maandag 12 januari 2015

De rijpe bananenqueeste

upload Sinds ik bij een muziekquiz Doriens (eigenlijk Elvis') boterhammen at, eet ik zo'n twee à drie keer per week een bruine boterham met pindakaas en schijfjes banaan.
Lekker, gezond én ik heb de eerste uren geen honger, iets wat me niet lukt bij alle andere ontbijten.
Het precieze aantal keer dat ik met deze boterhammen ontbijt hangt af van de staat van de bananen. Wanneer ze de eerste bruine plekjes beginnen te vertonen mot ik ze namelijk niet meer. Dan zoek ik iets anders als ontbijt.

Ik heb ondertussen een heel rijpe bananenrepertoire, maar momenteel zijn er twee andere recepten in trek.
Eerst is er de bananencake, waarbij we ons de vraag moeten stellen:
Is een cake een cake als er geen boter en suiker inzit?
Of is het dan plots een broodje?
In het originele recept zit zelfs geen bloem, maar omdat ik niet meedoe aan de koolhydratenpaniekzaaierij kap ik er gewoon keihard een kop bloem bij.
In plaats van puur bloem doe ik ook wel eens half bloem, half havermout. En havermout is heilig bij de koolhydratenpaniekzaaiers!
De rijpe bananen zorgen er voor dat het broodje voldoende zoet is, maar proef eens van het beslag, mag het voor jou zoeter voeg dan wat suiker of honing toe.
En lust je geen pindakaas dan laat je die gewoon weg, de mogelijkheden zijn eindeloos!

upload Nodig:
2 rijpe bananen
4 eetlepels pindakaas
2 eitjes
½ theelepel bakpoeder
1 kop bloem

Verwarm de oven voor op 180°.
Plet de bananen (dat mag meteen in een cakevorm) en meng alle andere ingrediënten er door.
Zet 40 minuten in de oven.

Ik bak dit meestal 's avonds, lekker gezellig, zo'n warm plakje cake met een glas melk. De dag nadien geef ik wat plakjes mee naar school en de rest eet ik als ontbijt.
Ook niet ongezellig.

havermoutpannenkoeken Het andere rijpebananenrecept dan, deze pannenkoeken passen wel in het plaatje van de koolhydraatweigeraars.
Maak een beslag van 1 rijpe banaan, 1 ei en 1 kopje havermout.
En om het wat vloeibaarder te maken gaat er nog een geut melk bij.

Juist iets teveel voor één persoon, ideaal voor twee kinderen.

27 opmerkingen:

  1. Hihi, ik hoor het je graag zeggen: koolhydratenpaniekzaaierij. Ik ga het zeker uitproberen dit!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Jammer dat onze banaantjes hier weinig kans krijgen om te rijpen...Zal er eens een paar verstoppen zie!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. perfect om mijn mogelijkheden met de overrijpe bananen uit te breiden, want momenteel verwerk ik die altijd in een bananen-chocolade cake. zalig lekker, maar niet geschikt voor koolhydratenhaters...

    BeantwoordenVerwijderen
  4. oh my god, met mijn pas ontdekte havermoutcraving komt dit als geroepen! ('locked print' op't werk hihi) :)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Oh wat ziet het er heel uit!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. En voor de hele luie moeders: met dezelfde ingrediënten van de pannenkoekjes, kan je ook nog het bakken en pannen afwassen overslaan: 1 geplette banaan, 1 ei & paar scheppen havermoutvlokken goed klutsen in een grote koffiebeker, in de microgolf mikken, 1 à 1,5 minuut op max (beetje in de gaten houden: eens het begint te rijzen is het zowat klaar) en klaar is je cupcake. En als je het toch extra posh wil, of indruk moet maken op de antikoolhydraten- of antisuikerlobby, kan je in het beslag nog een schepje lijnzaadjes en/of chiazaadjes en/of cacaobits en/of gelijk welk soort nootjes gooien. Eens uit de microgolf eventueel op een bordje uitkappen, een streepje honing en amandelschijfjes erover. Of gewoon zo uitlepelen.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Merci! Die hou ik bij..

