donderdag 27 november 2008

Vlaamsche kost

Witloof met hesp en kaassausWinterweer, winterkost, gedaan met slaatjes, groentetaarten en zomerse pasta's. Vlees, patatten en veel saus en op het eind een potteke pudding toe.
Witloof met hesp en kaassaus (véél kaassaus) is één van mijn favoriete wintergerechten, makkelijk bovendien want je kan het op voorhand maken. Ik zal u even chronologisch meedelen hoe ik te werk ga, wie weet leert u wel iets, of voegt u een belangrijk gegeven toe in de comments.

Nodig 3 personen:

Het witloof en de puree
-6 stronken witloof
-6 plakken ham, van die goei, niet van die ontvette
-een halve kilo zachtkokende aardappelen
-een klontje boter
-melk
-het geel van een ei
-nootmuskaat
-peper en zout

-Schil de aardappelen, was ze en snij ze in stukken
-Haal de eventuele lelijke bladeren van het witlof en snij een V uit de onderkant zodat de bittere kern weg is.
-Stoom de aardappelen en het witloof tot het gaar is +/- 25 minuten
-Zet het witloof recht zodat al het water weg kan lopen.
-Prak de aardappelen met de boter en zoveel melk tot je een smeuïge puree hebt, roer er dan het eigeel onder, kruid af met peper, zout en een beetje nootmuskaat.
-Neem een plakje ham, bestrooi met met peper en zout, leg er een uitgelekte of uitgeschudde witloofstronk op en rol op.
-Schik in een schaal naast elkaar.
-Doe de puree eveneens in een ovenschaal en bestrooi desgewenst met paneermeel en klontjes boter.

De kaassaus (bechamelsaus met kaas)
-40 gram boter
-40 gram bloem
-1 liter melk
-200-250 gram gemalen kaas, ik neem altijd Gruyère.

-Smelt de boter, haal van het vuur en doe de bloem erbij, roer goed.
-Voeg de helft van de melk toe en roer tot al de boter en bloem (roux) is opgelost in de melk.
-Blijf regelmatig roeren, wanneer de saus te dik is voeg je melk toe tot de saus de goede consistentie heeft.
-Laat nog 5 minuten pruttelen.
-Roer de kaas onder de bechamelsaus.

En dan?
-Kaas om te gratineren

-Verwarm de oven voor op 180°.
-Giet de saus over het witloof.
-Strooi er er extra kaas over.
-Zet alles in de oven tot het door en door warm is.
-Nog 5 minuutjes onder de grill en klaar.


Wat is uw favoriet winters gerecht?

23 opmerkingen:

  1. Mijn favoriete winterkost? Dit en de twee kikkererwtensoepen van de Jamie en bloemkool in witte saus en allerlei stoempen met worst en....


    Ik gebruik trouwens minder melk in verhouding voor mijn witte saus.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. da's ongeveer hoe ik het maak.
    Soms vervang ik de hesp door sneetjes gerookte zalm (ben niet zo'n vleeseter). Topfavoriet voor de winter: pompoensoep, bloemkool + broccoli met véél witte saus.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Anoniem27.11.08

    Hutsepot, door mijn schoonmoeder klaargemaakt. Enorm lekker.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Allerlei ovenschotels, ideaal bij koud weer en ruikt ook zo lekker in huis!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Tartiflette! (ha, zoek maar op as ge't niet kent!)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. een ovenschotel met savooi, hespestukjes in kaassaus en puree. kwijl kwijl...

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Favoriete schotel? Mijn probleem is dat ik niet kan kiezen...
    Ik hou gewoon heel erg van 'eten met de seizoenen', en in de winter zijn dus ongeveer alle wintergroenten voor mij favoriet (ja, zelfs spruitjes)...

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Hachi parmentier! Ik daag u uit om er een originele versie voor te verzinnen.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. dit gerechtje
    rode kool met worst
    preistoemp met worst

    vrij klassiek hé :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  10. favoriet: stoemp of bijna-stoemp (snel gestoofde koolreepjes + patatjes), stoofpotjes die ik ter plekke verzin met wat binnen en buiten voorhanden is, groententaart met deksel (genre vistaart), 'duikboten' (ik geloof dat dat genre hache parmentier is: een ovenschotel in laagjes), pudding met stukjes speculoos

    @Bart: ik heb het moeten opzoeken van die tartiflette, ziet er lekker uit! en bedankt om mij hierheen te leiden: dit is een blog naar mijn hart, (lekker girly en zo :.))

