donderdag 12 maart 2009

Iets bolognese-achig

Spaghettisaus
Ik ben al lang op zoek naar een lekkere bolognese, zo'n saus waar je véél vlees proeft en een vleugje tomaten, geen champignonnen, geen paprika's enfin, niks verschietelijks als je gewoon bolognese verwacht.
Ik ben bij dit uitgekomen, een variatie op verschillende sausen her en der opgepikt, zeer de moeite volgens mij, maar verwacht geen saus in de zin van iets lopends want dan maak je beter een pakje Mama Miracoli.
Het smakelijke van de saus zit hem in het zorgvuldig en lang bakken van het vlees, kap niet zomaar alles samen maar neem echt je tijd.

Nodig:
-800 gram rundsgehakt
-2 uien, gesnipperd
-2 teentjes knoflook, geperst
-2 laurierblaadjes
-2 eetlepels worcestersaus
-2 theelepels zoet paprikapoeder
-Een klontje boter
-Een glas rode wijn
-2 brikken tomatenblokjes
-Een klein bosje peterselie, gehakt

-Fruit de ui in olijfolie tot hij zacht en bruin is.
-Voeg de knoflook toe en dan het vlees.
-Bakt het gehakt rul, voeg dan laurierblaadjes, paprikapoeder en worcestersaus toe en bak 10 minuten.
-Voeg boter toe en bak nog eens 10 minuten tot het gehakt bruin wordt, roer vaak.
-Voeg de wijn toe tot hij volledig verdampt is en kieper er dan de tomatenblokjes bij.
-Wanneer de tomatenblokjes uit elkaar beginnen te vallen doe je er nog een groot glas water bij.
-Breng op smaak met zout en peper.
-Na een klein uur koken zonder deksel op de pan voeg je de peterselie toe en laat je de saus nog 10 minuten sudderen.

Serveer met spaghetti of tagliatelle, parmezaan, een klontje boter en veel rode wijn.
Smakelijk.

8 opmerkingen:

  1. Uien maken Bolognese te zoet, vind ik. Het kan veel eenvoudiger. Pond gehakt (halfomhalf of varkens) losvorken en aanbraden met een knoflookteentje. Halve fles witte wijn erbij en een fles passata. Drie uur laten pruttelen. Klaar. Heerlijk!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mijn wederhelft is ook al jaren op zoek naar de perfecte bolognese. Ikzelf hou er wel van als er veel groenten te proeven zijn maar dat is dan geen bolognese meer he. Verder stuitte ik wel eens op een recept met kippenlevertjes enzo en dan is de goesting bij mij al rap over. Ik zal 'm jouw receptje eens aan de hand doen se!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik word er hongerig van...

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Anoniem15.3.09

    ga 'm snel maken. Dit is de bolognese pur sang! Dank

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Yummie! Mag ik eens komen eten? Bedankt voor't recept! Ik ga dat zeker eens proberen (wij zijn toch spaghettifreaks).

    BeantwoordenVerwijderen
  6. bedankt voor het recept, was al langer op zoek om het eens anders aan te pakken ... gaat m'n vriendje toch nog gelijk krijgen dat het vlees langer moet bakken zonder alles meteen samen te kappen ... :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Smirnoffke16.3.09

    Ben er dadelijk aan begonnen!
    Denk wel dat ik er nog wat oregano ga bijdoen.
    Het resultaat kan ik binnen iets meer dan een uurke proeven!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Anoniem26.11.13

    Ik kook altijd thuis behalve spaghetti dan want het is de specialiteit van mijn man. Maar als hij er niet is, probeer ik regelmatig een nieuw recept ... en altijd vinden de kinderen het lekker maar niet zo lekker als de spaghetti van papa. Tot nu ... Want joepie, "het was superlekker, even lekker als de echter spaghetti (van papa dus)". Dank u wel, Mme ZsaZsa!!!

    BeantwoordenVerwijderen