Sinds ik bij een muziekquiz Doriens (eigenlijk Elvis') boterhammen at, eet ik zo'n twee à drie keer per week een bruine boterham met pindakaas en schijfjes banaan. Lekker, gezond én ik heb de eerste uren geen honger, iets wat me niet lukt bij alle andere ontbijten. Het precieze aantal keer dat ik met deze boterhammen ontbijt hangt af van de staat van de bananen. Wanneer ze de eerste bruine plekjes beginnen te vertonen mot ik ze namelijk niet meer. Dan zoek ik iets anders als ontbijt. Ik heb ondertussen een heel rijpe bananenrepertoire, maar momenteel zijn er twee andere recepten in trek. Eerst is er de bananencake, waarbij we ons de vraag moeten stellen: Is een cake een cake als er geen boter en suiker inzit? Of is het dan plots een broodje? In het originele recept zit zelfs geen bloem, maar omdat ik niet meedoe aan de koolhydratenpaniekzaaierij kap ik er gewoon keihard een kop bloem bij. In plaats van puur bloem doe ik ook wel eens half bloem, half havermout. En havermout is heilig bij de koolhydratenpaniekzaaiers! De rijpe bananen zorgen er voor dat het broodje voldoende zoet is, maar proef eens van het beslag, mag het voor jou zoeter voeg dan wat suiker of honing toe. En lust je geen pindakaas dan laat je die gewoon weg, de mogelijkheden zijn eindeloos! Nodig: 2 rijpe bananen 4 eetlepels pindakaas 2 eitjes ½ theelepel bakpoeder 1 kop bloem Verwarm de oven voor op 180°. Plet de bananen (dat mag meteen in een cakevorm) en meng alle andere ingrediënten er door. Zet 40 minuten in de oven. Ik bak dit meestal 's avonds, lekker gezellig, zo'n warm plakje cake met een glas melk. De dag nadien geef ik wat plakjes mee naar school en de rest eet ik als ontbijt. Ook niet ongezellig. Het andere rijpebananenrecept dan, deze pannenkoeken passen wel in het plaatje van de koolhydraatweigeraars. Maak een beslag van 1 rijpe banaan, 1 ei en 1 kopje havermout. En om het wat vloeibaarder te maken gaat er nog een geut melk bij. Juist iets teveel voor één persoon, ideaal voor twee kinderen.