woensdag 19 november 2008

Pompoenmuffin

PompoenmuffinsGeen mooie foto, technisch niet haalbaar, want had ik 15 seconden later een foto getrokken dan waren ze al ingezakt. Iemand een idee hoe dit komt? Iedereen die ze bakt heeft hetzelfde aan de hand, ik heb nu eens geprobeerd om ze niet uit de oven te halen maar ze daar af te laten koelen en dat is het ook niet.
Aan de smaak doet het niks, gelukkig want ze zijn zalig, ik kan de smaak eigenlijk niet precies omschrijven, ik probeer even met warm, kerstmis, kruidig maar niet té, huislijk, uniek maar niet te speciaal en helemaal zelfgebakken.

Het recept spreekt van gekookt pompoenvruchtvlees maar ik ga met pompoenen anders te werk. Van de overschot maak ik tegelijkertijd soep.
Ik snijd de pompoen in vier, snij er dan 200 gram af, en pak de 5 pompoenstukken in met aluminiumfolie, de stukken pompoen waar je soep van wil maken daar doe je een klontje boter én zeezout in voor het dichtvouwen. Je zet de 5 pakketjes in een hete oven, na 20 minuten test je of het vruchtvlees van de pompoen voor de muffins al gaar is, de grotere stukken hebben tot een uur nodig.
Nu heb je gaar vruchtvlees dat je zo uit de schil lepelt, véél makkelijker dan schillen en in stukken hakken.
Voor de soep voeg je hete (kippen)bouillon toe, mixen en klaar. De lekkerste pompoensoep.

Nodig voor ongeveer 10 stuks:
150 g pompoenvruchtvlees
3 eieren
1 snuifje zout
150 g suiker
150 g boter
50 g bloem
1 1/2 koffielepel bakpoeder
1 koffielepel nootmuskaat (ik vond dit nogal veel dus gebruikte maar de helft en dan proef je het eigelijk niet, maar dat vond ik eigenlijk wel oké)

Kook het pompoenvruchtvlees gaar en pureer het. (Of doe het in de oven en schep het later uit de schil)
Scheid de dooiers van de eiwitten en klop de eiwitten met een snuifje zout zeer stevig op.
Roer de eierdooiers met de suiker tot een lichtgele, luchtige massa.
Meng de bloem met het bakpoeder.
Schep de bloem en de pompoenpuree voorzichtig door de eierdooiers en breng op smaak met de nootmuskaat.
Laat de boter smelten en giet ze bij het pompoendeeg.
Schep er dan de eiwitten door en verdeel over bakvormpjes.
Plaats ze 25 minuten in een voorverwarmde oven van 180° tot ze goudgeel zijn én een breipriem er heet en droog uit komt.

15 opmerkingen:

  1. verdorie, dat is een tip van formaat, die pompoen éérst in de oven gooien.
    En die muffins, ik heb al vaak op het punt gestaan ze te maken, maar het komt er niet van. Iets voor een druilerige zondag? Dit weekend vast niet, want het gaat sneeuwen!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ik wil ook pompoencakes!
    Maar om ze nu zelf te maken, pff. ik ben nog studente, je moet dan ook niet té ambitieus worden he :o).
    Misschien moet je er eens verloten met een wedstrijd? En ik als winnaar!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. In de oven laten afkoelen had ik ook al geprobeerd en met even weinig resultaat.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik ga ze dit weekend ook es proberen. Fingers crossed, want ze moeten zonder ei en met plantaardige boter ... weet niet wat dat gaat worden.

    Maar misschien heb ik dan geen last van dat inzakken, ze rijzen wellicht veel minder :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. P'Lile20.11.08

    Lieve, ik ben zeer benieuwd naar je resultaat zonder ei! Misschien kan ik het dan mijn jongste ook eens voorschotelen.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. ik ben blij dat ik niet met jou getrouwd ben, ik zou slekkevet staan met al dat lekkers dat jij produceert. :-)

    ps: stokje voor jou op mijnen blog

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Op artnoeveau2.blogspot.com stond ook een recept voor pomoenmuffins. Op de foto zagen ze er alleszins niet ingezakt uit.
    Zelf heb ik het nog niet uitgeprobeerd.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Veerle, geef de goeie link eens, deze werkt niet.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Anoniem22.11.08

    even proberen met moleculaire advies van je buurvrouw: doet een beetje minder bakpoeder bij om te vermijden dat de muffins gaan meer rijzen dat de structuur van de kruimel toelaat.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Maar buurvrouw, wat klinkt u intelligent.

    Ik ga het proberen.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. 'k Had blijkbaar een schrijffoutje gemaakt. De juiste link is: http://artnoevoo2.blogspot.com

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Goed gelukt, en bij mij zakken ze niet in - wellicht omdat de 'no-egg' die ik erbij doe alles zowiezo iets minder luchtig maakt.

    Ze waren lekker, maar de chocolade/veenbessen koekjes van een tijdje geleden blijven hier toch nog altijd de echte favoriet.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Ik hoop dat je dit commentaar nog leest want ik heb vandaag speciaal een pompoenmuffin gerecpt uitgeprobeerd voor jou en het is helemaal gelukt. Kan me voorstellen dat jou muffins inzakken er zit maar 50 gram bloem in.
    Dit is mijn recept voor 12 muffins.
    Pompoenmoes van 400 gram pompoen
    1 ei
    200 tot 250 gram suiker (ik vond ze lekker met 200 gram suiker maar een kindje vind wat zoeter misschien lekkerder)
    50 gram gesmolten boter
    250 gram bloem (gewone)
    snuif kaneel, mespuntje nootmuskaat en gemalen kruidnagel) half koffielepeltje azijn
    2 afgestreken koffielepeks baksoda.
    De azijn zal de baksoda doen rijzen.
    Meng de suiker met de gesmolten boter.
    Voeg de suiker bij en daarna de pompoenpuree. Dan men je de baksoda met het meel en de kruiden en meng dat onder de rest. Dan nog een snuifje zout erbij en het halve koffielepeltje azijn.
    Doe het vrij vloeibare beslag in 12 papieren vormpjes die je in een muffinvorm hebt gezet en bak op 180 graden gedurenden 15 minuutjes. Veel sukses!

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Goed, ik heb nog een pompoen, ik ga ze eens testen.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. @nicky bij mij zijn je muffins erg bitter. enig idee hoe het komt? ik maak al jaren recepten met pompoen...

    BeantwoordenVerwijderen