woensdag 28 mei 2008

De bessen in mei, over mulchen ofte Système-D

IMG_5572.JPGKweetnieze, maar andere bessenstruiken zien er precies toch veel uitbundiger uit. Maar allee, geef ze nog wat respijt, ze zijn nog jong. Er is wel een spijtig overlijden van een blauwe-bessen-struik, ineens was hij bruin en toen deed ie helemaal niks meer. Maar er zijn er twee andere om het verlies op te vangen. Wel hangen er al bessen aan al de struiken maar daar kan ik ook al niet geweldig enthousiast over zijn, want het zijn er samen bij benadering 46.
Maar ik heb er alle vertrouwen in, toch?
Misschien zijn het wel 46 superlekkere bessen.

Stel dat u zich de vorige foto van het bessenparadijs nog kan herinneren merkt u vast de bruinige bodem op ipv de "fris"groene. Wel het gras is weg, want gras tussen bessen dat is toch niet alles. Ik had eerder al rond de struiken karton gelegd en daar bovenop bladeren dus rond de struiken zat al een lekker dikke laag organisch materiaal en dat principe heb ik ook toegepast op het gras, ipv karton heb ik kranten gebruikt, daar bovenop een dunne laag grasmaaisel die elke week wordt aangevuld tot de kranten goed bedekt zijn. Ander snoeiafval strooi ik er ook rond, maar nooit in te dikke lagen want dat gaat het rotten ipv verteren. Op die manier is niet alleen mijn gras weg zonder te spitten, maar wordt de bodem ook nog eens geweldig ecologisch gevoed én groeit er geen onkruid, drie vliegen in één klap, wie biedt meer?
Ik breng dus nooit mijn tuinafval naar het containerpark, maar strooi alles in de tuin.
In de moestuin gebruik in nu alleen maar grasmaaisel omdat ander afval niet fijn genoeg is om tussen de groenten te strooien. Maar in het najaar, wanneer er niet veel meer bloeit leg ik op alle perken een dikke laag bladeren, snoeiafval, grasmaaisel, .... Wanneer ik in het voorjaar weer ga zaaien schuif ik het resterende materiaal aan de kant op de plaats waar ik ga zaaien.
Ik zeg het u, mulchen is het geheim van een goedmarcheerende moestuin!

Ga en mulch!

6 opmerkingen:

 1. amen!

  Maar dan moet ik wel nog even wachten tot mijn sprietjes hoog genoeg zijn, of ze verzuipen in het grasmaaisel.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Prima plan!
  Zodra de regen stopt en de gramaaier in de aanval kan gaan, probeer ik het uit. Lijkt me een geweldig excuus om het onkruid niet meer te zien of uit te trekken.

  Wat zouden we zonder jouw tips doen...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat mijn moeder altijd doet met de braambessen, of de braambeiers zoals we dat hier zeggen.
  Als ze beginnen te rijpen moet je er snel bij zijn of de vogels zijn er mee weg, En tja die kun je geen ongelijk geven, zo'n lekkernijen.
  Dus elke dag plukken en als je ze niet iedere keer direct opeet kun je ze iedere keer in een doosje in de vriezer doen tot je er genoeg van hebt om een taart van te maken ofzo.
  En mama's taarten zijn en blijven de beste!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. En mama's hebben altijd gelijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Anoniem29.5.08

  Uw alter ego gebonden te Leuven http://www.tantejojo.be/Welkom.html:

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik hoop voor U dat ge binnenkort nog 46 bessen hebt want de vogels vinden die ook lekker en ze lusten ze ook als ze nog niet blauw zijn!!

  BeantwoordenVerwijderen