Curry curryyyyy

CurryGisteren zalig gegeten, een curry (zeg je dat zo, een curry?) met wat bijgerechtjes. Ik waande me een echte Indische achter het fornuis.

Als u nog niet eerder curry's maakte, een paar tips:
-Koop je kruiden in een "vreemde winkel", van hetgeen wat u betaalt in de Delhaize voor een piepklein potje heb je daar een groot zakje. In elke grootstad zijn er winkels waar ze kruiden verkopen.
-Gember, is heel makkelijk van het vel te ontdoen door er met de achterkant van een mes of een lepeltje over te krabben.
-Ik snij gember fijn en vries de overschot dan in, want veel heb je niet nodig en de volgende keer neem je het gewoon uit de diepvries.


De vleeschotel
Nodig voor 4-6 personen:
-1 kilo rund- of lamsvlees, in blokjes
-1 el olie
-2 uien, gesnipperd
-2 teentjes knoflook, geperst
-2 groene chilipepers, fijngehakt
-1 el geraspte verse gember
-1 ½ tl kurkumapoeder
-1 tl komijnpoeder
-1 el korianderpoeder
-½ –1 tl chilipoeder
-1 tl zout
-1 blik (425 gram) tomaten
-2,5 dl kokosmelk

Verhit de olie in een grote pan. Voeg ui toe en bak deze al roerende zacht.
Voeg knoflook, chilipepers, gember, kurkumapoeder, komijnpoeder, korianderpoeder en chilipoeder toe.
Roer tot alles doorgewarmd is.
Voeg vlees toe en verhit al roerende op hoog vuur tot het vlees met het specerijenmengsel bedekt is en aan alle kanten bruin is.
Roer zout en niet-uitgelekte fijngemaakte tomaten erdoor. Laat afgedekt 1-1 ½ uur sudderen, tot het vlees gaar is.
Roer kokosmelk erdoor, laat nog 5 min zonder deksel sudderen of tot de saus dikker wordt.
Dien eventueel op gegarneerd met verse blaadjes koriander.


Tomaten-koriandersalade
Nodig voor 4-6 personen
-4 grote tomaten, fijngehakt
-een bosje fijngehakte verse koriander
-1 à 2 uitgeperste limoenen
-2 tl bruine suiker
-peper en zout naar smaak
-5 fijngehakte bosuitjes

Meng de tomaten met de koriander, citroensap, suiker, peper en zout en de bosuitjes in een middelgrote kom.
Goed mengen en afgedekt 15 min in de koelkast laten rusten alvorens op te dienen.


Linzendahl
Nodig voor 6 personen
-1 ½ kop rode linzen
-1-2 el olie
-2 teentjes knoflook, uitgeperst
-1 ui, fijngehakt
-1 tl komijnpoeder
-1 tl garam masala
-½ tl gemberpoeder
-½ tl kurkuma
-½ tl korianderpoeder
-6,25 dl water

Spoel de linzen af, laat ze goed uitlekken. Verhit de olie in een middelgrote pan.
Voeg de knoflook en ui toe en bak al roerende op een laag vuur zacht.
Roer de komijn, garam masala, gember, kurkuma en koriander erdoor; bak 1 min.
Voeg linzen en het water toe. Breng aan de kook, temper het vuur en laat 15-20 min zonder deksel sudderen.
Roer af en toe. De linzen moeten zacht en papperig zijn. Serveren in een schaaltje.
Ik vind dit nogal flauw dus ik pers er een limoen over uit en snipper flink wat koriander over de linzen.

Het brood
Het brood heet naan en komt van den Delhaize.

Smakelijk!