woensdag 23 januari 2013

Mme Zsazsa is nu een echte

Winter 2013 Het is niet omdat ik mijn moestuin kwijt ben dat ik hem vergeten ben, straffer nog, ik gaf sinds de sneeuw al een hoop geld uit aan moestuintoestanden.
Bovenaan de verlanglijst stonden de zaden, die liggen ondertussen al koel en droog te wachten op het begin van het seizoen, maar vlak daaronder stond een tuinkoord.


dingens Een tuinkoord, als dat geen doodserieuze naam is seg.
Ik kan mij niet veel gerief meer herinneren waarmee mijn grootvaders tuinierden, maar dit ben ik nooit vergeten.
En wat heb ik dat gemist toen ik bezig was met het uitzetten van de moestuinlijnen.
Ik was al aan het denken hoe ik dat zelf ging maken, maar vandaag liep ik er gewoon voorbij in het tuincentrum op zoek naar hondeneten.
Knal seg, van de ene dag op de andere een echte hovenier.
En dat voor nog geen 10 euro.

Maar vertel eens, wat is uw favoriet moestuinding, wat heb ik misschien altijd al nodig gehad maar ken ik het bestaan niet van, wat mag er niet ontbreken in mijn -toch wel sobere- moestuinzakske?
Vertel het mij!
Vertel mij alles, ik zorg voor een toepasselijk moestuinkadooke voor de beste tip!

54 opmerkingen:

 1. Voor als het onkruid komt: een handwieder! Zoals deze... http://www.kopersporen.nl/bronzen-tuingereedschap/klein-handgereedschap/details/38/10/bronzen-tuingereedschap/klein-handgereedschap/handwieder,-nunki.html
  Ook een pendelschoffel is een handig ding... http://www.kopersporen.nl/bronzen-tuingereedschap/schoffels-en-hakken/details/30/8/bronzen-tuingereedschap/schoffels-en-hakken/pendel-schoffel,-hydra.html
  En waarom brons? 't Gaat de rest van je moestuincarrière (en dat van uw zoons) mee en 't blijft scherp wat altijd handig is in't hoogseizoen! Nog meer uitleg staat ook op hun website..

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Awel, ik voelde mij toen ik klein was altijd een echte als ik mijn bompa mocht helpen met het steken van de asperges (met aspergesteker?) en ik daarna het aspergebed terug mocht dicht plamuren (met wat volgens mij gewoon een speciaal voor 'den hof' aangekocht truweel was).

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mijn favoriet? Voegenkrabber. Klein, licht en enorm handig om eender waar onkruid te verwijderen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Een oud verlodderd gecrakeleerd nepleren kussentje om uw knie op te zetten.
  Liefs!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Een borstelsteel. Om snel gootjes aan te leggen voor uw zaad. Mocht ik altijd doen van ons vake voor het planten van de bonen op 10 mei. Nostalgie!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Plastic kinderbestek van ikea, en mijn roze tuinhandschoentjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. extra hark voor de kinderen ! zodat ze mee kunnen helpen met al dat onkruid .

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik zou gaan voor plantenstekers, die kun je ook zelf maken. Erg handig in de lente, als alle groene sprietjes boven de grond komen, en je geen idee hebt welke plant het wordt!Ik krijg al zin in de lente!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Anoniem23.1.13

  Bamboestokjes: om te laten staan aan weerszijden waar je gezaaid hebt (ik vergeet anders altijd waar al iets in de grond zit), om een potje met stro over te hangen, om de tomaten op te binden, om uw tuinkoordinstallatie te vervangen (ook altijd een koordje in je werkzak laten zitten) als je die op een perk hebt achtergelaten en je weet niet meer hetwelk, om ze door je kinderen achter je rug te laten wegnemen om er stiekem vliegers van te maken, om lijntjes te trekken in de grond, enz.
  Oude dallen: nummertje erop schilderen en nummertje overnemen op je teeltplan. Anders weet je ter plekke soms niet meer in welk bed je nu bezig bent en of het volgende nummer nu links of rechts van het plan was. Het jaar daarop neem je de dallen gewoon vast en schuif je ze een perkje door.
  Ander gereedschap: vingers zonder werkhandschoenen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Zo van die schone naambordjes, waar opstaat wat waar gezaaid is!
  En gij met uwen creatieve geest gaat er natuurlijk zelf fabriceren, waar wij dan allemaal stikjaloers op worden ( en massaal gaan kopiëren.....daar gaat uw originaliteit dan! )

