woensdag 24 oktober 2012

De vegetarischen mensch

??

Ik ging hier nog eens iets vertellen over mijn vleesloos leven, hoe dat lukt en zo.
En hoe ik dat in godsnaam volhoud. Want dat zou ik mij vroeger ook altijd afgevraagd hebben. Hoe kunt ge in godsnaam boeiend en lekker blijven koken met altijd en alleen maar die groenten?

Wel, daar zijn truuks voor en ik ga die onthullen! Gedaan met die exclusiviteit voor werkloos, dreadloks- en okselhaardragend gespuis met teensletsen aan. Gedaan met uit de hoogte bekeken worden door spandoekdragende, onkruidburger-etende natuurpuntvrijwilligers omdat ge rap achter hoek en kant een hotdog met extra ajuin naar binnen staat te schrokken.
Iedereen aan de tofuknackworst in drie stappen!

1. Weekmenuut
Ondertitel: En vertrek vanuit het aanbod en niet de goesting
Ik zoek bij Velt op wat de seizoensgroenten zijn en vertrek van daaruit om een weekmenu samen te stellen. Zo werken heeft verschillende voordelen:
-Je hebt een vertrekpunt. Wat eten we vandaag, waar heb ik zin in, leidde bij mij altijd tot iets vlezigs.
-Je bent beperkt in keuze zodat je creatiever wordt en er meer variatie op tafel komt. De tomaten in de zomer gaan ook zoveel lekkerder smaken, stel je voor dat er heel het jaar rond clementijntjes zouden zijn, nooit meer dat eerste-clementijntje van-het-jaargevoel, wat een gemis!
-Je spaart geld uit, natuurlijk zijn seizoensgroenten goedkoper dan groenten die uit Kenia komen. Om nog maar te zwijgen van de vitamines die nog aanwezig zijn in groenten die kraakvers zijn.
-Je moet veel minder naar de winkel, op een bepaald moment heb je al de 'rare' dingen in huis en moet je enkel nog voor groenten de deur uit, het geld dat ik al bespaard heb met niet meer om de twee dagen naar de Delhaize te gaan! (Om nog te zwijgen over de stickers-smurfenellende die me gespaard is gebleven.) Een keer per zoveel weken naar de supermarkt voor pasta, rijst, parmezaan, room, noten... is meer dan voldoende. Je kan ook naar de natuurwinkel waar nog nooit iemand in enige verleiding is gekomen.
-Gebruik kookboeken, ik heb ondertussen een hele hoop verzameld en installeer mij één keer per week met iets lekkers en een stapel kookboeken in de zetel. Zit je liever achter de computer kijk dan eens op Epicurious, hier vind je een schat aan recepten met reacties van lezers.
-Hou rekening met restjes, draai ze de dag nadien in iets anders. Zo maak ik van overschotjes risotto burgers of stop het in een flapje bladerdeeg. Overschotjes van geroosterde groenten worden soep of samen met een blik linzen een slaatje . Pasta verandert samen met wat groenten in een lekkere frittata en daarbij een slaatje (voor mij) en wat komkommer en kerstomaatjes (de kinders) is degelijke kost.

2.Wees niet te fanatiek
-Begin rustig, stop uw kast niet van de ene dag op de andere vol met seitan, sojavlokken, kombu, wakame en agar agar.
-Heb je zin in een boke met salami, koop salami!
Wil je nog eens steak of ribbekes eten, doe dat!
En geniet daar dan vooral van.
-Ik eet bij vrienden gewoon mee met de pot en tussen de boterhammen van mijn kinderen zit al eens iets vlezigs, beter af en toe met goesting zondigen dan uit frustratie de handdoek in de ring gooien.
Misschien moet je beginnen met één vleesloze dag per week.
-Het is geen wedstrijd!

3. Speel vals
-Zeg niet: "Dat is hier gedaan hé mannekes, vanaf vandaag eten wij hier geen vlees meer en tussen uwen boterham komt champignonnenspread!" Muiterij zal uw deel zijn.
-Kook vleesloos zonder het te vertellen, waarschijnlijk maak je geregeld pasta's of risotto's zonder vlees, geen haan die daar naar kraaide. Of speels vals, maak wortelpuree met nepworst of spaghettisaus met valslijk gehakt en dan hebt ge de nephamburgers nog niet geproefd. Je kan ook perfect koken zonder al die nepdingen, ik maak geregeld bolognesesaus met linzen en vorige week maakte ik een tomatensaus bij een restje witte bonen en dat was precies cassoulet.
-Ik heb het nog nooit geproefd maar er bestaat ook nepbroodbeleg van salami tot kalfsworst
-Trek u ook niks aan van uw kinderen: die zagen toch altijd en van dat stuk vlees gaan ze nu niet bepaald groter of slimmer worden. Jef heeft nooit veel gegeten, maar hij eet kilo's noten, appels, mandarijnen, rauwe paprika's, wortelen, als ik het hem maar toestop. Geen tekorten me dunkt.
-Ga geen discussies aan met mensen die het beter weten, die zijn trouwens het lolligst om in de val te laten lopen.

En als laatste: Lees Doriens boek, ik beloof het u: ge gaat er van genieten, vegetariër of niet.
Goed Eten Al was het maar omdat ik daar ook een beetje aan mee geholpen heb.

Goed Eten Een heel klein beetje.
Allee kom, ik heb er vooral op zitten wachten eigenlijk.

Goed Eten
Maar nu is het er, en het is zo schoon.

Ik mag twee boeken weggeven, het enige wat u daarvoor moet doen is de eerste foto bekijken en raden wat ik vanavond bestelde in een plaatselijke taverne.
Een tip: Het was vegetarisch.

143 opmerkingen:

  1. Mmmm wij wonen met 5 studenten samen (waarvan slechts 2 doorwinterde vege's) en stiekem maken de vege dames ook heerlijke vegetarische gerechten als de rest mee eet! Ook leuk om mee te experimenteren is ons groentepakket. Dan hoef je helemaal niet te kijken of je groente seizoensgebonden is, de boer deed dat al voor u... En bovendien leer je heerlijke nieuwe groenten kennen!
    Ook op JNM kamp koken we vegetarisch... En soms gebeurt het dan ook wel eens dat zo'n kleintje (pieper) naar de kooktent komt om te vragen of er iets fout stond in het kampreglement. Die denken dan dat ze al de hele week vlees krijgen, maar 't zijn gewoon zelfgemaakte burgers, spaghetti met sojabrokken,... Die JNM-foers, 't zijn gewoon meesters!

    Op het bordje ziet het er een wok of zo uit... En dat het lekker was, dat zie je er alvast aan...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mmm, dat ziet er lekkerrrrrr uit! Ook hier proberen we meer vegetarisch te koken, wat niet evident is met Meneer die heeel graag een stukske vlees eet. Maar ... soms heeft hij helemaal niet in de mot dat er niks, noppes, nada vlees in zit! Jiehaa! ;-)
    Enne, wat uw overheerlijk, tot watertanden aanzettend bord betreft, ik gok op vegetarische lasagna met een heel veel groentjes. Voor mij ook een portie graag!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. doeme, ... op hun site staan maar een stuk of drie vegetarische gerechten ... en dit is geen spaghetti, lasagna of croque ... vegetarische wok dan?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Oosterse gewokte groentjes met rode curry/kokosnootmelk-saus ofzoiets.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Vegetarische lasagne bedolven onder een shitload wokgroenten.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. De lasagne! Ziet er kei-lekker uit! En toch... ik eet al 15 jaar nikske van vlees en vis... geen tekorten en ook geen goesting... alleen uw koppeke goed gebruiken. Niks zo lekker als verse, liefst van eigen bodem, groenten!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Vegetarische lasagne bedolven onder een shitload wokgroenten.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Haha, ik heb ongelooflijk gelachen hoe je het weer schrijft...hilarisch gewoon! Even te biechte gaan ook, ik heb gezondigd...ik heb het niet volgehouden om tot het eind van het jaar geen kleren meer te kopen...die grijze rock-chick-skinny jeans deed mij de das om...Mme..vergeef mij???

    BeantwoordenVerwijderen
  9. zeg mdame zou jij mij eens kunnen helpen met je boek ik snap er geen jot van de maten kloppen nie bij mij en heb gn vriendinnen allemaal linkerpoten hier wone geen ouw wijfkrs heb geen bomma dus een hulplijn misccn met kersttmis in het achterhoofd zou graag een rok makken in karoen en zegggrn met kerst oh zlf met die hare boek maar niks rokken zakken af katoen heb daaar schrik van dus please bel mij eens laat u goei harteke eens spreken of de sint in u maakt nie uit maar help mij met al die boeken nr0487473792

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Groentenlasagna?
    En het lukt inderdaad heel goed om gewoon te doen alsof, de kinderen merken maar al te vaak niet dat er geen vlees in zit. (Stoofpotjes, ovenschotels, zelfgemaakte pizza, quiche...)

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ik ga dat boek wel persoonlijk kopen bij Dorien, ik heb geen verstand van vegetarische restaurant-schotels. Ik heb wel eigenlijk feitelijk nog een goeie tip voor lekkere boterhammen: Maak uw brood zelf,heerlijk ovenvers brood, en dan is er geen mens die maalt dat er alleen kaas en zelfgemaakte confituur is om erop te smeren ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ne vegetarische lasagne. En hij ziet er verdoemme lekker uit!

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Ja,iedereen gokt op lasagne ... awel ik op de spaghetti ;-). De slingers zullen er wel onder liggen. Of hebt ge die al opgegeten voor ge de foto trok ... ge zou durven hé

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Hier proberen we zoveel mogelijk vegetarisch te eten, met twee kinderen met koemelkallergie en eentje met soja-allergie (alles, niet alleen de melk) is dat niet steeds evident. Maar het lukt ons toch zeker 6 dagen op de 7. De vent bestelt zelfs op restaurant geen vlees meer want dan heeft hij last van zijn maag. En overlaatst legde ik de hele schoonfamilie - fervente vleeseters - in de luren met de vegetarische goulash van EVA ;-)
    Wat betreft dat overheerlijk gerecht, dat lijkt mij toch lasagna te zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Al jaaaaren een doorwinterde vegetariër en nu aan het proberen iedereen op mijn school te overtuigen om één dagje per week vegetarisch te eten. Niet simpel, maar zoals jij het stelt: één stap tegelijk!
    Boek van Dorien ziet er fantastisch uit, staat op mijn lijstje voor Kerst.
    En wat eten betreft: ik denk een vege lasagne, maar vraag me af of de combo pasta-sojascheuten lekker was? :-/

    BeantwoordenVerwijderen
  16. ik gok op iets met ratatouille...

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Het meest verhelderende in uw stukje waren de gevleugelde woorden: 'een blik linzen'. Ach zo. Ik hoef dat dus niet per de te weken een te wassen en voor te koken en van die dingen. Het meest omslachtige in ons vleesloze bestaan in twee woorden van tafel!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Een bokaal linzen bestaat ook Riet ;-)

      Verwijderen
    2. en linzen hoef je ook nog eens niet voor te weken..

      Verwijderen
  18. Vegetarische wok natuurlijk! Da ziet toch iedereen! :-))

    BeantwoordenVerwijderen
  19. "Ga geen discussies aan met mensen die het beter weten..." Dat vind ik de beste tip!
    Ik ga toch ook voor de lasagne, het vlees is overduidelijk gecompenseerd, mooi zo!

    BeantwoordenVerwijderen
  20. wokgroenten met rode currysaus?

