donderdag 11 augustus 2011

Het beste van de zomer #1

Op de vuurput
Maïs, ons vegetarisch barbecuealternatief, ge zoudt voor minder geen vlees meer gaan eten.
Terwijl mijn kolfjes nog aan plant hangen te rijpen, zijn ze al volop te verkrijgen bij de groenteboer, de ene verkoopt van die rubberen gevallen in plastic verpakt, de andere met de bladeren er nog aan gelijk deze exemplaren.

Naar het schijnt zitten ze volop in de groentemanden dus ik deel u even mijn favoriet recept mee, allee ttz. veel recept is er niet aan.

Maïs is een beetje gelijk erwtjes, zoveel te verser zoveel te zoeter en lekkerder, dus maak dat meteen de dag van aankoop klaar is de eerste tip.
Tip 2: Zet dat gewoon volgend jaar zelf in den tuin, gewoon in mei wat zaadjes in de grond op een redelijke afstand van elkaar en in september hebt ge maïs, klaar!
Als ge daar dan half juni nog wat boontjes bij in de grond stopt hebt ge in augustus nog bonen ook!
Misschien nog wat sla hier en daar en ge zijt vertrokken met de moestuin, ge moet het niet altijd te groot zien want dan komt er vaak niks van, en laat dat tip 3 zijn!
Als je ziet hoe makkelijk het is gaat niks u nog tegenhouden.

de maïs in 3 stappen
Als je de bebladerde exemplaren hebt gekocht moet 'de baard' er nog uit, dat zijn die groene of bruine haartjes die uit de kolf hangen (waarom heb ik daar nu geen foto van getrokken, alleen mensen van den buiten kennen dat waarschijnlijk), trek hiervoor zachtjes de bladeren naar achter (de middenste kolf) en haal ze weg, niks aan!
Je kan daar trouwens een aardig tasje thee van zetten, maïsbaardthee, voor de naam alleen al moet ge dat gewoon eens doen, laat dan de haartjes eerst drogen en drink niet meer dan twee tassen per dag, want met die kruidenthees weet ge nooit.
Goed, je doet die bladeren dan terug omhoog en laat ze te water, kokend water, afhankelijk van de staat van de maïs iets tussen de 3 en 10 minuten schat ik zo, ge moet dat testen gelijk met al de andere groenten hé.

Ondertussen neemt ge een half pakje goei boter, zeezout en wat verse tijm en mengt ge dat zowat onder elkaar.

Haal de kolven uit het water als ze al dente zijn en laat ze wat afkoelen, doe dan de bladeren weer omhoog, smeer de kolven in met wat van de boter en dien op met keiveel extra boter of leg ze nog even op de vuurput gelijk ik.
Smeer rijkelijk in met de boter, gebruik de bladeren als handvat en knabbel, ik weet niet precies of er hier een iets van etiquette rond bestaat.

Dit gaat zo'n openbaring zijn als je dat nog niet zelf hebt klaargemaakt, amai!

24 opmerkingen:

 1. Ik wacht op het patroon van de zelfmaakparaplu om boven die vuurput te hangen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mme! dat ziet er idd geweldig lekker uit!! Zal ik volgende week eens moeten in plannen in mijne weekmenu :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Anoniem12.8.11

  ziet er inderdaad goed, lekker en gezond uit

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Met boter? Het lijkt mij vies ... wij doen dat boven de barbeque en knabbelen dat zo af. Maar ik zal het zeker eens proberen!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. en hou tandenstokertjes bij de hand, want dat kruipt toch zo tussen de tanden ...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. aah bij de groenteboer, k dacht al: amai mijn maiskes zien r maar triestig uit ;-) maar bedankt voor t recept, daar zal zeker gebruik van gemaakt worden in onze prachtige nazomer ;-) groetjes, mimi xxx

  BeantwoordenVerwijderen
 7. dat heb ik nu niet nodig in mijne moestuin se, ik heb een hele achtertuin en nog vele verder daarvan volstaan ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Anoniem12.8.11

  enige probleem aan het zelf moestuinen. Als jij suikermais plant, maar boerbuur zet voedermais, dan heb jij raar maar waar ook voedermais ipv suikermais.
  niet te telen op het platteland dus.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Anoniem12.8.11

  Mmmm, lekker! Ga je recept zeker eens uitproberen. Mijn record is zes van die kolven opsmikkelen ... Of kan je daar ook maar beter voorzichtig mee zijn zoals met de maïsbaardthee ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Huismettuin, onze tuin is volledig omringd met voedermaïs, 5 hectare dan nog en geen enkel probleem hoor.
  Ik proef ook het verschil voor je denkt dat ik voedermaïs eet. ;)

  Dus Hilde, toch doen jong!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Awel zie, ook hier eten we dit met hopen Maar wel in een papillotte van aluminiumfolie, de kolf inderdaad onbladeren en ontbaarden (schoon woord trouwens, ben wel benieuwd naar uw maisbaardthee!, dan insmeren met boter en 20 à 30 minuutjes op de bbq (of bij dit zomerse weer in de oven op 180 graden.)
  njam.
  en mijn man droomt er ook weer van om het achter in de tuin te zetten, maar daar staan dit jaar dus patatjes!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Zo lekker!!!
  Volgens mij is het bij ons in de tuin (ben er even niet geweest ivm vakantie) al bijna te oogsten.
  Ik ga die thee dan ook proberen!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Mmmm... maiskolven zijn zo heerlijk op te kluiven!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ondanks het weer ziet dat er uit als op en top zomer!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Heb in mijne moestuin ook een paar rijtjes suikermais, diegene die in mei gezaaid zijn daar zijn er toch al enkele van klaar.(in juni en juli nog wat bijgezaaid, maar weet niet of dat gaat lukken hoewel het volgens de verpakking wel nog kon?) Ook heel lekker in de woke, maar dan moet je de mais even laten liggen wil je de korrels er goed afkrijgen. En wat we er nog mee maken...kijk maar op mijn blogje!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Anoniem12.8.11

  Ja hier eten we heel veel mais op allerlei manieren en ik persoonlijk vind die op BBq het lekkerst:)

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Dat ziet er lekker uit! Eentje om te onthouden.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. bij gebrek aan een zelfmaakparaplu en toch regen: het is ook best lekker uit de oven, maar niet zo vakantie-achtig natuurlijk. En wil je graag "als een dame" mais eten. Er bestaan van die speciale maisprikkertjes die je aan de 2 zijkanten prikt. Het kruipt op die manier natuurlijk even goed tussen je tanden wat dan weer geweldig ondamesachtig is

  BeantwoordenVerwijderen
 19. ik doe ook look bij mijn kruidenboter en strooi nog wat zout op mijn maiskolf. Ik heb dat toevallig gisteren gegeten sé, en het was inderdaad lekker !

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Hahaha, heet dat 'baard'? Wij noemen dat altijd eh... iets anders;)

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Ik lust het! Jammie, ga het binnenkort kopen (die tuin red ik niet meer)

  BeantwoordenVerwijderen
 22. één probleem met zelf maïs telen in de moestuin: je mag niet te veel (woel)muizen hebben zitten of er schiet van je kolf niets over voor je nog maar door hebt dat de kolf bijna rijp is ;-).

  BeantwoordenVerwijderen