De moestuin eind juni

Venkel
De moestuin werpt zijn vruchten af, de worteltjes, bietjes, venkelknollen, spinazie, courgettes en peultjes kunnen nu gegeten en verwerkt worden.
Wanneer zo goed als al de groenten al lang boven de grond uitpiepen is het moestuin werk zeer beperkt, onkruid wieden wordt beperkt doordat de perken vol staan en tussen de groenten wordt gemulcht met gras zodat onkruid weinig kans krijgt.
Her en der staan dahlia's, zonnebloemen, papavers en goudsbloemen te bloeien.
We eten al heel de week uit de moestuin, rode-bietjestaart met geitekaas, curry met boontjes en courgette, venkelstoofpotje, slaatje met worteltjes en bietjes en Nieuw-Zeelandse spinazietaart met ricotta zijn al de revue gepasseerd.
Het heeft wel iets hoor, 's morgens je groentetuin ingaan en ontdekken wat er allemaal op je bord zou kunnen belanden die avond.

Gisterenavond een heerlijke venkel-wortelsoep gemaakt.

Nodig:
2 dikke venkelknollen, in stukken
4 middelgrote wortelen, in stukken
2 flinke tenen look, gesnipperd
1 ui, gesnippperd
2,5 dl room
een flinke mespunt cayennepeper
een takje tijm
1 eetl olijfolie
groentebouillon naar smaak
eventueel goudsbloemen om te garneren

Fruit de ui in de olie met de tijm.
Voeg de overige groenten toe en 3/4 liter water.
Laat de soep koken tot de groenten goed gaar zijn.
Mix de soep vervolgens heel fijn.
Voeg nu cayennepeper, room en bouillon toe en verwarm ze nog wat, maar laat ze niet koken anders gaat de room schiften.
Controleer de smaak en voeg eventueel nog wat zout toe.

Schep de soep uit en garneer met goudsbloemblaadjes.

Heel snel klaar en heel lekker.