  Debora

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Die leuke http://pinterest.com/pin/544161567445528504/
  Of toch gewoon oude plasticflessen, bovenkant eraf snijden en u hebt perfecte bescherming voor kleine stekjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik werk niet 'in den hof' dus heb ook geen interessante gadgets om te delen. Ik wou alleen even vermelden dat ik uw graancirkels, of beter gezegd uw sneeuwcirkels zo mooi vind!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ons favo moestuinding: goede voornemens. Want zonder die komt er helemaal niets van die hele moestuin!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik dacht dat die 'echte' sloeg op de graancirkels van de eerste foto.
  Ik verzamel in de winter wc-rolletjes om later te vullen met teelaarde en daarin te zaaien en in de warmte te laten kiemen. Als er dan plantjes uitkomen, kun je die gemakkelijk met rolletje en al planten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goeie tip! Zeker als je dan van die biologisch afbreekbare (doorspoelbare) rolletjes neemt, denk ik dan?

   Verwijderen
  2. Ik heb deze winter ook de rolletje gespaard maar twijfel nu aan de "gezondheidswaarde " er staat gedrukte tekst op mijn rolletje en ik vraag mij af of die niet schadelijk is voor de gezondheid
   Iemand een tip ?

   Verwijderen
 15. Een éénpersoons thermoskannetje met een riempje voor om de
  schouder...zodat u temidden van uw pasgezaaide kindjes zomaar een kopje koffie kan drinken wanneer u daar zin in heeft...tevreden en wel.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. ik zou begot ni weten hoe het heet... een kort steeltje (30cm) met een scherp puntje aan en bijna haaks erop een ander steeltje (handvat) ... voor het steken van prei, ajuin, look etc... goe gerief en alles zit op dezelfste (ideale) diepte...deze is een designmodelleke (linksboven) http://www.kerkhoflaren.nl/ijzerwaren-en-tuingereedschap/tuingereedschap/sneeboer-tuingereedschap-2.htm

  BeantwoordenVerwijderen
 17. http://www.olilie.com/nl/molentjes-1.html
  Een windmolentje aan elk zaaibed om de boel wat op te vrolijken als er nog niets groeit. En het jaagt ook de zadenpikkers een ietsiepietsie weg.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Een fijn "schort", beetje watervast, en met zakken en tot over de knieen zodat je schoon blijft.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Anoniem23.1.13

  plastic ikeagerief, dat lijkt me niks voor mme zsazsa.

  tips kan ik niet geven. tuinen heb ik niet. laat staan moes. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 20. een hulpje (slaafje) om te helpen onkruid wieden, want met zo'n grote moestuin zal je nogal werk hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Ik moet spontaan aan packman denken als ik de bovenste foto zie.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Anoniem23.1.13

  Een net om de dieren uit het naburige bos van mijn groenten te houden. En een moussen plankje om mijn knieën te sparen.

  BeantwoordenVerwijderen
 23. ik zag eigenlijk graancirkel-achtige aliensporen op de foto, maar ik denk dat ge al wel een echte zijt zenne.
  ik denk vooral aan een vlijmscherp patattenschellerke (+ enkele reserve), om al uw verse groentes te oogsten.

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Wat zijn die vreemde 'graancirkels' in de sneeuw?

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Ik vind de "paper pot maker" geweldig, maar misschien zijn de wc-rolletjes toch nog een makkelijker alternatief om voor te zaaien. Ik ben nu al volop wc-rolletjes aan het opsparen!

  BeantwoordenVerwijderen
 26. hier werd er bij de bomma altijd een oud patattenmeske van het moleke gebruikt om onkruid uit te doen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Wat een moestuin-project,hoedje af! Mijn bescheiden mobiele moestuintje + kruidentuintje onderhouden vond ik al een hele opgave naast al mijn breiprojecten. Voorlopig ligt mijn moestuin stil omdat de renovatie van mijn droomhuisje op n°1 staat. Maar wat ik in die afgelopen 3 jaar moestuinen altijd heb geapprecieerd is wel dit gereedschap een PROPAGATOR (verwarmd kweekbakje), zodat je in de koude wintermaanden alreeds uw eigen tomaten/peper/etc... plantjes kan opkweken en zo begint moestuinen ook al in januari!

