woensdag 11 februari 2009

En rijst zal nooit nog hetzelfde zijn

rijst
Vroeger deed ik aan zakjes, ik begreep mensen niet die losse rijst kookten, nogal ouderwets, niet?
Sinds een paar jaar maak ik hem zo en zakjesrijst is waarlijk smakeloos, en dat niemand dat ontkent!
Het is niet gewoon de rijst in kokend water kappen, het is iets gecompliceerder maar ik beloof het u, deze rijst is goddelijk.

Nodig 2 personen:
-200 gram rijst, ik vind de bio-basmati rijst van Delhaize of Colruyt het lekkerst.
-1 teentje knoflook
-olie
-zout
-4 dl water
-(eventueel een gesnipperd uitje en/of gehakte peterselie)

-Pers de look in olie, niet te zuinig zijn met de olie
-Kook het water.
-Wanneer de look begint te sissen voeg je het zout toe, weeral niet te zuinig, roer.
-Kap de rijst erbij en roer tot al de rijstkorrels bedekt zijn met de lekkere olie.
-Giet het water er op, roer niet en doe een deksel op de pot.
-Ga rond het einde van de kooktijd kijken of er nog voldoende water bijzit en of de rijst al gaar is, kap er water bij wanneer nodig.
-Roer goed door.

Geniet.
Ik deed dat met een gemarineerde biefstuk in citroen en komijn en een griekse sla.

17 opmerkingen:

  1. Mjam. Een Spaanse vriendin doet er ook nog een laurierblad bij, lekker.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Als je er qua volume net twee keer zoveel water als rijst bij doet weet je dat de rijst klaar is als alle water weggedampt is.
    Geen miserie met afgieten of hete plastiek tussen je eten.
    Ik doe er meestal simpelweg een bouillonblokje bij.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik maak al jaren mijn rijst zo klaar (meestal zonder look, maar met een beetje ui en twee keer zoveel water als rijst, in twee keer toevoegen) en inderdaad véél lekkerder dan zakjes. Zakjes = voor noodgevallen, als ik weinig tijd heb en tijdens het koken nog 10 andere dingen moet doen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dat klint Zaaaalig en gaan we zeker uitproberen!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hoow ja idd, maar soms ontsnapt er teveel stoom door een niet goed passend deksel en dan is er op het eind niet genoeg water.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Als je voor Indisch gaat kan je er nog wat kruidnagels, kardamon en een kaneelstok ingooien. Heel lekker en kruidig.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Zelfs simpele rijst klinkt op deze blog als rijstpap met gouden lepeltjes.
    Ik kook hem ook altijd op deze manier, maar de volgende keer doe ik er eens wat meer kruiden bij, zoals jullie voorstellen.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Achtaraf kan je je rijst nog besprenkelen met een mengseltje van sesamzaadjes, gersapte kokos en zout dat je even hebt geroosterd in de pan: smullen!! (en dat mengsel kan je ook op voorhan bv voor 10 kere klaarmaken en bewaren in een goed afgesloten doosje, zodat je het niet elke keer hoeft te staan roosteren)

    Ik snap ook totaaaaal niet waarom mensen builtjes zouden willen eten... vroeger wist ik van niet beter, maar sinds ik zelf kook moet ik die plastic-dingen niet meer hebben; Tis ook altidj juist te veel voor 1 persoon en te weing voor twee. Met die losse rijst kan je beter bepalen hoeveel je neemt en hoeveel je nodig zal hebben...
    én het is vaak goedkoper

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Sinds we met zovelen hier thuis aan tafel zitten, heb ik dus een probleem van die zakjes rijst...ik moet er zoveel koken om iedereen genoeg te kunnen geven, dat ik eigenljk liever losse rijst wou koken...bij deze dus merci voor de tip want hoe onnozel het ook klinkt: ik wist niet hoe eraan te beginnen...

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ik ga het ook proberen, rijst koken is helaas niet mijn sterkste kant. Dus top!

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Aziatische medestudenten waren ontdaan toen ze mij jaren geleden bezig zagen met mijn plastic zakjes rijst. Maar ik doe het nog altijd zo, uit gemakszucht. Overwoog allang om het op de 'echte' manier te doen zoals jij hier zo lekker beschrijft. Je haalt me over de streep. Weg met de zakjes!

    BeantwoordenVerwijderen
  12. En weet ge wat ik ook zo wijs vind: dat je voor elke gelegenheid en elk gerecht een gepast tafelkleed hebt.
    Naast het feit dat je eenvoudige maar superlekkere of prachtige dingen maakt natuurlijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Dat heb ik ook zo geleerd, eerst van een chinees, later van een spaanse.. altijd lekker. Bak er ook eens een ander kruid doorheen (curry, rozemarijn..)

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Ik kook rijst ook op deze manier maar gooi er soms in het begin nog een handvol diepvrieserwtjes bij. Moet je zeker eens proberen!

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Anoniem2.6.10

    Hallo,

    Wat een heerlijke recepeten hier,nu vraag ik me bij deze manier van rijst koken af of dit ook met zilvervliesrijst kan?

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Ik doe dat met elk soort rijst, gewoon zien dat er voldoende -maar niet teveel!- water bij is en het komt goed.

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Anoniem5.11.14

    Ik kook altijd die zakjesrijst maar inderdaad heb ik vaak te weinig of te veel. Kan ik nu alsnog die zakjes openknippen en de rijst op de traditionele manier koken? Ik heb dus de Snelkookrijst (8 min. kooktijd)

    BeantwoordenVerwijderen