maandag 13 oktober 2008

A propos Bistro

A propos BistroTerwijl ik dit post zit ik in het zonnetje met een café au lait en een croissantje, alleen het platte landschap verraadt dat ik niet op een Frans terras zit maar op het erf van een kempische boerderij.
En wat zou ik nu nog geen klein beetje graag op een Frans terras zitten nadat ik dit boek voor de zoveelste keer doorbladerd heb.
Alles wat ze over het boek schrijven is waar, omdat ik het zelf niet beter kan, doet iemand anders het.
A propos BistroGeen twijfel mogelijk, een leuker kookboek gaat er dit jaar niet verschijnen. Het nieuwe boek van Stéphane Reynaud, die we hebben leren kennen van het boek “Van het varken” is genieten geblazen.
A propos Bistro
De oorspronkelijke Franse titel Ripailles betekent letterlijk vertaald: braspartij. Een synoniem voor brassen is weer smullen en smullen kunnen we zeker met Reynaud.
Alle typische Franse bistro klassiekers zijn in het boek terug te vinden en jeminee wat zijn die gerechten toch onovertroffen.


A propos Bistro
Eigenlijk moeten we vooral blij zijn dat die chauvinistische Fransen hun eten nooit echt zijn gaan moderniseren zoals wij Nederlanders en de Engelsen de laatste jaren hebben gedaan. Op iedere pagina staat wel een recept wat ik vanavond zou willen eten en dat 480 bladzijden door.
A propos BistroDe foto’s, de illustraties, de anekdotes tussendoor het is allemaal om helemaal blij van te worden. Vanavond wordt het een steak tartaar met een ragout van cantharellen en hoorn des overvloeds en voor toe vacherin met aardbeien of zal ik toch maar gaan voor de entrecote à la bordelaise met preitaart en dan een crème brûlée daarna. Dat wordt het grootste probleem met dit boek, het is allemaal zo lekker dat het moeilijk kiezen is.

Voila, begeef u naar de boekenwinkel voor het te laat is.
Jeminee!

5 opmerkingen:

 1. welwel13.10.08

  lieve madame, vermits u een expert terzake bent, zie ik mij genoodzaakt uw expertise te gebruiken : ik ben op zoek naar kookboeken die in eerste instantie mooi vormgegeven zijn (dit bistro boek lijkt me zo wel eentje) ... en in tweede instantie ook nog lekker zijn. Ik hoop dat dit niet teveel gevraagd is ... En ... een crème brûlé sla ik NOOIT af : laat het smaken!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ziet er wel een heel handig boek uit; zo met die tekeningen; ook een aanrader voor mannen(en ook vrouwen) die (nog) niet echt keukenprin(ses)sen zijn, maar het wel willen leren? of voor echte liefhebbers van de Franse keuken?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Welwel, ooh oohh de boeken van Tessa Kiros vallen absoluut in die categorie. Alle smaken van de regenboog en De smaak van mijn herinnering zijn volgens mij de mooiste/beste.
  En dit boek idd ook.

  Voor de rest alleen maar mooie of goede boeken.


  Tine, awel ik heb nog niks gemaakt, ik weet het u te zeggen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik kocht het boek onlangs ook omwille van de fantastische lay-out. De recepten vind ik wel niet altijd even duidelijk, jammer!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ah zo, dat is minder, ik heb de recepten om eerlijk te zijn nog niet bekeken.

  BeantwoordenVerwijderen