Maïs, ons vegetarisch barbecuealternatief, ge zoudt voor minder geen vlees meer gaan eten.
Terwijl mijn kolfjes nog aan plant hangen te rijpen, zijn ze al volop te verkrijgen bij de groenteboer, de ene verkoopt van die rubberen gevallen in plastic verpakt, de andere met de bladeren er nog aan gelijk deze exemplaren.
Naar het schijnt zitten ze volop in de groentemanden dus ik deel u even mijn favoriet recept mee, allee ttz. veel recept is er niet aan.
Maïs is een beetje gelijk erwtjes, zoveel te verser zoveel te zoeter en lekkerder, dus maak dat meteen de dag van aankoop klaar is de eerste tip.
Tip 2: Zet dat gewoon volgend jaar zelf in den tuin, gewoon in mei wat zaadjes in de grond op een redelijke afstand van elkaar en in september hebt ge maïs, klaar!
Als ge daar dan half juni nog wat boontjes bij in de grond stopt hebt ge in augustus nog bonen ook!
Misschien nog wat sla hier en daar en ge zijt vertrokken met de moestuin, ge moet het niet altijd te groot zien want dan komt er vaak niks van, en laat dat tip 3 zijn!
Als je ziet hoe makkelijk het is gaat niks u nog tegenhouden.
Als je de bebladerde exemplaren hebt gekocht moet 'de baard' er nog uit, dat zijn die groene of bruine haartjes die uit de kolf hangen (waarom heb ik daar nu geen foto van getrokken, alleen mensen van den buiten kennen dat waarschijnlijk), trek hiervoor zachtjes de bladeren naar achter (de middenste kolf) en haal ze weg, niks aan!
Je kan daar trouwens een aardig tasje thee van zetten, maïsbaardthee, voor de naam alleen al moet ge dat gewoon eens doen, laat dan de haartjes eerst drogen en drink niet meer dan twee tassen per dag, want met die kruidenthees weet ge nooit.
Goed, je doet die bladeren dan terug omhoog en laat ze te water, kokend water, afhankelijk van de staat van de maïs iets tussen de 3 en 10 minuten schat ik zo, ge moet dat testen gelijk met al de andere groenten hé.
Ondertussen neemt ge een half pakje goei boter, zeezout en wat verse tijm en mengt ge dat zowat onder elkaar.
Haal de kolven uit het water als ze al dente zijn en laat ze wat afkoelen, doe dan de bladeren weer omhoog, smeer de kolven in met wat van de boter en dien op met keiveel extra boter of leg ze nog even op de vuurput gelijk ik.
Smeer rijkelijk in met de boter, gebruik de bladeren als handvat en knabbel, ik weet niet precies of er hier een iets van etiquette rond bestaat.
Dit gaat zo'n openbaring zijn als je dat nog niet zelf hebt klaargemaakt, amai!
Het beste van de zomer #1
Labels: Koken