Ballekes in tomatensaus met frietjes

ballekes in tomatensaus met zelfgebakken frietjesKunt ge geloven dat ik dat tot op twee weken geleden nog nooit had gegeten? Apart al wel, maar samen nog nooit, maar daar is verandering in gekomen. Vorige week stuurde ik Mr Zsazsa nog om frieten van het frietkot, maar deze week heb ik -de frituurketelhater- zelf de frieten gebakken. Nu eet ik wel graag zelfgebakken frieten, maar eens vers frietvet in huis bak je elke avond een curryworst of zes, ik ken mijn eigen. En dan heb ik het nog niet over de mottige geur van frietvet gehad. Maar nu geen gestinkt want ik heb de frietketel buiten gezet, voila, zo simpel is dat.
Bij ballekes in tomatensaus denk ik meteen aan de Lunch Garden Ballekes in tomatensaus (die ik nog nooit besteld heb, maar al wel gezien), als je zulke ballen op uw bord wil dan is dit niet uw recept, dit is eerder een kruising met goulash maar zonder de vellekes van de paprika, een recept van mijn vriendin Els, helaas niet in het bezit van een site noch blog.

Dus, de ballen:
Meng het gehakt met het paneermeel, eitje, peper en zout zoals uw bomma het u al voordeed.
Rol er balletjes van.

De saus:
Fruit een ui in olie en wat knoflook, wanneer de ui zacht is voeg je tomaten in blokjes uit een brik of blik toe, laat een half uur sudderen.

Bak de balletjes in olie of boter, wanneer er een mooi bruin korstje hebben haal je ze uit de pan en voeg je een beetje water toe zodat de bakresten op de bodem opgelost worden. Een extra half bouillonblokje mag er ook bij.
Kap de tomatensaus en de balletjes erbij, laat pruttelen.

Bak in een andere pan (of voor je de balletjes bakt in die pan) een bakje champignonnen in schijfjes en doe ze bij de balletjes.

Klaar.


Nu nog de frieten, dat doe je tussen het ballenverhaal door.
Schil en was aardappelen, liefst bintjes.
Snij ze in plakken van > 1 cm, en dan in frietjes, dep ze droog met een keukenhanddoek.

Verhit olie of vet (mmm ossewit) tot 160 graden en bak de frietjes 4-7 minuten, tot ze lichtjes beginnen te verkleuren, ze moeten breken als je ze buigt en al gaar zijn. Schud ondertussen regelmatig met het mandje zodat de frietjes niet aan elkaar kleven.
Laat ze een half uur afkoelen.
Verwarm de olie tenslotte tot 190 graden en bak de frietjes tot ze goudkleurig zijn.
Doe ze in een kom met keukenrol en schud ze op zodat het vet in het keukenpapier dringt.
Doe er zout over en schud ze nog eens op.

Eten met een flinke schep mayonaise.
Smakelijk