woensdag 3 juni 2009

Goe boke

Goe bokeIk vergeet.
Sommige dingen uit mijn kindertijd zijn helemaal weg, gelukkig leeft mijn bejaarde buurvrouw nog in de jaren 80 en zie ik daar af en toe dingen die ik helemaal vergeten was, bokes met platte kaas en bruine suiker bijvoorbeeld.
En laat dat nu eens ongelofelijk lekker zijn.

Vertel eens, welke lekkere dingen ben ik nog vergeten?

35 opmerkingen:

  1. Een boke met banaan en bruine suiker?
    Nen eirenkoek met appelkes?
    yoghurt met kandijsiroop?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Nele3.6.09

    Smoelpap ! (griesmeelpudding met rozijntjes in) Mjammie...

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Borstbollen en koetjesrepen (hoewel dat laatste eigenlijk niet zo heel lekker is, maar het smaakt wel naar nostalgie).

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Anoniem3.6.09

    boterham met boter in stukskes snijden en op elk stukske een blokske chocolade

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Platte kaas??
    Ik heb het opgezocht en de Nederlandse variant, wat in de buurt komt, is kwark.
    Ik ga het proberen!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Bokes met banaan en witte suiker aub!
    Maar dat wordt hier nog wel gegeten.

    Eierkoek met appelkes is mij totaal vreemd, net zoals yoghurt met kandijsiroop, maar dat laatste ga ik wel eens proberen.

    Smoelpap, mmm, maar dat maak ik ook nog, je kan dat trouwens kopen sinds een paar jaar.

    Oh ja bokes met chocolade en soldaatjes in een eitje.

    Patricia, kwark idd of verse kaas, of is dat toch nog iets anders?

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Vanmorgen nog gegeten als ontbijt. Wel moeten delen met een kleine smuller.
    Hier kinnekessuiker over de banaan!
    Nostalgie: gebakken appeltjes in de pan met kandijsuiker, vingerdikke pannekoek met appeltjes, semoelpap met kriekskes, gebakken elleboogskes met suiker, vanillepudding met macaroni en rozijntjes of ananas, yoghurt met grenadine van den eskimo,...
    *zucht, nog een paar maand en ik heb weer een keuken *

    BeantwoordenVerwijderen
  8. een sandwichke met choco (van 't boerinneke) met banaan ...

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Wentelteefjes! Al moet ik wel even navragen bij "de echtgenoot" of daar ook een Vlaams woord voor bestaat.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Anoniem3.6.09

    Gebakken appels in de pan, dan een beetje bruine suiker (kinnekessuiker) erover.
    Of gebakken appels in de pan, tijdens het bakken overgieten met koffie en bruine suiker en de saus een beetje stroperig laten worden.

    Verder nog : botermelk met rijst en bruine suiker, brokkenpap (melk met suiker en stukken (oud brood), melk met 'pierlingen' (macaroni of vermicelli, appel in de oven, verloren brood, poten en oren (van het varken natuurlijk in een sausje van donkere kandijsiroop en rozijntjes) (soms is het beter dat je dingen vergeet, jaja), ajuinsaus, ne gewone boterham met bruine suiker (als er echt niks anders meer in huis is)...

    Wie weet wat er me nog te binnen schiet...

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Heb ik vanmiddag net nog gegeten. Maar wel met donkerbruine suiker. En wat is nog lekker? Een restje macaroni gebakken in de pan met donkerbruine kandijsuiker. Smoelpap vind ik ook heerlijk. En havermoutpap, liefst met geraspte appel en geplette banaan.
    En Astrid: wentelteefjes noemen wij verloren brood. Ook heel lekker!