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Tjap Tjoy of eigenlijk Chop Choy. En dat betekent gewoon heerlijke klaargemaakte groente. (hoop dat ik het goed heb geraden want dat boek heb ik hier in Nederland nog niet gezien en lijkt me erg goed)

    BeantwoordenVerwijderen
  22. lasagne! hij ziet er heerlijk uit!

    BeantwoordenVerwijderen
  23. Vegetarische wok met een saus van het huis? Meestal een getomateerde béarnaise of zo...

    BeantwoordenVerwijderen
  24. Groentestoofpot met rode currysaus en ik gok dat er ergens onder die berg groenten wat couscous verborgen zit. Ik heb dat gisteren ook gegeten, maar dan in de versie van Jeroen Meus. Het was wel niet zo heel lekker, want een deel van de ingrediënten stond op de volgende pagina en die hadden we dus niet gekocht... Dus als dat bij het kookboek van Dorien niet het geval is, dan is het meer dan welkom!

    BeantwoordenVerwijderen
  25. vegetarische lasagna én een vegatarische wok voor de prijs van één...
    allesbehalve een vleesloos bestaan, maar je tips kunnen helpen om alvast te starten met een paar dagen per week!

    BeantwoordenVerwijderen
  26. Ooooh, dat boek lijkt zo zalig!
    Ik twijfel tussen wokgroentjes met kokos-rodecurry saus met pasta onder, of gewoon lasagne met die groenten OP.
    Hmm, ik ga maar voor het laatste.

    *duimt*

    BeantwoordenVerwijderen
  27. ratatouille van het huis?

    BeantwoordenVerwijderen
  28. Zuiderse sojascheutenstoofpot!

    BeantwoordenVerwijderen
  29. Vegetarische wokschotel met rode curry?

    BeantwoordenVerwijderen
  30. Ik wil dat boek dus echt - ik heb er al zoveel over gelezen - en ik wil ook echt minder vlees gaan eten enzo! Maar ik vrees dat het hiermee niet gaat lukken:'vegetarische mousaka met wokgroentjes'!!
    Al lijkt het mij eerder een 'vegetarische lasagne' maar dat heeft iedereen hier al gezegd...

    BeantwoordenVerwijderen
  31. Staat daar nu een pizza op de voorkant? Die zou ik wel uit willen proberen! Ik wip alle vlees er altijd af omdat ik het niet lekker vind. Jij misschien ook?
    Ik zal eens kijken of dit boekje ook in de Nederlandse boekwinkel te vinden is, winnen ben ik niet zo goed in... :D

    BeantwoordenVerwijderen
  32. Soep! Waarom heeft nog niemand dat genoemd ;)

    Of een vegetarische goulash?

    BeantwoordenVerwijderen
  33. oh, uh... roerbakgroente met curry ????

    BeantwoordenVerwijderen
  34. Man dat ziet er lekker uit!

    Ik gok ook op vegetarische lasagna. Als ze dat zo maken, moet ik dat dringend ook eens bestellen!

    BeantwoordenVerwijderen
  35. Vegetarische pizza!
    En nu hopen dat ik win, want ik eet gewoon niet graag vlees, en heb inspiratie nodig in de keuken.

    BeantwoordenVerwijderen
  36. Dank je wel voor de goede motivatie. Ik ga hem bookmarken om nog eens vaker terug te lezen. :-) Ik gok op California rolls!

    BeantwoordenVerwijderen
  37. Vegetarische lasagne met een karrevracht gewokte groenten erbovenop. Al lijkt het me weinig waarschijnlijk dat het zo op de kaart stond :/

    BeantwoordenVerwijderen
  38. veggie gyros :) maar ik zal nooit een veggie worden denk ik.

    BeantwoordenVerwijderen
  39. Ik gok ook voor de vegetarische lasagna! Ziet er heel lekker uit!

    BeantwoordenVerwijderen
  40. vegetarische lasagne-wokschotel
    of gewoon een vegetarische lasagne waar ze eens echt aan de groenten gedacht hebben (wat ze vaak niet doen!)

    bedankt voor de tips en de site!