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Misschien ne fiets, zo eentje met nen bak aan't stuur ( schoon versierd uiteraard!) om van uw ene groentenbed naar't volgende te rijden...... Gij hebt nondepi ne grote moestuin, afstanden dat gij gaat doen....!
  En in dien bak maakt ge dan een onderverdeling (-zsaszakske) om al uw tuingerief in te steken. En misschien nog een grote bak ( oude wijnkist.....!) achterop om al uw versgeoogste groentjes in te vervoeren!
  Ziet ge uzelf al fietsen?
  Gij, schoon tweedehands kleedje aan ( zo eentje uit een van uw vorige berichten....), haren wapperend in de wind ( want al fietsend maakt ge tempo....) 't zonneke op uw gezicht en een beetje smoezelig van 't ploeteren in de aarde......met nen bak vol verse groentjes en kruiden en kakelverse eitjes in een mandje aan't stuur......op weg naar huis, om daar een simpele, doch zeer gezonde maaltijd voor uw gezinnetje ineen te flansen met veel zwier.......en daar dan van te genieten, buiten op uw terras, kijkend naar uwen hof en dienen geweldig handige fiets.......:)

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Een man om te helpen spitten. Ah, ja!

  BeantwoordenVerwijderen
 30. onmisbaar: de schort met ENORME zakken.... om al t gerief in te steken en vol aardbeitjes mee terug te gaan

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Vermits ik niet tuinier en daar ook niks van ken zou ik een comfortabele houten stoel voorstellen, bijvoorbeeld zo'n bear chair, om uw land en de noeste arbeid in te overzien en er van te genieten, terwijl ge overpeinst wat ge verder gaat doen... .

  BeantwoordenVerwijderen
 32. Een echte biologische tuinier die spit natuurlijk zijne hof niet om. Een grelinette heb je nodig!

  Paul

  BeantwoordenVerwijderen
 33. Volkswijsheden. Volgens mij staan ze in de biologische dynamische kalender?
  Liana

  BeantwoordenVerwijderen
 34. een oude emmer, om uitgetrokken onkruid in te verzamelen. Om geoogste groenten en kruiden in te transporteren. En omgekeerd kunt ge er al eens op gaan zitten.
  Verder ben ik enorme fan van het handschoffeltje / handdrietandje dat ik erfde van mijn overleden buurman. Goed gerief!

  BeantwoordenVerwijderen
 35. Beste mevrouw Zsazsa, Eerder sprak een vorig commentaar over goede voornemens...ikzelve kan niet zonder HOOP.
  Hoop op goed weer, hoop op regen, hoop voor het niet kiemende zaad, hoop dat u nog niet te laat bent met het uitplanten van verleppende stekjes, de hoop op veel aardbeien en enorme oogsten, hoop voor de dag van morgen dat u nog meer tijd zult steken in uw moestuin, hoop dat de vorst uw knoflook niet heeft bevroren, hoop dat waterplassen spontaan zullen verdwijnen en hoop dat uw lief gedacht heeft aan het besproeien van uw kwetsbare groenten als het ineens 35graden is en u desochtends vergeten bent de sproeier aan te zetten. Ook hopen dat uw pogingen met brandnetelgier luis en ander ongedierte te bespuiten, het gewenste effect hebben en u uw sla geen 33 maal hoeft te wassen. Ik hoop voor u, madam Zsazsa, dat u aan het einde van het tuinseizoen met veel tevredenheid, dankbaarheid en voldoening terugkijkt op alweer een fantastisch tuinjaar! Hoop is net zo groen als uw goede voornemens voor uw eigen paradijs, veel succes en houdt hoop..

  BeantwoordenVerwijderen
 36. oh madame Zsazsa, ik was nog vergeten te melden dat Hoop synoniem is aan geduld, niet vergeten daar dagelijks een bord van leeg te eten..

  BeantwoordenVerwijderen
 37. Uw graancirkels doen mij denken aan die witte heuvelfiguren in Engeland
  Zo een paard of ne man
  Voor den hof zou,ik gaan voor een zakje oostindische kers
  Dat ge uitstrooit in de lente
  Tegen dat uwen hof zoveel werk vraagt dat ge het niet meer ziet zitten, is dat overwoekerd, maar dat is echt schoon !

