Niet schillen, hakken en in stukjes snijden want alles begint hier, je hakt de pompoen in twee, haalt de pitten eruit, stopt er een klontje boter in en wat zout, verpakt het in alluminiumfolie en zet het een uur in een hete oven.
Dan schraap je al het zachtgeworden vruchtvlees eruit en dan kies je wat het gaat worden.
Wat zijn de opties?
-Je plet het met een pureepletding, eventueel nog wat boter, peper en zout en zet het zo op tafel.
-Je plet het met een pureepletding, kaas, room en peper erbij, goed roeren en opdienen.
-Je giet er bouillon bij en je hebt heerlijke soep.
Ik ging voor drie dingen, deze risotto, brood en van de overschot maakte ik soep, ik had nog een half blik tomaten over en dat heb ik erbij gekieperd, lekker hoor.
Voor de pompoenrisotto, nodig:
-250 gram arboriorijst
-250 gram pompoen
-Een ui
-Een teentje look
-Twee blaadjes salie
-Een koffielepel pikant paprikapoeder
-Kippebouillon
-Boter
-Parmezaan
Fruit de ui, salie en look in boter met olie, voeg de rijst toe en laat even meebakken.
Voeg beetje bij beetje de bouillon toe zodat de rijst altijd onder staat, tot de rijst bijna gaar is en doe er dan de pompoen bij.
Rasp er de kaas over en leg er een klontje boter op.
Gelig, zoet brood met zacht kruim en grote gaten, dat moet pompoenbrood zijn.
Dit brood is zo lekker dat je het gewoon zo kan eten, een aanrader!
Nodig:
-3 gram gist
-400 gram bloem
-12 gram boter
-8 gram zout
-250 gram half water, half melk
-125 gram pompoen
-Doe alles behalve de pompoen in het broodbakmachine (of meng het zo als u de enige Belg bent zonder bbm), laat het kneden en 45 minuten rijzen. (Of laat het bbm al het werk doen en voeg voor de tweede kneedbeurt de pompoen toe)
-Laat het machine weer kneden en voeg de pompoen toe, haal het deeg wanneer het lang genoeg gekneed heeft uit de bbm en leg het in een kom die licht ingeoliëd is, dek de kom af met enkele lagen plastiekfolie en laat 45 minuten rijzen.
-Zet de oven op zodat hij zeker op temperatuur is wanneer het brood erin gaat en zet er een grote kastrol in.
-Haal na 45 minuten de folie van de kom, haal de kastrol uit de oven, strooi er bloem in en laat voorzichtig het brood in de pan zakken.
-Strooi wat bloem over het brood, deksel erop en weer in de oven voor een half uur, haal na het half uur het deksel van de pan en laat het nog een kwartiertje zo bakken.
Vreselijk lekker.
Pompoen pompoen pompoen
Labels: Koken