    BeantwoordenVerwijderen
  41. Een vegetarische (uiteraard) Indian curryschotel!

    BeantwoordenVerwijderen
  42. Ratatouille ! Bram en Floor vonden de spagettie met nep gehakt toch niet zo lekker smaken en had ik niks gezegd :-) Ik moest stilletjes wel lachen in mij zelf!

    BeantwoordenVerwijderen
  43. Vegetarische rode curry schotel...njam....

    BeantwoordenVerwijderen
  44. Ik gok op een croque maar dan zonder het schelleke heps.

    BeantwoordenVerwijderen
  45. Met de ingrediënten in google ingevoerd kom ik bij de Bangkok Thai 'Chicken Bangkok' uit. Maar dat is niet vegetarisch...
    Iets verder staat Bangkok Vegetable
    (Broccoli, champignons, zoete paprika, wortel, pak-soi, bosuitjes, babymais en peterselie in een oestersaus). Is die het?

    BeantwoordenVerwijderen
  46. Vegetarische rode curry?

    BeantwoordenVerwijderen
  47. iets lekkers!
    oosterse groentjes met een rode curry saus.

    BeantwoordenVerwijderen
  48. Volgens mij een vegetarische wokbol met champgnons. Ik hoop dat het gesmaakt heeft!

    BeantwoordenVerwijderen
  49. Ik ga ook voor Ratatouille! Dat was het eerste wat er in me op kwam en dus pen ik dat hier neer. Lekker hoor, met die babymais en tauge! Water loopt me hier in de mond....

    BeantwoordenVerwijderen
  50. Ik doe al een aantal jaar mee aan de dagen zonder vlees, en meestal lukt het me dan ook wel om de rest van het jaar ook wat vaker vegetarisch te koken. Maar sinds mijn wederhelft achter het fornuis staat, is dat andere koek. Nu, die kookt altijd met een kookboek, dus dit zou zeer goed van pas komen! Ik gok op wokgroenten met rode curry.

    BeantwoordenVerwijderen
  51. Nou ik kan niet echt raden hoe het heet wat jij daar op je bordje hebt liggen, maar het ziet er erg lekker uit ! Iets van ratjetoe of zo ?? Of ik win of niet, heb inmiddels Dorien's boek op m'n verlanglijst bij Bol.com staan. Een mooi Kerstkado, lijkt mij, of misschien wel een fijn tussendoor-kado, dat zou ook heel goed mogelijk kunnen zijn !! :o)!!!!!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  52. vegetarische wok met rode curry

    wij doen ook al een jaar veggie-donderdag en soms komen er zelf nog wat dagen bij wanneer ik snel wil koken en een veggie-burger uit de diepvries haal. het valt heel goed mee en zelfs mijn rasechte vlees-etende man vraag soms gewoon om veggie klaar te maken :-)
    een succes dus!

    BeantwoordenVerwijderen
  53. tjap tjoi?

    alle tips helpen, dus bedankt. tis hier nu half om half denk ik, maar ik zou wel meer willen, vooral ook minder zuivel is het doel.

    BeantwoordenVerwijderen
  54. groentenlasagne waarbij de lasagne verstopt is onder de groentjes?

    BeantwoordenVerwijderen
  55. zeker weten: vegetarische wok met Tzay!!!

    Ik las dorien gisteren helemaal uit...wat een genot :)
    en ik vind het niet erg om er nog eentje te winnen. Ik kocht er al eentje voor moederlief en heb nog wel wat vriendinnen om te verblijden!
    Sarah uit de kempen

    BeantwoordenVerwijderen
  56. oh ja, geweldig voorwoord deed je daar in het boek!

    BeantwoordenVerwijderen
  57. Ik doe een poging met "vegetarische schotel".

    BeantwoordenVerwijderen
  58. Ik zie daar precies toch gegratineerde kaas onder de sojascheuten, dus ik gok op lasagne. Ik hoop voor jou dat het lekker was, want veel restaurants/brasseries denken toch maar dat je gewoon een hoop groenten bij elkaar moet gooien om een (lekkere?) vegetarische schotel aan te bieden.