    BeantwoordenVerwijderen
  12. mmm lekker platte kaas met kinnekessuiker... of met witte suiker en kaneel mjam (ik kieper over veel kaneel over hoor, ook lekker op banaan bv, maar ik doe daar dan weer geen suiker bij, of over gebakken appeltjes)
    Botermelk met bruine suiker en gedroogde pruimen, waterijsjes van fruitsap, verloren brood heet hier gewonnen brood (mmm lekker met veel: suiker, siroop, enz)
    Platte kaas met tuinkers en bieslook en beetje look eronder, havermoutpap met rozijntjes... ik ben dol op moekes keuken hihi, rauw witloof met mandarijntjes, rauwe venkel met stukjes appelsien en korander als salade.... ik krijg honger denk ik

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Jaha! Gebakken appeltjes in de pan!!! En griesmeelpudding met kriekskes! En vanillepudding met pasta (hoewel dat niet zo erg lekker is vind ik, heb 'm liever met muisjes erover gestrooid). En waar ik al weken naar smacht, helemaal nostalgisch van word: zachte Kempische wafels met boter of met choco!!! Eeuwen geleden, en gewoon omdat ik hier in Gent geen zachte wafels vind (niet dat ik mij er al half zot heb naar gezocht hoor).

    Die van Eigenbak zijn goeie vrienden van mijn ouders, 'k zal eens vragen of ze van de verre kempen eens geen dozeke willen opsturen naar Gent :-)


    En effe stoken: wentelteefjes is dat geen gewonnen brood op z'n Vlaams ;-p

    BeantwoordenVerwijderen
  15. gele pudding met speculoosjes in !!!(liefst te eten alst'ie nog lauw is!)

    BeantwoordenVerwijderen
  16. warme ovenkoeken met bruine suiker! (ovenkoeken zijn platte broden voor 1 persoon met bovenaan gaatjes erin geprikt tegen het rijzen)

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Caro3.6.09

    Macaroni met donkerbruine suiker, croque-monsieur met banaan. Ook heerlijk mullen van "klakkaars" (wentelteefjes).

    BeantwoordenVerwijderen
  18. mme chichi3.6.09

    gewonnen brood of verloren brood, mmmmm, oud brood gedrenkt in ei & melk, bakken in veel boter, dan kindjessuiker over strooien en opeten, heerlijk!

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Wat ik precies nog niet ben tegengekomen: pekelharing met ajuinsaus. Of boterhammen soppen in het vet van de spekpan (niet van dat dun spek, maar dikke vette spekbraaien) en hierop bruine suiker. Degoutant vettig, maar oh zo lekker!

    BeantwoordenVerwijderen
  20. ballekes met kriekskes
    pensen met compote op een dikke bruine boterham
    en pudding maakte mijn grootmoeder met petit beurrekes erin, maar speculaas klinkt misschien nog beter

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Marijke3.6.09

    nu het seizoen, aardbeitjes in een soepbord geplet en dan met een boke samen opeten

    BeantwoordenVerwijderen
  22. ...VETTE plattekaas met kinnekessuiker, en als het effe kan van bij de kaasboerin op de markt (op donderdag zoals je wel weet ;-)), ik krijg er de wubbekes van als mijne plattekaas door mijne bo zakt

    BeantwoordenVerwijderen
  23. Al mijn lekkers is al neergeschreven...ik heb er helemaal honger van ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  24. Ik dacht nog aan spinaziestoemp met spekjes en een half doorgekookt eitje (of een paardenoogske). Een ongelooflijke smiederboel maar wel super lekker!

    BeantwoordenVerwijderen
  25. Vanillepudding met petit-beurrekes!
    Eierkoek met siroop op een open boterham.
    Chocoladepudding op bordjes met witte suiker.
    Fijngesnipperde sla met ajuinsaus, geplette aardappelen en worst.
    Gebakken appels met versgeroerd 'pensdink' (= bloedworst zonder jasje) van de bomma.
    Kipkap van dezelfde bomma.

    @ Veerle: borstbollen!!! Hoe kon ik die nu vergeten. Ik zie het blik nog zo bij mijn bompa in de kast staan.

    Oh nostalgie!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  26. Yoghurt met grenadine opdrinken met een rietje.
    Vroeger maakt mijn meme (speciaal omdat ik toch veel te mager was en dit mij wel wat pak zou geven)roerei met stukjes oud brood in en dan kindjessuiker erover njam njam (dat van dat te kort aan pak is ondertussen dik in orde).
    veldsla met banaan, veel peper, olie en azijn.
    boterham met opgeklopt eiwit in de oven en daarna een dikke laag confituur erop.
    Boterham met candijsirpop en dat wat laten indrogen.
    njam njam en nu naar de kast stormen want ik krijg honger!

