vrijdag 1 augustus 2008

De moestuin begin augustus

De moestuin begin augustus1. Snijbiet - Warmoes, 2. Venkel, 3. Leven in de pompoenbloem, 4. Prei en sla
En het is weer augustus, dat betekent dat de worteltjes al half zijn, we omkomen in de sla, van de peultjes alleen verdorde resten overblijven, de courgettes bijna onze oren uit komen en de knoflook hangt te drogen.
Boontjes, bieten, venkel, broccoli, prei, snijbiet, spinazie, jonge uitjes en hopen verse kruiden zijn nu klaar om gegeten te worden.
Ik vind snijbiet nog steeds niet te vreten en heb eigenlijk weinig zin om de tuinbonen te doppen, maar voor de rest zeuren we niet.
Nu is het wachten op de maïs en pastinaak.

Vanavond zaaide ik worteltjes en ajuintjes die als pijpajuin geoogst worden op het stukje dat vrijkwam door de knoflook uit te trekken. Dat laatste is eigenlijk heel makkelijk te telen, in het voorjaar wat teentjes de grond in, in juli zit er in de plaats een hele bol knoflook, als dat geen wonderbaarlijke vermenigvuldiging is. Je moet je zelfs niet bezig houden met de grond te bemesten, gewoon hup de losgemaakte grond in.

De veldsla mag vanaf nu ook gezaaid worden, ook op onbemeste grond, dus eender waar in uwen hof, als je eind augustus nog eens zaait heb je zelfs heel de winter door veldsla uit eigen tuin. In de winter met iets vers uit uwen hof komen, het heeft wel iets, zeker als je het nadien tussen een bruine boterham met kaas en mayonaise legt.

8 opmerkingen:

 1. Wawh, zoveel creativiteit op je net door mij ontdekte blog! Ik wil meteen beginnen koken en het meisje-van-den-buiten in mij wordt weer wakker middenin de stad. Ik kom zeker nog vaak langs.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik wou dat het allemaal zo simpel was als het klinkt bij U!! Heb ook ooit zelf geprobeerd om een moestuin te maken gewoon omdat het inderdaad heerlijk is om dingen uit eigen tuin te eten! Maar op de kleigrond waar wij op wonen was het gewoon niet te doen. Dus nu plant ik alleen nog tomaatjes in een paar bloembakken en heb daar veel plezier van. Als je trouwens nog eens een receptje voor je gourgetenovervloed wil kom dan eerdaags maar eens langs op mijn blog want ik heb vandaag gourgettesoep gemaakt, gourgette met gehakt en tomaatjes uit m'n bloembakken en gourgettemuffins!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Octaview.nl2.8.08

  Hemel ja, die courgetten, de hele buurt wordt al gek van ons met onze courgetten. Heb je misschien niet een lekker recept waar ik heel veel courget in kwijt kan?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Héél véél courgettesoep voor de buurt?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Anoniem7.8.08

  Soms heb ik heimwee naar de tijd dat we zelf ook onze groenten uit eigen tuin haalden. Helemaal biologisch gekweekt. tot we ontdekten dat we toch wel heel dicht onder de vuile adem van een welbepaalde metalige vervuiler zaten. Nu mag er in spinazie wat ijzer zitten, maar lood en cadmium smaken niet zo bij de platte kaas en de radijsjes... Als we hier binnen ? jaar verhuizen (als we op pensioen zijn en de oudjes ons niet langer nodig hebben), dan wil ik toch wel terug een tuintje mét...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ja, ik probeer die gedachte te bannen eigenlijk, want in België zit je altijd wel ergens "onder een fabriek".
  Ik zal mijn hoofd wel in het zand steken.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Anoniem8.8.08

  Heeft nog het voordeel dat ge beter kunt zien hoe de patatten en de peekes het doen, he :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. 'we komen om in de sla', wat herkenbaar én mooi gezegd ..
  op mijn blog vind je trouwens een héérlijk receptje van courgettesoep van een maandje terug, met yorghurt, heel bijzonder, een keertje iets anders. Ik was er in elk geval gek van.
  Net terug van op reis en toch weer nieuwsgierig naar jouw blog en al het moois en lekkers erop!

  BeantwoordenVerwijderen