    BeantwoordenVerwijderen
  59. Ik weet het! Ik weet het! Tortilla met gewokte groenten! Mmmmm.....

    BeantwoordenVerwijderen
  60. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  61. Het boek lijkt me fantastisch. Is dat ook in de Nederlandse boekhandels verkrijgbaar!
    Ik gok dat het een vegetarische omelet was. Maar ach, wat maakt het uit wat het was... Was het lekker?

    BeantwoordenVerwijderen
  62. Vegetarische groentenwok!

    BeantwoordenVerwijderen
  63. Gewokte groentjes met rode curry!

    BeantwoordenVerwijderen
  64. ne goeie, lekkere, pittige spaghetti

    BeantwoordenVerwijderen
  65. Een Kempisch wokpannetje.
    Liana

    BeantwoordenVerwijderen
  66. Oosterse hutsepot met courgette mais soja paprika ... Stuur mij maar snel een boek op want hier kookt de man die toch vooral vaak zin heeft in een stukje vlees. Bedankt! ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  67. Vegetarische wok in de Flore te Geel

    BeantwoordenVerwijderen
  68. Volgens mij had die plaatselijke taverne - net zoals vele andere tavernes op het platteland - slechts 1 vegetarische schotel op het menu staan en is dit gewoon "de vegetarische schotel".
    Ik ben al 17 jaar een halve vegetariër (eet wel nog vis en gevogelte), in het begin gewoon voor mijn gezondheid maar nu verdraagt mijn maag zelfs geen vlees meer. Mijn man en de kindjes eten nog wel 1x à 2x per week hun worst of hamburger of ... Maar ze genieten ook heel veel van mijn groentelasagne, houden van witlof en spinazie (joepie!) en eten graag tofu.

    BeantwoordenVerwijderen
  69. Vegi wok met rode curry!

    BeantwoordenVerwijderen
  70. Een vegetarische wokbol met champignons?

    BeantwoordenVerwijderen
  71. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  72. vegetarische wokbol met champignons bij de Met in Meerhout? Lekker!

    BeantwoordenVerwijderen
  73. Dit vond ik nu eens een heel leerrijk, nuttig en stimulerend blogbericht! Ik wil al langer wat meer vegetarisch koken, maar hoe? Zoals je schrijft, is het geen goed idee om te vertrekken vanuit de vraag: wat zullen we vandaag eens eten? Ik denk dat ik met je tips nu wel op gang zal geraken. Bedankt!
    En de foto ziet eruit als een vegetarische lasagne.

    BeantwoordenVerwijderen
  74. Ik verschiet er altijd van hoe sommige mensen steigeren als je zegt dat je liever vegetarisch eet. Dadelijk gooien ze met 'tekorten' en 'geen variatie'. Grappig eigenlijk. Alsof je als vegetariër alleen maar sla en tomaten eet.

    Mijn gokje voor de wedstrijd: Thaise wok met rode curry. :)

    BeantwoordenVerwijderen
  75. vegetarisch wok-van-de-dag !

    BeantwoordenVerwijderen
  76. dat is wel straf oke ging nie over koken hoewel ik ook kook maar over da ander boek ik ktijg gewoon geen respons alle merci

    BeantwoordenVerwijderen
  77. Dat boek ziet er erg goed uit! Ik denk dat je foe jong hai hebt gegeten, chinese omelet met wokgroenten. Zag er wel yum uit!

    BeantwoordenVerwijderen
  78. Een spiegeleike!
    Zonder vlees gaat al 15 jaar als vanzelfsprekend. Maar een glas melk, yoghurt of een eike zou ik toch niet goed kunnen missen,... :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  79. Vegetarische lasagne... maja, dat heeft bijkanst iedereen hier al geantwoord. Gij hebt gewoon 'goed eten' besteld...