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Anne-Sophie12.1.15

    En dan nu een zomers "verwerk-rijpe-bananen" recept: instant bananen yoghurt ijs. Het is een recept dat in het onlangs verschenen boek van Stephanie Coorevits staat. Snij de rijpe bananen in blokjes van max 2cm dik, steek in een diepvriespotje en steek in de diepvries. Op zonnige dagen kap je dan wat griekse yoghurt (ca. 1 standaard potje per 2 bananen) en wat honing in de blender, laat draaien en gooi één voor één die stukjes bevroren banaan erin. De bevroren banaan is uw natuurlijk koelelement en na een tijdje begint het ijs te vormen. Je kan direct serveren of in een bakje gieten en verder laten bevriezen in diepvries zonder dat er ijskristallen gevormd worden en dan kan je bolletjes draaien. Ik serveer echter meestal meteen en dan is het semi-ijs maar is voor mij ok. Origineel recept bevat ook kokosmelk maar ik heb het liever zonder. Smakelijk!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Supertips. Ik moet namelijk ook geen banaan met een bruin plekje. Ik schiif die normaal door naar mijn e wederhelft, die eet alles. Maar dees receptjes ga ik toch uitproberen.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. En om helegans minimalistisch te gaan, bananenijs met niets anders dan banaan. Rijpe banaan in stukjes invriezen. Uit de diepvries halen, klein beetje laten ontdooien en mixen. Heel smeuig ijsje!

    BeantwoordenVerwijderen
  11. De bananenpannenkoekjes zijn nog beter met kokosmelk :). Hier zijn ze een hit, want jeetje, niets zo vies als zo'n platte banaan die uit elkaar prut in je mond.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. veerle12.1.15

    goh... "dat mag meteen in een cakevorm" dat kan nie waar zijn seg , niks geen gedoe met "een paar kommen" en dan de smos op de weegschaal ... ... direct uitgeprobeerd en het lukt ... godhemel.. al die afwassen die ik al gedaan heb na t bakken van een cakeske ..

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Mag ik een kleine tip geven? De rijpe banaan maakt ei overbodig in het recept. Probeer maar, even lekker!

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Anoniem13.1.15

    Hier wordt veel bananenmilkshake gedronken. Gewoon 2 bananen met ongeveer 500 à 700 ml melk bij elkaar en mixen met de staafmixer.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Die recepten ga ik uitproberen! Bananen wil ik alleen als de schil nog iets groen is. Werkt dat laatste recept ook met bloem ipv havermout? Heb nooit havermout in huis...

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Wuaoooo I love your blog I hope you will like mine 

    http://instagram.com/ladyfur?ref=badge

    http://www.welovefur.com

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. ow Yes she'll be there in a jiffy... we love fur...tsss

      Verwijderen
  17. Mjam, dat lusten mijn boeven wel!

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Voilà zie, net gelezen en de cake staat al in de oven. Heerlijk, snelle en lekkere dingen! Nog van dat!

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Na het lezen onmiddellijk in actie geschoten. Wel eerst een bakpapiertje in schaal gelegd, kwestie van zeker geen afwas te hebben... enne geslaagd he!! Was al een tijdje op zoek naar zoiets, nu kan ik verder experimenteren met noten, fruit ed. mercikes!!

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Misschien een domme vraag, maar die kop en dat kopje is dat telkens de standaard "cup" maat? Kwestie dat ik er niet teveel in doe. :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  21. In zo'n bananenbrood/cake/taart/give-it-a-name zijn stukjes pure chocolade werkelijk goddelijk. En walnoten. Of pecannoten. Eindeloos veel mogelijkheden. Ik ga er ook gewoon morgen eentje maken heb ik besloten. Bedankt voor het recept!

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Erisse21.1.15

    Ik denk dat het heel lekker is.
    Ik zal het eens klaar maken met ei en ook eens zonder
    Hartelijk dank.;

    BeantwoordenVerwijderen
  23. Ik verzamel overrijpe bananen in plakjes gesneden in de diepvries, tot ik er genoeg van heb om er cake van te maken, maar ook ideaal om bevroren in de blender te stoppen voor een milkshake.

    BeantwoordenVerwijderen
  24. Anoniem2.2.15

    Dat ziet er allemaal erg lekker uit... maar - misschien een domme vraag - hoeveel gram is 'een kopje'? Ik wil de 2 receptjes zeker eens proberen. Bedankt!

    BeantwoordenVerwijderen