Aardpeer of topinamboer

aardperen
Een week geleden plantte ik aardperen, of pootte ik, hoe zegt met dat?
Ik ieder geval, ik stak de knollen 10 cm diep in de grond, 50 cm uit elkaar aan de zijkant van de moestuin.
Aan de ene kant de roze (fuseau rose, op foto) en aan de andere kant de witte (rasloos) variant.
Naar het schijnt zou er in smaak niet veel verschil zijn, de roze zijn iets kleiner en gladder. Ik weet het u binnen een klein jaar te zeggen.
Aardperen kan je zowel koud als warm eten, koud smaken ze knapperig en zoet, met een notensmaak. Warm naar artisjokken of schorseneren.

Aardperen zijn heel makkelijk te telen, gewoon in de grond stoppen die niet speciaal moet bewerkt of gemest zijn, vanaf november oogsten wat je onmiddellijk gaat gebruiken en de kleine knollen laten zitten die dan voor de opvolging zorgen.
Aardperen staan dus jaren op dezelfde plaats. En omdat aardperen familie zijn van zonnebloemen heb je misschien wel bloemen als het een warme zomer is.

Recepten vind je bij De Wassende Maan en Odin