  BeantwoordenVerwijderen
 38. Ik zou gaan voor de pootstok om gemakkelijk bollen, knollen, zaailingen, etc. te planten: http://www.agradi.nl/tuin-en-terras/tuin-accessoires/gardentools/product/a1026398/2380

  BeantwoordenVerwijderen
 39. Ge gaat zeker ne kruiwagen nodig hebben om uw gerief in te leggen en dan rond te rijden in heel uwen hof. Met daarin stokskes waarop ge kunt schrijven wat ge gezaaid hebt en vooral waar. Verder is een lange lat of een ijzeren buis of zo heel handig om voorkes te trekken.Mijn grootvader heeft zelfs een speciale lat met pinnen op zodat ge ineens 4 voorkes ineens kunt trekken, pakte mee uit hoor. Hij heeft ook een plank met daaraan een steel zodat ge gemakkelijk en heel efficiënt de grond wat kunt aanduwen als ge gezaait hebt. Nen emmer om uw onkruid in te verzamelen mag in diejen kruiwagen ook niet ontbreken. Verder is hier ook erg handig zo van die dunne pvc buizen van den elentriek. Die kunde gemakkelijk buigen en zo over bvb de aardbeikes zetten en daarover dan een net zodat de vogelkes niet met alles gaan lopen. Wat eigenlijk ook onmisbaar is is speelgelegenheid voor de kids, een kamp of zo, een wilgentenenhut zodat ze daar wat in kunnen spelen terwijl ge efkes wat onkruid uitdoet of bessenstruiken zodat ze daar wat kunnen snoepen. O ja en zo een gezellige mand om te oogsten, ook onmisbaar! Succes ermee!

  BeantwoordenVerwijderen
 40. Grappig, van dat touw, inderdaad zo 'oers' hè!
  (ik kan me helaas niks bedenken ...)

  BeantwoordenVerwijderen
 41. Hallo,

  Leuk hulpmiddel:
  Pottenpers voor perspotjes

  BeantwoordenVerwijderen
 42. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 43. Een oud gordijn of een fijnmazig net om over de peekes te doen dan komen er geen maden in.boogjes maken van soepele plastiekbuis en uw net erover en vast zetten met enkele bakstenen,zodat er geen vliegen onder kunnen .
  veel plezier met uwen tuinngroetjes Simonne

  BeantwoordenVerwijderen
 44. Zo van die klompen met planken onder. Ik heb er geen, nog nooit in een winkel gezien, mijn bompa had er wel en dat hoorde echt wel bij dat tuinkoord (en een waterpas, maar dat lijkt me dan weer overdreven)

  BeantwoordenVerwijderen
 45. 'Handboek ecologisch tuinieren' van VELT. Onmisbaar voor elke beginnende moestuinvrouw. (En neen: ik heb geen aandelen bij VELT)

  BeantwoordenVerwijderen
 46. Een kussentje voor de knietjes ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 47. Een oude emmer ( zonder hengel, van ene kapotte vuilnisemmer ) met daarin: een paar strokoorden, schaar, patattemeske, naamkaartjes ( van yogurtpotjes gesneden) potlood of stift, handdoek voor uw zweet af te vegen, en ge kunt er uwe telefoon in kwijt, en uw zakdoekjes enz...
  Succes. Grtjs, LiaLia

  BeantwoordenVerwijderen
 48. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 49. Hele kleine terracotta bloempotjes om over de bamboestokjes te hangen die je als steun gebruikt voor tomaten en courgettes (zie villa Augustus)zodat je jezelf geen oog uitsteekt bij het bukken.
  Ik spreek uit ervaring (gelukkig niet helemaal).

  BeantwoordenVerwijderen
 50. 'den bol'
  Met mijn grootvader mocht ik na het zaaien alles platbollen met een zware betonnen rol die we voortrokken.
  Zalig en dat voor iemand die niet van tuinieren houdt maar wel van de verse kruiden, groenten en fruit uit diezelfde tuin (dank u mams en paps)

  BeantwoordenVerwijderen
 51. Grappig die foto van jou moestuin in de sneeuw, net alsof er een ufo is geland. ;)
  Groetjes Josine.

  BeantwoordenVerwijderen
 52. Mijn buurman, aka stiefvader, die het niet kan aanzien als er meer onkruid dan sla in mijn moestuin staat en die in het najaar mijn aardbeitjes plant zodat ik er in de lente goede dikke heb ;-)
  Ja echt mijn onmisbare moestuintool! ;-)

  Groetjes,
  Lize

  BeantwoordenVerwijderen