dinsdag 7 oktober 2008

De moestuin in oktober

oktober.jpgMoestuinnieuws dus, ik dacht ik trek even een leuk fotootje, maar dat was precies toch niet zo gemakkelijk, allee ge ziet het hé. Spinazie en een pompoen omdat de rest nog minder fotogeniek was. Er is nog veel rest eigenlijk, pastinaak, rode biet, nog wat laat gezaaide worteltjes, veldsla, raapstelen, chinese kool, courgette, venkel en snijbiet maar het weer laat er alles zo deprimerend uitzien.
Mijn pompoenen liggen nog altijd in de moestuin en niet zoals bij de rest van Vlaanderen op een stoeltje naast de voordeur.
Als je lekkere pompoenen wil, laat ze dan doen tot de steel er droog en rimpelig uitziet, anders is de pompoen nog niet rijp genoeg en zal ze flauw smaken. Pompoenen moeten wel binnen zijn voor de eerste vorst.

Die spinazie dat is elk jaar een succesverhaal, ik heb dat ooit eens besteld bij De nieuwe tuin en dat zaait zichzelf geweldig uit, dus verplant ik elk jaar het schoonste scheutje van het oude naar het nieuwe bladgewassenperk. Vanaf eind juni kan je hiervan oogsten, zowel de topjes als de grotere bladeren. Door het plukken gaat de plant zich steeds meer vertakken. Eén plant is zeker genoeg voor een klein gezin.
Klaarmaken zoals gewone spinazie.
Zowel pompoen als spinazie hebben veel compost nodig.

Binnenkort pompoenreceptjes, maar probeer het brood, de soep of de risotto al eens uit.

De Nieuwe Tuin is sowieso een aanrader, alles wat ik daar ooit besteld heb is lekker én leuk en laat dat net twee dingen zijn die ik wel op prijs stel.

7 opmerkingen:

 1. Ik heb gelukkig ook nog wat 'laat' eetbaars 'gevonden' in de tuin: nog wat heerlijke aardbeien en olé olé: spontaan uitgezaaide snijbiet(weeral aan de komposthoop). De nieuwe tuin ken ik ook vrij goed en 't is waar; een absolute aanrader. Vreeken's zaden in Dordrecht is ook echt de moeite; heeft ooit op de moestuindagen in Hex gestaan geloof ik...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb vorig weekend heerlijke pompoenconfituur (randje chutney)- heb het recept niet bij de hand hier ... maar als er geïnteresseerden zijn ...
  Die spinazie Mme, die ziet er zo lekker uit ... geniet ervan !

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heb net je weblog ontdekt...leest heeeeeeerlijk weg zo met mn warme chocolademelk achter de computer terwijl het buiten zoals gewoonlijk weer met bakken uit de hemel komt vallen, hihi :)

  Snel verder lezen... :P

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Anoniem10.10.08

  bij de rest van vlaanderen zijn pompoenen ook oranje

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik wilde eens vragen; welke pompoenesoort is die op de foto? Ik heb nog enkele jaren pompoenen gekweekt toen ik nog bij mijn ouders woonde en dat waren toe méér dan 40soorten in alle kleuren.
  Ik dacht dat de hokaido de leekerste waren.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Detreiner, het is niet omdat je alleen groen gras ziet dat er geen purper bestaat hé, ah ja.

  Titne, Tine? dit zijn buttercups, lekker.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. ' t is Tine ja; ik type de llattste tijd geregeld onleesbaar vrees ik; tijd om te gaan slapen

  BeantwoordenVerwijderen