    BeantwoordenVerwijderen
  80. Tajine?? Wij doen ons best hier al met 'donderdag veggiedag' ; ook een aanrader!

    BeantwoordenVerwijderen
  81. Wokgroente met rode currysaus!

    BeantwoordenVerwijderen
  82. Wij zijn sinds begin september doordeweeks-vegetariër, op vraag van ons (de kroost). Er is nog niemand verhongerd, noch vergiftigd. Hoera!

    BeantwoordenVerwijderen
  83. Ratatouille op oosterse wijze?

    BeantwoordenVerwijderen
  84. Oh, ge zijt het nog ni verleerd in uw druk werkbestaan, dat schrijven der toffe, gevatte tekstjes. :)

    Ik ben fan van Dorien haar boek!

    BeantwoordenVerwijderen
  85. ik denk 'wok van de chef' en denk dat ik het goed heb! Natalie

    BeantwoordenVerwijderen
  86. Het ziet er in ieder geval heel lekker uit!
    En ik kan dat natuurlijk niet raden, daarvoor eet ik nog veel te weinig vega....

    BeantwoordenVerwijderen
  87. Pompoen op Italiaanse wijze ...

    BeantwoordenVerwijderen
  88. Vegetarische stoofschotel. En het boek lijkt me prachtig!

    BeantwoordenVerwijderen
  89. Wat het ook mag zijn, het ziet er heerlijk uit!
    Het boek van Dorien staat sowieso op mijn verlanglijstje!

    BeantwoordenVerwijderen
  90. wokje van herfstvruchten, ziet er heerlijk uit bovendien, waar is die taverne?

    BeantwoordenVerwijderen
  91. wokje van herfstvruchten, ziet er heerlijk uit bovendien, waar is die taverne?

    BeantwoordenVerwijderen
  92. ineens viel mijnen frank! da's gado gado !

    BeantwoordenVerwijderen
  93. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  94. Het gaat de hele tijd over eten :-). Maar wat belangrijk is: wat bestelde je om te drinken!
    Een lekkere cava?
    Of een biertje? Ja een biertje. Wolf bier, zonder vlees maar wel met body...

    BeantwoordenVerwijderen
  95. Een gecomoufleerde vegetarische spaghetti!

    BeantwoordenVerwijderen
  96. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  97. lasagne met geroosterde groenten..........?

    BeantwoordenVerwijderen
  98. Pav Bhaji :een groenten curry, ik heb er zin in!

    BeantwoordenVerwijderen
  99. Een vegetarische roerbakschotel met rode cocoscurry?
    Ik krijg er honger van...

    BeantwoordenVerwijderen
  100. Ik ga ook voor de vegetarische lasagne door het randje rode saus en iets dat onder die groenten ligt en lijkt op gesmolten kaas :-).

    BeantwoordenVerwijderen
  101. Ha, leuk vind ik dat dat je suggereert van bij vrienden gewoon te eten wat de pot schaft, da's ook mijn filosofie. Beetje populair blijven ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  102. Foe jong hai, dat is toch duidelijk!

    BeantwoordenVerwijderen
  103. Tjap tjoy? Maar belangrijker is; smaakte het? :)

    BeantwoordenVerwijderen
  104. open lasagna met seizoensgroenten, mijn beste gok. Maar hoe ze het ook noemen, het ziet er verrukkelijk uit!

    BeantwoordenVerwijderen
  105. ik ga ook voor de vegetarische lasagne! Ik serveer hem thuis ook zo als hij iets te lang in de oven gestaan heeft. Heerlijk gecamoufleerd.

    BeantwoordenVerwijderen
  106. Oei, mijn kennis van vegetarische gerechten is héél pover ! Zo'n boek van Dorien zou dus handig studiemateriaal voor me kunnen zijn.
    Ik gok op een groentenratatouille of groentenpotpourri ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  107. - Mie Katoentje omdat ze haar schoonfamilie in de luren heeft kunnen leggen.
    - Trees omdat ze nog veel kan leren van het boek.

    BeantwoordenVerwijderen