zondag 8 maart 2009

Aardpeer of topinamboer

aardperen
Een week geleden plantte ik aardperen, of pootte ik, hoe zegt met dat?
Ik ieder geval, ik stak de knollen 10 cm diep in de grond, 50 cm uit elkaar aan de zijkant van de moestuin.
Aan de ene kant de roze (fuseau rose, op foto) en aan de andere kant de witte (rasloos) variant.
Naar het schijnt zou er in smaak niet veel verschil zijn, de roze zijn iets kleiner en gladder. Ik weet het u binnen een klein jaar te zeggen.
Aardperen kan je zowel koud als warm eten, koud smaken ze knapperig en zoet, met een notensmaak. Warm naar artisjokken of schorseneren.

Aardperen zijn heel makkelijk te telen, gewoon in de grond stoppen die niet speciaal moet bewerkt of gemest zijn, vanaf november oogsten wat je onmiddellijk gaat gebruiken en de kleine knollen laten zitten die dan voor de opvolging zorgen.
Aardperen staan dus jaren op dezelfde plaats. En omdat aardperen familie zijn van zonnebloemen heb je misschien wel bloemen als het een warme zomer is.

Recepten vind je bij De Wassende Maan en Odin

8 opmerkingen:

 1. Ah en ik ging ze eens komen klaarmaken zeker?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Anoniem8.3.09

  Ik ben benieuwd hoeveel aardperen wij dit jaar zullen hebben. Gewoonlijk oogst ik de knollen zelf. Er blijven er dan altijd wel een paar zitten, die dan de oogst voor het volgende jaar leveren.

  Maar dit jaar heeft zoonlief ze geoogst, samen met één van zijn vrienden. Hoogstwaarschijnlijk belooft dat een overvloedige oogst voor dit jaar, maar wie weet zijn ze wel overdreven grondig te werk gegaan, en hebben we niks ;-).

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Weet eigenlijk niets van aardperen, maar zou graag enkele van Jefkes uitspraken gebruiken in een inspiratieboekje over Kids en de toekomst. Mag dat? Kan dat? Wie ben ik en meer info op www.ideekids.be/blog of mail bjorn.a@ideefiks.be

  BeantwoordenVerwijderen
 4. aardperen zijn eigenlijk 'te' gemakkelijk om te telen ;-) van het type 'eens in de tuin, altijd...' (hoewel dat valt wel mee). Het verbaasd me altijd hoeveel knollen er onder zo'n struik kunnen hangen.
  Het zijn ook goede windbrekers in de tuin.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. doet ons eraan denken dat we eens moeten kijken wat onze vijf knolletjes die we vorig jaar geplant hebben, hebben opgebracht. Er zijn alleszins mooie 'zonnebloemen-zonder-bloem' uitgekomen, ondanks de brandnetelwoekeraars in de buurt.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Anoniem17.3.09

  Hoop dat je ze al eens hebt geproefd!
  Dacht dat het heeeeeeel lekker was, ben nl. gek op artisjokken! Dus gerecht gemaakt volgens overlevering van lang geleden, maar het geheel viel mij persoonlijk een beetje tegen!
  Hoop dat jij er betere berichten van terug laat zien!
  Succes met telen en vooral eten... ik zal duimen voor mooie grote bloemen en veel een flinke oogst!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. er waar koop je de potertjes dan , wil ook wel aardpeer in de moestuin zetten , lijkt me fijn ;-)
  Complimenten voor je blog , werkelijk super leuk ;0)

  BeantwoordenVerwijderen