zondag 10 februari 2008

Bessen in overvloed

Fruitstruiken
Achter Jefs tuinhuisje is een stukje grond dat er maar verloren bijligt. Ik wou er al een tijdje bessen planten en nu is het er eindelijk van gekomen. Dankzij de Ecofloraman eet ik vandezomer bessen à volenté.

Voor wie wil weten welke bessen ik dan wel ga eten:
-Frambozen uiteraard, want dat zijn de lekkerste der bessen.
-Kruisbessen want dat doet mij denken aan mijn kinderjaren.
-Blauwe bessen want die ken ik eigenlijk zo niet.
-Braambessen, Loganberry's en Tayberry's want de twee laatsten zouden heerlijk zijn en voor de eerste had ik ook nog plaats.
-Trosbesjes in allelei kleuren want die zijn zo leuk én ik maak er de lievelingsgelei van Mr Zsazsa mee, of dat ga ik toch proberen.

In de natuur groeien bessen aan bosranden met hun wortels in de dikke humuslaag die gevormd wordt door al de afgevallen bladeren en takken.
Het beste is dus om dit zo goed mogelijk na te bootsen.
Dat heb ik proberen doen door extra potaarde in het plantgat te doen, en op de aarde rond de plant heel veel bladeren te leggen, vanaf de lente wordt dit wekelijks aangevuld met het afgemaaid gras en snoeiafval van in de tuin.
Omdat het een grasveldje was heb ik onder de lagen bladeren eerst karton gelegd zodat het gras afsterft en het niet moest omgespit worden.

Het enige wat ik nu nog moet doen is twee palen in de grond kloppen en een draad spannen om de frambozen te leiden.

Voila, u bent weer mee.

6 opmerkingen:

 1. Mme!!! Een bessentuintje is één van mijn grootste tuindromen! Als we eind van het jaar in ons nieuwe huis wonen, ga ik er volgend voorjaar zeker mee aan de slag. Alle bijkomende tips zijn dus welkom! Ik ben zeer benieuwd naar hoe dit tuintje gaat groeien en bloeien. Lange leve de 'kroenselen' (Limburgs voor 'kruisbessen')!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Stien11.2.08

  Mor gij zijt soms zo degoutant handig, ijverig en bezig, he ;-)

  Ik wil ook wel bessenstruiken, maar die moeten weer verzorgd worden, zeker?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wel ik denk niet dat bessenstruiken zoveel verzorging nodig hebben, je moet ze wel snoeien, maar het afval kan je gewoon laten liggen, maar zelfs dat is teveel zeker? ;-)

  Wij zeggen krunselen trouwens. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Pingu11.2.08

  "Een stukske grond" zegt ze dan !

  BeantwoordenVerwijderen
 5. ze moeten zelfs niet gesnoeid worden en groeien gewon vanzelf. Elk jaar smullen de kinderen van bessen uit grootouders' tuin. Echt niet zoveel werk stien!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Gewoon vanzelf Jo?
  Mor das keigemakkelijk jom. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen