maandag 2 november 2015

Appeltaartweertje

appelcake
In een straal van 100 meter rond ons huis staan er twee appelbomen, drie notelaars, één kastanje en een hoop eiken.
Op dagen als deze stuur ik de kinders geregeld op rooftocht. Met een mandje.
Vandaag was dit de buit, eikels en appels.
Het kan er niet altijd boenk op zijn.
Maar goed, met appels kunt ge wel dit maken natuurlijk!

appelcake
Appelcake!

Ik moest wel eerst nog een recept zoeken. En dan zijt ge voor dat ge het weet daarmee meer tijd kwijt dan met heel het prepareren.
Wat doet een mens dan?
Eerst gaan kijken of er al een appelcake is gepasseerd bij Dagelijkse kost. En dat was zo. Uiteraard.
Het Dagelijkse Kost recept was wel met honing, ik verving de honing door suiker. Gebakken honing is uiteindelijk ook maar even gezond als suiker, niet waar.

Nodig:
-250 gram boter
-300 g bloem
-5 eitjes
-200 gram suiker
-2 appels
-1 vanillestokje
-1 tl bakpoeder
- snuifje kaneel
- snuifje zout

-Verwarm de oven voor op 180°.
-Omdat je de boter waarschijnlijk niet tijdig uit de koelkast hebt gehaald steek je ze even in de microgolf.
Of op de kachel als je bang bent voor straling.
-Klop de boter met de suiker romig en voeg dan op het gemak de eieren en bloem toe.
-Snij het vanillestokje doormidden, schraap de zaadjes eruit en meng onder het beslag.
-Meng ook het zout en de bakpoeder eronder en een beetje kaneel.
-Schil de appels, haal het klokhuis eruit, snij in stukjes en meng onder het beslag.
-Giet het beslag in een beboterde en bebloemde bakvorm, strooi er nog een fijn laagje suiker over en zet in de oven.
-Na een uurtje is de cake klaar, of niet en dat weet ge pas als je even test.


Moesten jullie nu een bangelijk lekker appelcakerecept (of taart, maar vandaag wou ik cake) hebben, dan moogt ge dat hier absoluut delen, de herfst is nog lang, niet waar.

18 opmerkingen:

  1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Er ooit eens toevallig via Dorien bij uitgekomen, maar ik zweer erbij, echt een goei cakeske als het al eens wat meer mag zijn http://www.davidlebovitz.com/2010/11/dorie-greenspan-french-apple-cake-recipe/ (in geval van luiewijverij doen wij hier van quatre quart met appels)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Laatst deze gemaakt en die was heerlijk: http://smittenkitchen.com/blog/2012/10/apple-mosaic-tart-with-salted-caramel/
    De hele site is top btw :)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Mmmmmm, ik verwerk de appels vaak zo: http://dreamstuff-design.blogspot.nl/2015/09/hhb.html

    Of eet ze puur uit de hand..... Ook verdraaid lekker.....

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Marieke3.11.15

    zelf samengegooid uit verschillende recepten en met de losse pols: bladerdeeg, 3 of 4 appels in brokskes gesneden erop, wat gedroogde abrikozen erbij, wat gehakte hazelnootjes (of andere) en bestrooien met amandelschilfers. Intussen ongeveer 50g boter laten smelten met +/- 50g kandijsuiker en een goeie lepel abrikozenconfituut, een eitje erdoor kloppen en dat over de taart gieten en dan ongeveer 35 minuutjes in een oven van 180°. Een licht taartje (maar dan eet je natuurlijk een stuk meer en sta je even ver :-)).

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Goed recept voor een gezellige koffieklets: http://camillaskrachttoer.blogspot.be/2010/10/appeltaartjes-met-walnoten-en-karamel.html
    Frightfully good!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Na een tjokvolle appelboom zijn appeldessertjes ondertussen een wekelijkse traditie. Ik zal eens een receptje uitzoeken voor u sè.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Voila, u vraagt ...
      http://villalies.blogspot.be/2015/11/apfelschnitten.html

      Verwijderen
  8. Makkelijk receptje om met/door de kinderen te doen : je begint met een potje natuuryoghurt en dat wordt dan de maatbeker voor de hoeveelheden bloem = 2 potjes / suiker = 1,5 potje / zonnebloemolie = 0,5 potje / 3 eitjes, een zakje gist als je geen zelfrijzende bloem gebruikt (kennen ze niet in Frankrijk :-) ) en een zakje vanillesuiker ... yoghurt en andere ingrediënten goed roeren/mengen en een 50 min. in de oven op 180° ... een héél makkelijke en luchtige basis om te variëren met appeltjes, cacao, ... Smakelijk, bon appétit !!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Supersimpel maar des te lekker: http://www.evavzw.be/recept/appeltaart-met-speculoos

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Appelkruimeltaart die eigenlijk cake in taartvorm is: http://blogvansabrina.blogspot.be/2015/11/weekmenu-inspiratie-appelkruimeltaart.html

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Crumble wint bij mij van alle taarten en cakes (over luie wijven gesproken ).

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Suzanne4.11.15

    En die eikels, voor welk recept gebruik je die? ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat vraag ik mij nu ook af zie!

      Verwijderen
  13. Anoniem4.11.15

    Favoriet van het moment: http://gezondlevenvanjacoline.blogspot.be/2014/01/cake-van-amandelmeel-met-honing-en-appel.html

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Ik laat mijn kinderen na het appels rapen vaak zelf appelflappen maken. Appels snipperen en met een beetje kaneel in bladerdeeg vouwen en afbakken in de oven. Suiker vinden wij niet nodig. Het is ook een goed recept tegen verveling ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Heb deze week weer eens appelplaattaart gemaakt. Het recept staat op www.allerhande.nl.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Deze! Simpel, lukt altijd en ziet er zelfs in z'n geheel en in 'n "normale" 26cm cakevorm prima uit: http://www.ah.nl/kookschrift/recept?id=158266

    Alleen dat rijzen in 't midden, bij mij ligt ie upside-down wel 'n beetje in 'n bochel. Maar ach, wordt de smaak niet minder van. Onlangs ook "appelcompote" gemaakt met 'n vanillestokje, kaneel en aan 't einde nog wat rozijnen erdoor gemikt. Mochten ze eens teveel appels vinden... ;)

    BeantwoordenVerwijderen