    BeantwoordenVerwijderen
  27. linsy5.6.09

    wat is kinnekessuiker?

    BeantwoordenVerwijderen
  28. Linsy, kinnekessuiker is van die lichtbruine suiker (hier gewoon bruine suiker genoemd) en er stond vroeger, nog niet zolang geleden een blond manneke op.

    Blijkbaar hèt ingrediënt voor een geslaagd heimweerecept.

    Meisjesmama, bedoel je die dunne zachte ovalen wafels waar je boter opsmeert, die zo in een zakje zitten?
    Lekker hé!!

    Ik heb nooit appels in de pan gelust, maar ik ben ook nooit een appelmoesliefhebber geweest, alleen met zwarte pensen en witte boterhammen.
    Toch veel zoet met hartigs dat je hier leest.

    Prutsen, ooo pekelharing met ajuinsaus en geplette aardappels, mmm dat is ook jaren geleden!
    Het andere is ook helemaal mijn goesting, in de winter eet ik nog geregeld spek met bokes met suiker en vet, jum!

    BeantwoordenVerwijderen
  29. Anoniem16.6.09

    Wat ik hier percies nog niet gelezen heb zijn in koffie gedoopte speculaasjes (van Lotus natuurlijk) tussen de boterhammen.
    Volle platte kaas met suiker, slagroom en schijfjes banaan.
    In een diep bord geplette rode besjes met suiker en een boterhammetje erbij. Petit-beurrekestaart met crème au beurre

    BeantwoordenVerwijderen
  30. Anoniem17.12.09

    Licht geroosterde boterham met spekvet en bruine suiker of met spekvet en een gesnipperd uitje en kruiden. Vanillepap met rozijnen. Een boterham soppen in de vleessaus. Savooikool met stoemp en mosterd. Pekelharing met ajuinsaus en gekookte aardappelen. Griesmeelpudding met grenadine. "Pietenpap", vanillepap met macaroni en bruine suiker.

    BeantwoordenVerwijderen
  31. Ooooo, pekelharing met ajuinsaus en gekookte aardappelen.
    Dàt moet ik eens bloggen, zou dat algemeen bekend zijn?

    BeantwoordenVerwijderen
  32. Mmmm al dat lekkers...

    Bokes met spek en kinnekessuiker of bokes gesopt in het spekvet met kinnekessuiker.
    Bokes met omelet en kinnekessuiker.
    Vitabiskoeken samen met het wit van gekookte eitjes. (het eigeel ging naar de vogeltjes van vava)
    Bokes met frikandellenkoek en poepspaas (= Luikse siroop).

    BeantwoordenVerwijderen
  33. Oeh, dat laastste kan ik me toch niet inbeelden, de lekkerte er van?

    Kinnekessuiker vind ik ook maar niets, dat ruikt naar vis vind ik.

    En macaroni in pudding??
    Hihihi!

    Grappig hoe het blijkbaar toch verschilt van generatie of cultuur of streek, want veel van jullie nostalgische receptjes zeggen mij niets...

    (Al kan ik me bij enkelen ook moeiteloos inbeelden hoe smakelijk het is)

    Nostalgisch word ik van;

    Gepelde mandarijntjes in roomsaus (opgeklopte room, suiker, maizena en wat cointreau)
    In een diep bord met lange vingers er bij...mmmmm!!

    Borstplaat, maar vraag me niet hoe Oma het maakte...

    Kermisvlaai (= smeuïge lepeltjesvlaai)

    potje petit gervais (platte kaas met zo een papierke rond in een geribbeld potteke)
    met hopen rode bessengelei.

    en en en...

    ooh, toeme toch hé, laat ik nu net bijna niets meer in huis hebben, en zin in iets van dit lekkers!

    Geweldig om te lezen allemaal trouwens!

    Anna

    BeantwoordenVerwijderen
  34. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  35. Ooh jah die Kinekessuiker. Waar is den tijd dat ik smorgens vroeg opstond en dat mijn oma met naam Baatje een boterhammetje had gemaakt met kinnekessuiker. Gemis!

    BeantwoordenVerwijderen