak, kardoen, crosne, nieuw-zeelandse-spinazie en lavas.
De eerste keer dat ik lavas na jaren weer rook stond ik weer als kind in de keuken van mijn grootmoeder die net zoals ik nu voornamelijk kookte met groenten en kruiden uit de moestuin.
Lavas is een oud kruid dat de laatste jaren in onbruik geraakt is, terwijl het zowel als keukenkruid kan gebruikt worden en als medicinaal kruid, thee van lavasbladeren bevordert de spijsvertering en stilt krampen.

Een hele lekkere soep waar lavas volledig tot zijn recht komt is wortelsoep, een zalige soep waar kinderen gek van zijn.
Het zoete van de worteltjes met het kruidige van de lavas maakt een hemels, smeuïge soep die zo klaar is.
Nodig:
-Een kilo wortelen, geschild en in stukjes.
-Een grote ui, gesnippperd
-4 takjes lavas, gesnippperd
-Een wolk room
-1 à 1,5 liter groentenbouillon.

Fruit de ui in wat olijfolie, voeg de worteltjes doe en zet goed onder de bouillon.
Voeg na een tijdje de lavas toe en laat de wortels zacht koken.
Voeg de room toe en mix alles fijn.
Maak de soep eventueel dunner met kokende bouillon, ik eet ze eerder aan de dikke kant.

13 opmerkingen:

  1. Tja.... voor lavas doen we alles natuurlijk ;-)
    Heerlijk is dat he. Wij hadden het vroeger ook altijd in de tuin staan. En dan gewoon een blaadje plukken omdat je vingers dan zo lekker ruiken....Kom maar op met de zaadje dus ;-)
    Groet,
    Joke

    BeantwoordenVerwijderen
  2. O inderdaad kinderherinneringen! Ik was het helemaal vergeten, lavas. Ik weet niet meer waarvoor mijn oma het gebruikte, de geur herinner ik me wel :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. mijn moeder gebruikt dat tegen problemen met de lever, zelfs tegen geelzucht zou dat helpen...

    de geur ken ik dus ook enorm goed, via mijn grootmoeder en mijn moeder...
    kan dat in een pot op terras?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ja lavas! Maar ik moet geen zaad hebben, want bij mijn ouders groeit het welig in de tuin.
    Ik vind het trouwens vooral lekker in de tomatensoep. Mijn bomma noemt het trouwens "wilde selder".

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik heb er nog nooit van gehoord en weet dus niet hoe het ruikt of smaakt.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Dju, te laat voor het zaad :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. ellen31.7.07

    Ik heb dat ook in mijn tuin staan.
    Is inderdaad heel lekker.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Kunnen jullie op de een of andere manier je adres aan me bekend maken dan stuur ik het zaad op.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik gebruik gewoon maggie in de soep, want ik heb geen tuin waarin ik lavas kan kweken.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Virginia2.8.07

    Is dat hetzelfde als fluitekruid?

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Neen dat is wel familie van de schermbloemigen maar fluitekruid heeft witte bloempjes en lavas gele.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Anoniem3.8.07

    Dag Madam,
    Ik lees jouw blog met heel veel plezier! Maggiekruid herinner ik me uit de tuin van mijn moeder, ik zou het heel graag willen kweken. Als je nog geen vijf adressen hebt, kan je mij dan een mailtje sturen op jolan@islief.nl? Dan stuur ik jou mijn adres. Alvast bedankt en veel succes met je blog!
    Jolan

    BeantwoordenVerwijderen