maandag 9 november 2015

Vroegbloeiers in de moestuin

krokussen
Gisteren bracht ik nog wat tijd door in de uithoek van de moestuin, het pompoenveldje.
Ik zat namelijk nog met een gat.
Van juni tot oktober is dat hier al bloem wat de klok slaat, maar daarvoor is het maar stillekes. Een gat in de beplanting.
Vanaf juni veel bloemen (pompoenen, Oost-Indische kers, zonnebloemen) daarvoor niks, juist plantenresten van het jaar ervoor en wat pril groen van de net geplante pompoenen.
Ik vraag raad aan de moestuingoeroe en hij kent alweer de oplossing: krokussen!

In het vroege voorjaar leveren onze krokussen als een van de eerste planten het broodnodige stuifmeel aan bijen en andere insecten. Overigens: in de kelk van een krokus is het 2 tot 4°C warmer dan daarbuiten. Prima om op te warmen en bij te tanken.
Ook meegenomen voor de tuinier: het bonte uitzicht van paars-wit-gele bloemetjes lokt ons naar buiten, en maakt het vroege voorjaarswerk (vooral het oogsten van prille groenten) alleen maar aangenamer.

Bron: www.lusthof.org

krokussen Ik bestel 400 krokusbolletjes en doe er ook nog rap 200 tulpenbollen bij, als je dan toch aan het winkelen bent.
Ik kies bij beide bloemen voor de botanische versie. Botanische krokussen en tulpen zijn de bruine boterham van de bakker, degelijk, simpel, betrouwbaar en complimentloos. Helemaal ik.
Daartegenover staan de cultivars, cultivars zijn de pateekes bij de bakker, schoon, maar vaak wat opdringerig. En het kost ook allemaal wat meer moeite.
De botanische soorten steek je in de grond en vanaf dan heb je elk voorjaar (en elk jaar meer) bloemen, de cultivars moet je vaak jaarlijks opgraven omdat ze anders rotten. Rap gekozen dus.
Ook voor bijen zijn de botanische soorten meestal een betere keuze, bij cultivars is de nectar soms niet bereikbaar omdat schoonheid hier boven bijenbelang (goed bereikbaar nectar) gaat.

Bij biozaadgoed krijgen Velt-leden (ikke!) 10% korting, en zoals de naam al aangeeft zijn er geen bestrijdingsmiddelen en kunstmest gebruikt bij de productie van de bollen.
Je kan er ook voor zaad- en pootgoed terecht, sla uw slag, het is er de moment van het jaar voor!krokussen
Met een pootstok of schepje plant je snel al de (kleine) bolletjes.
Niet dat ik het niet compleet gehad had, na 600 bolletjes.

krokussen

Extra:
Ik kwam nog deze interessante plantenlijst tegen, hier vind je voor een heel wat planten terug hoe waardevol ze zijn voor bijen.
En anders deze ook eens: Wat is er nu eigenlijk aan de hand met die bijen?

13 opmerkingen:

 1. 600 bollen, amai m'n ** dat is ook een monnikenwerkje!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. fijne toevoeging waar heel wat beestjes blij zullen mee zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Franka9.11.15

  Valt er ook nog saffraan te oogsten?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Tiens, heb jij eigenlijk al bijenkasten staan? Lijkt me zo passen bij jouw tuin, niet?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Phoeh, 600 bolletjes planten. Jij liever dan ik!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dat zal zeker geapprecieerd worden door de bestuivers .
  Ik heb dit jaar nog eens 550 bloembollen ter aarde gelaten (veel narcissen dit jaar, nog veel meer werk zo'n grote bollen). En ja dan heb je het inderdaad echt gehad...
  Ik denk trouwens niet dat uw gat zoooo groot is ;-), want Ribes bloeit al in april en daar heb je waarschijnlijk ook wel enkele struiken van staan.
  Zelf vind ik de website http://www.drachtplanten.nl/ ook erg goed, omdat die ook focust op wilde bijen (die af en toe toch andere voorkeuren hebben). Zo scoort bvb longkruid erg slecht bij gewone bijen, maar erg goed bij solitaire bijen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ah, narcissen! Ik vond dus terug op die site dat die niks bijdragen voor de bijen!
   Gek hé want die hebben toch ook gewoon een kelk en al.
   Op uwe site kan ik er niet zo goed aan uit :)

   Verwijderen
  2. Narcis is niet zo'n goede drachtplant (lees ook hier : http://www.honeybeesuite.com/who-pollinates-the-daffodils/).
   Maar de plant zou wel helpen om woelmuizen te weren (bollen zijn giftig en geuren niet zo aangenaam). En laat woelmuizen nu net erg graag krokusbollen lusten, en mij erg veel last hebben van woelmuizen... Ik heb de voorbije jaren meer dan 1000 krokusbollen geplant, en dit jaar onder het motto "baat het niet dan schaadt het niet" dus honderden narcissen aangeplant.
   De vroegste krokussen (januari) komen hier nu al piepen !!!

   Verwijderen
  3. it is I, leclerc12.11.15

   Wij hebben ook veel last van woelmuizen. Ooit plantte ik een 100tal bloembollen en daar schiet nu al enkele jaren niets - nul komma nul - meer van over. Er waren nochtans ook narcissen bij de geplante bollen?!
   Ik zie dus supergraag voorjaarsbloeiers maar plant er geen meer omdat ik denk dat ze toch weer allemaal opgegeten gaan worden...

   Verwijderen
  4. Narcisbollen zijn zeer giftig, en worden niet gegeten door woelmuizen.
   Tulp, krokus,sneeuwklokje zijn wel een lekkernij voor woelmuizen.

   Verwijderen
 7. tof die link voor de 'bijenplanten'... wij verhuizen naar ne nieven (ex-bietenveld) hof en dees lijsteke zal zeker van pas komen...merciekes!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik ben al benieuwd naar de foto's van al dat moois! Laat je trouwens het groen van de pompoenplanten gewoon wegrotten of ga je nog omspitten? Want dat lukt nu toch niet meer met al uw bollekes?

  BeantwoordenVerwijderen