Gisteren was alles groen, vanmorgen wit en nu weer groen.
Links bovenaan zie je nog spruitjes en raapstelen maar al het andere groen zijn groenbemesters. En dat is nieuw want dit is het eerste jaar dat ik zoiets doe. Omdat het heel laat op het jaar was dat ik eindelijk het hoofdstuk 4.1.3. Groenbemesting (pag 134 tot 145, handboek Ecologisch tuinieren) las kon ik nog maar een paar dingen zaaien, dat werden dus bernagie (vooraan op de foto) en phacelia (het andere).
Ik zal u even de essentie van groenbemesting meegeven, want mij was het niet geheel duidelijk voor ik het toepaste.
Je doet het voor een paar redenen:
-Om organisch materiaal aan te brengen, je gaat de groenbemester terug in de grond inwerken.
-Om de voedingsstoffen vast te houden waardoor ze niet kunnen wegspoelen door regens.
-Om voedingsstoffen die diep in de grond zitten terug beschikbaar te maken.
-Om de grond te beschermen, ze vangen de harde slagen van de regen op waardoor de grond luchtig blijft.
-Om de grondstructuur te verbeteren, de worteltjes van de groenbemester laten een vertakt net van kanaaltjes achter waardoor het water weg kan.
-Om de grond droger te houden, doordat het water verdampt via de planten.
-Om onkruidgroei te beperken, doordat ze al de mogelijke plaats innemen.
-Sommige (de vlinderbloemigen) zorgen voor extra stikstof in de grond wat goed is voor koolgewassen.
-Sommige ontsmetten de grond, Afrikaantjes, Oost-Indische kers en goudsbloem.
Al deze dingen hangen wel af van welke groenbemester je zaait, sommigen wortelen heel diep terwijl andere een uitgebreid wortelgestel hebben dat net onder de grond zit.
Je zaait als hoofd- of nateelt, omdat ik alle perken zo goed als altijd in gebruik heb kan ik alleen groenbemesters zaaien als nateelt, dus wanneer de gewassen geoogst zijn en je geen groenten meer kan zaaien.
Die zaadjes worden dan plantjes en sommige soorten bevriezen in de winter en andere niet.
De eerste soort laat je liggen als mulchlaag tot een paar weken voor je begint te zaaien, dan gooi je al wat er overblijft op de composthoop. De niet-bevriezende-soort maai je af en composteer je, wat overblijft maak je stuk en vermeng je met de bovenste laag (zo'n 15 cm) zo'n 2-3 weken voor je begint te zaaien.
Op het perk waar de wortelgewassen komen werk je geen te grote hoeveelheden in, de andere gewassen geven geen problemen.
Denk nu niet dat je zomaar wat kan aanmodderen met de keuze van de groenbemester, want dat is zeker niet het geval. (Daar haakte ik dus steeds af)
-De grondsoort speelt een rol.
-Het zaaitijdstip, dat is evident en is makkelijk na te gaan.
-Wat wil je, wil je het onkruid onderdrukken of wil je vooral organisch materiaal aanbrengen?
-Als je niet wil spitten, moet je geen winterharde grassen gaan zaaien maar voor vorstgevoelige soorten kiezen.
-En dan de vruchtwisseling nog, de gewassen die na de groenbemester gezaaid worden mogen twee, drie jaar niet tot dezelfde familie behoren, wat niet zo simpel is want dan moet je daar ook nog eens rekening mee gaan houden.
Enkele voorbeelden van groenbemesters: klaver, lupine, luzerne (alledrie vlinderbloemigen, waaronder ook al de peulvruchten vallen, dus maar om de zes jaar op hetzelfde perk zaaien), rogge, raaigras, kanariezaad (alledrie grassen, alleen opletten met maïs als volggewas), phacelia, spurrie, bernagie, boekweit, goudsbloem, oost-indische kers, afrikaantjes (de gewassen die tot andere familie's behoren dan de groenten en dus geen probleem stellen bij de vruchtwisseling)
Gezien het tijdstip had ik niet veel keuze meer en omdat ik niet in de knoei wou liggen met de vruchtwisseling heb ik gekozen voor bernagie en phacelia die om en om gezaaid werden. Ik vind nergens terug hoeveel tijd er moet zitten tussen deze bloemen, dus zaai ik volgend jaar maar iets anders, grassen bv.
Oh, dit is weer gruwelijk lang geworden, ik heb zelfs geen zin om het nog eens te lezen.
En het is nog niet gedaan, want gisteren zat dit in mijn bus.
De nieuwe zaaikalender van Velt, als je lid bent kan je via hun zaden bestellen die dan samen worden aangekocht waardoor je korting krijgt. Op www.biozaden.be kan je het aanbod bekijken.
Je kan gelijk met de bestelling lid worden, dus als je al lang twijfelde, doe dit dan nu. Je kan bestellen tot 15 december.
Vorig jaar bestelde ik niks, maar omdat sommige zaden aan kiemkracht verliezen na een paar jaar, plaats ik dit jaar weer een bestelling. Ik ga avontuurlijk doen en volgend jaar aardperen en aardappelen planten (het jaar nadien probeer ik iets met een b) en poot- en plantgoed kan je ook bestellen, dat komt in orde dus.
Wordt vervolgd ergens in februari/maart.
De moestuin in november, groenbemesters, al van gehoord?
Labels: (Moes)tuin