donderdag 8 mei 2008

Ballekes in tomatensaus met frietjes

ballekes in tomatensaus met zelfgebakken frietjesKunt ge geloven dat ik dat tot op twee weken geleden nog nooit had gegeten? Apart al wel, maar samen nog nooit, maar daar is verandering in gekomen. Vorige week stuurde ik Mr Zsazsa nog om frieten van het frietkot, maar deze week heb ik -de frituurketelhater- zelf de frieten gebakken. Nu eet ik wel graag zelfgebakken frieten, maar eens vers frietvet in huis bak je elke avond een curryworst of zes, ik ken mijn eigen. En dan heb ik het nog niet over de mottige geur van frietvet gehad. Maar nu geen gestinkt want ik heb de frietketel buiten gezet, voila, zo simpel is dat.
Bij ballekes in tomatensaus denk ik meteen aan de Lunch Garden Ballekes in tomatensaus (die ik nog nooit besteld heb, maar al wel gezien), als je zulke ballen op uw bord wil dan is dit niet uw recept, dit is eerder een kruising met goulash maar zonder de vellekes van de paprika, een recept van mijn vriendin Els, helaas niet in het bezit van een site noch blog.

Dus, de ballen:
Meng het gehakt met het paneermeel, eitje, peper en zout zoals uw bomma het u al voordeed.
Rol er balletjes van.

De saus:
Fruit een ui in olie en wat knoflook, wanneer de ui zacht is voeg je tomaten in blokjes uit een brik of blik toe, laat een half uur sudderen.

Bak de balletjes in olie of boter, wanneer er een mooi bruin korstje hebben haal je ze uit de pan en voeg je een beetje water toe zodat de bakresten op de bodem opgelost worden. Een extra half bouillonblokje mag er ook bij.
Kap de tomatensaus en de balletjes erbij, laat pruttelen.

Bak in een andere pan (of voor je de balletjes bakt in die pan) een bakje champignonnen in schijfjes en doe ze bij de balletjes.

Klaar.


Nu nog de frieten, dat doe je tussen het ballenverhaal door.
Schil en was aardappelen, liefst bintjes.
Snij ze in plakken van > 1 cm, en dan in frietjes, dep ze droog met een keukenhanddoek.

Verhit olie of vet (mmm ossewit) tot 160 graden en bak de frietjes 4-7 minuten, tot ze lichtjes beginnen te verkleuren, ze moeten breken als je ze buigt en al gaar zijn. Schud ondertussen regelmatig met het mandje zodat de frietjes niet aan elkaar kleven.
Laat ze een half uur afkoelen.
Verwarm de olie tenslotte tot 190 graden en bak de frietjes tot ze goudkleurig zijn.
Doe ze in een kom met keukenrol en schud ze op zodat het vet in het keukenpapier dringt.
Doe er zout over en schud ze nog eens op.

Eten met een flinke schep mayonaise.
Smakelijk

14 opmerkingen:

  1. tijdtussendoor9.5.08

    Mmmm...volgende week zet ik dit eens op het menu, echt lang geleden dat we dit nog gegeten hebben...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. jipie10.5.08

    nog een extra tp

    een lepel suiker door de saus of wat ketchup maakt de smaak vd saus nog iets intenser

    dit staat hier heel vaak op de menu, soms met rijst door het vlees

    we eten er meestal wel puree door want ik wil geen frietketel in huis of tis hier op den duur ook elke avond frikandellen en loempias

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik zou graag een tafeltje reserveren voor twee, alstublieft.
    Kwestie van te testen of ze zo goed zijn als de mijne.

    Zeer smakelijke foto, trouwens!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ja, de foto is goed gelukt hé, ik vond het ook, het lijkt voor één keer eens op lekker eten.
    Wat vindt ge van het recept, klopt het een bikke?

    BeantwoordenVerwijderen
  5. t is hier nog maar ochtend, en ik zit al te likkebaarden! Mijn vriend is de frietketelbediener van buitendienst, ik kom aan dat ding niet aan wegens 1: ik verbrand me meestal en 2: als ik met dat stinkend ding vertrouwd geraak, dan eet ik veel te veel van die dingen ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik ben nu 58 jaar oud en ik denk dat ik deze combinatie ooit gegeten heb.Allesinds de laatste 40 jaar niet.Ik gruwde vroeger al van eieren met friet.Dit lijkt me wel lekkerder maar toch zal ik het niet snel maken denk ik. Raar hé....

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Heb een N vergeten ! Het moet natuurlijk NOOIT zijn inplaats van ooit...Het zal d'en ouwen dag zijn!!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. isabel13.5.08

    Oei oei oei, wat zie ik daar? Frituurolie verhitten tot 190°! NOOIT doen, je mag frituurolie tot maximum 180° verhitten - heeft Mr. Vandemoortele zelf gezegd. En Mme. Becel ook.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. De tomatensaus is ook lekker als je verse tomaten gebruikt, die je lang laat pruttelen met laurier.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Zat er een kruidentuiltje bij? En veel verse peterselie? Voor de rest lijkt het op mijn ballen. :-)
    Ik zou moeten proeven hè!

    BeantwoordenVerwijderen
  11. papsie15.5.08

    Je kunt die frietjes beter wat kouder bakken (nu, ja wat is kouder..)
    De eerste keer 140°, de tweede keer 170°, dan zijn ze nog beter. Vind ik.
    Ik laat ze de eerste keer bakken tot de uiteindetjes lichtjes beginnen te verkleuren. En dan, ja, inderdaad, tijd tussen laten.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Nicky, awel ik vond dat ook een rare combinatie, hoewel ik wel graag wakke friet eet, bv met stoofvlees, ik at balletjes altijd met puree, maar dit is echt wel zalig.

    Isabel en papsie, wel, ik zal jullie raad eens opvolgen, ik weet waar ik moet zijn om te klagen hé.

    Elza, neen geen peterselie, dedoeme vergeten.

    Kleineclarisse, ik vind de tomaten echt niet te eten nu, wanneer ik er lekkere sappige vind test ik het meteen uit.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. wat ook nog wat extra smaak kan geven is poederkaas bij de ballekes voegen (parmesan). Of wat verse kruiden toevoegen zoals, rozemarijn, oregano, basilicum. Zo verkrijg je zuiderse ballekes.

    BeantwoordenVerwijderen