    BeantwoordenVerwijderen
  11. njammieeeee!
    ik doe ook altijd zalm ipv hesp rond het witloof.
    wat ik ook heel graag eet des winters:
    - knolselderstoemp met spekjes
    - hutsepot met véél mosterd
    - puree met een lichtgekookt eitje en tomatensaus (van die bechamelsaus met tomatenpuree in): echt lekker! je moet dan wel zo'n kuiltje in je puree maken en dat gepelde ei erin zetten en dat zachtjes laten uitlopen.. njammie!
    - veldsla met krepkessaus (= armemensenkost: spekjes in een soort van gebonden azijnsaus met gekookte patatten en veldsla)

    oooooooh ik krijg al honger! en ik heb net gegeten! :)

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Anoniem27.11.08

    Waar ze hier compleet gek van worden : Bak wat gehakt aan. Voeg daar véél witloof bij, in kleine reepjes gesneden. Alles lekker aanstoven. Dan een groot blik gepelde tomaten erbij en de hele boel een kwartier laten stoven. Kieper alles in een vuurvaste schotel, strooi royaal geraspte kaas over en laat een half uurtje gratineren. Overheerlijk met puree, die overigens nog onderin de vuurvaste schotel kan!

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Najama28.11.08

    Mor zie, wij hebben gisteren net hetzelfde gegeten!

    BeantwoordenVerwijderen
  14. welwel28.11.08

    "Zet het witloof recht zodat al het water weg kan lopen" Madame, ge zijt echt geniaal ... dat ik daar nooit zelf op gekomen ben !

    BeantwoordenVerwijderen
  15. favowintergerecht: ballekes in tomatensaus met puree!
    witloof ziet er steeds lekker uit,maar krijg ik niet binnen (behalve als de schoonzus ze stooft).

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Voor mij
    -Onderzeeër (zelfde als een duikboot/hachi parmentier)
    -Krulandijvie met spekjes in krepkessaus (sarah eet dit met veldsla, ook de moeite om eens te proberen volgens mij)
    -Witloof met hesp in kaassaus blijft natuurlijk de topper. Vlug klaar. Ik doe in mijn kaassaus wel nog altijd een mespuntje mosterd. Maakt volgens mij de saus net iets lekkerder, maar das smaak eh
    - En net iets vluggere variant is het witloof in grove stukken snijden, stoven, de hesp in blokjes toevoegen en laten meestoven. Kaassaus maken. hesp en witloof toevoegen.
    Spirelle/macaroni koken. alles samen in een vuurvaste kom doen, in de oven laten gratineren.

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Annemie en An, bloemkool met witte saus en dat geprakt onder uw aardappelen én er een beetje saus over is idd erg lekker.

    Bart, oh dat ziet er idd lekker uit, eet je dat dan zo of doe je er nog iets vlezigs bij?

    Controletoren, deal!

    Nike, ook lekker, maar dan stukken konijn en geen volledig, want ik vind die kop altijd zo zielig en krijg bijgevolg geen hap door mij keel een keer het klaar is.

    Mama van 2, oo rode kool, lekker.

    Yo, pastinaakstoemp!!

    Sarah, awel ik vind warme zalm (gerookte dan) echt niet lekker. Die puree ga ik eens maken, volgens mij eet ge u daar mottig in.

    Oh, anoniem, dat ga ik eens maken, witloof met tomatensaus, wat een rare combinatie.

    Die krepkessaus moet ik dan precies toch ook eens maken, maar hoe maak ik dat?

    En voor de rest: bedankt voor de tips!

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Krepkessaus
    Spekblokjes bakken in een pan (geen anti-kleef!!), naderhand het vet weggieten. Aanbaksel losmaken met wat water en een bouillonblokje (runds), Geutje azijn. Ik doe er ongeveer een 50 ml ordinaire keukenazijn in op 250 ml water/bouillon. Ongeveer hè. Ik kan niet echt zeggen dat ik alles afweeg in de keuken als ik bezig ben. Nog een beetje binden met maïzena.
    Spekblokjes er terug bijvoegen, en over de kleingesneden krulandijvie gieten. Mengen en onmiddellijk opdienen. Lekker met gekookte bloemige patatjes...

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Awel ik ken dat dan toch, voor een deel, ik gebruik citroensap ipv azijn.
    Ik ga het zo ook eens maken.

    Maareuh, dat is toch niet winters?

    BeantwoordenVerwijderen
  20. zuurkool met spek voor mij!

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Waar wij 'krepkessaus' ook bij eten is met gemarineerde rode kool. Krepkessaus is toch wel iets heel Hasselts, nietwaar!
    Rode kool fijn snijden,peper en zout erover en olie en azijn. Deze een paar uur laten staan. Ondertussen schil je aardappelen en kook ze gaar.
    Dan stoemp je alles onder elkaar. De aardappelen, de gemarineerde rode kool( zonder het marinade vocht) en de krepkessaus (wij behouden het vet wel, doen daar bloem in en maken dan saus met er water en azijn bij te doen) .
    Dat is de dag nadien nog lekkerder dan de eerste dag.

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Ik gebruik het vocht van het gestoofde witloof in de kaassaus (die ik zonder boter klaarmaak).

    BeantwoordenVerwijderen