maandag 5 november 2007

Pompoen pompoen pompoen

Pompoen
Niet schillen, hakken en in stukjes snijden want alles begint hier, je hakt de pompoen in twee, haalt de pitten eruit, stopt er een klontje boter in en wat zout, verpakt het in alluminiumfolie en zet het een uur in een hete oven.
Dan schraap je al het zachtgeworden vruchtvlees eruit en dan kies je wat het gaat worden.

Wat zijn de opties?
-Je plet het met een pureepletding, eventueel nog wat boter, peper en zout en zet het zo op tafel.
-Je plet het met een pureepletding, kaas, room en peper erbij, goed roeren en opdienen.
-Je giet er bouillon bij en je hebt heerlijke soep.

Pompoenrisotto
Ik ging voor drie dingen, deze risotto, brood en van de overschot maakte ik soep, ik had nog een half blik tomaten over en dat heb ik erbij gekieperd, lekker hoor.

Voor de pompoenrisotto, nodig:
-250 gram arboriorijst
-250 gram pompoen
-Een ui
-Een teentje look
-Twee blaadjes salie
-Een koffielepel pikant paprikapoeder
-Kippebouillon
-Boter
-Parmezaan

Fruit de ui, salie en look in boter met olie, voeg de rijst toe en laat even meebakken.
Voeg beetje bij beetje de bouillon toe zodat de rijst altijd onder staat, tot de rijst bijna gaar is en doe er dan de pompoen bij.
Rasp er de kaas over en leg er een klontje boter op.

Pompoenbrood
Gelig, zoet brood met zacht kruim en grote gaten, dat moet pompoenbrood zijn.
Dit brood is zo lekker dat je het gewoon zo kan eten, een aanrader!

Nodig:
-3 gram gist
-400 gram bloem
-12 gram boter
-8 gram zout
-250 gram half water, half melk
-125 gram pompoen

-Doe alles behalve de pompoen in het broodbakmachine (of meng het zo als u de enige Belg bent zonder bbm), laat het kneden en 45 minuten rijzen. (Of laat het bbm al het werk doen en voeg voor de tweede kneedbeurt de pompoen toe)
-Laat het machine weer kneden en voeg de pompoen toe, haal het deeg wanneer het lang genoeg gekneed heeft uit de bbm en leg het in een kom die licht ingeoliëd is, dek de kom af met enkele lagen plastiekfolie en laat 45 minuten rijzen.
-Zet de oven op zodat hij zeker op temperatuur is wanneer het brood erin gaat en zet er een grote kastrol in.
-Haal na 45 minuten de folie van de kom, haal de kastrol uit de oven, strooi er bloem in en laat voorzichtig het brood in de pan zakken.
-Strooi wat bloem over het brood, deksel erop en weer in de oven voor een half uur, haal na het half uur het deksel van de pan en laat het nog een kwartiertje zo bakken.

Vreselijk lekker.

9 opmerkingen:

  1. Ik voel mij aangesproken als enige Belg zonder BBM ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Als het een biopompoen is, dan hoef ik voor de soep niet te schillen, gewoon hakken en pitten eruit. Maar voor de rest vind ik je truc met de oven wel een aanrader.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik heb nu toch maar eens je hint geprobeerd. Echt super. slechts een kwartiertje in de oven en je kunt al met alle gemak de schil afschillen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Tasja, geweldig hé, ik heb sinds deze truuk nooit nog een pompoen geschild.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. SUPER ... heb hier ook zo een megapompoen, die hier op verwerking lag te wachten. Hij vliegt morgen de oven in!
    Nog een vraagske... waarom mag het pompoenbrood niet gewoon verder bakken in de bbm???
    Kan dat ook?
    (ik ben namelijk errug lui ;o)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ah neen dat mag gewoon in het machien bakken, ik vind dat alleen lekkerder in de oven. :)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Nadat ik wist wat een kasteol was heeft de enige hollander zonder BBm dit brood ook gebakken, alleen de melk en boter vervangen voor vegan ingredienten. Maar verder goed gelukt en amai wat een heerlijk brood is het geworden, bedankt voor het delen hier. Groetjes van Janine

    BeantwoordenVerwijderen
  8. nog nooit brood gebakken, maar 't is gelukt...
    http://www.linksepoot.blogspot.be/2014/01/december.html
    bedankt!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Voor de details: 3 gram, dus dat is droge gist? En, is dit met tarwebloem? Volkoren of niet? Wat moet je veranderen om het volkoren of half volkoren te maken? Dank je, ik zal het proberen in mijn broodbakmachine!

    BeantwoordenVerwijderen