donderdag 27 augustus 2009

Tap tap tap

Moestuin eind augustusMaandag was ik helemaal klaar om te bevallen, ik had die datum vastgelegd omdat ik dan net als bij Jef drie dagen te vroeg zou bevallen, dat leek mij allemaal zeer logisch.
De maandag passeerde.
De dinsdag passeerde ook.
Dus woensdag stopte ik met wachten en ging maar wat in den hof werken, de aardappelen moesten nog altijd uit de grond, er was uiteraard de zekerheid van onkruid, ik zaaide groenbemesters en plukte een courgette of vier.
Mij ondertussen realiserend dat het dit jaar gene vette is geweest, ik heb merkelijk minder courgettes dan andere jaren, de Nieuw-Zeelandse spinazie die andere jaren een half perk in beslag neemt is nu eerder een zielig potplantje, per broccoliplant hebben we maar een portie broccoli gehaald, miserie troef, het enigste dat wel groeide en bloeide waren de tomaten, maar die heb ik van colere uitgetrokken want de slakken aten er meer van dan wij omdat ik niet de moeite had gedaan om ze op te binden en ze half op de grond hingen, ik geen tomaten, de slakken ook niet. Het perk met de tomaten had in het voorjaar een dikke laag paardenmest gehad de andere perken ( buiten de wortels en bonen, die deden het ook goed) kregen compost, dus de conclusie is dan dat de grond in de andere perken uitgeput is geraakt na vier jaar moestuinieren en moet ik volgend voorjaar meer compost laten aanrukken omdat de compost die ik zelf maak niet voldoende is.
Waar halen ecologische tuiniers hun compost is dan de volgende vraag?

Courgetten

Met de courgetten maakte ik 's avonds het dit, zeker eens proberen.

Gehakt met courgette
Nodig:
-400 gram gehakt
-1 rundbouillonblokje
-1 kleine courgette, in blokjes
-1 ajuin, gesnipperd
-400 gram tomaten in blokjes
-1/2 eetlepel paprikapoeder
-1 teentje look
-Olijfolie

-Bak het gehakt tot het begint te kleuren, voeg ui en knoflook toe.
-Doe de paprikapoeder erbij en bak even mee.
-Doe er dan de in blokjes gesneden courgette bij en bak tot de courgette mals is.
-Giet de tomaten bij het gehakt en laat 20 minuten sudderen, voeg water toe wanneer nodig.
-Lekker met puree of gekookte aardappelen, geprakt ter plaatse.

33 opmerkingen:

  1. Ik heb 2 jaar geleden biologische mestkorrels gekocht bij de AVEVE. Helaas is de groentetuin nog niet zo heel erg goed gelukt door konijnen. Volgend jaar zet ik er een omheining om!
    Sommige collega's halen mest bij de boer (paard of koe). Maar wij wonen dan ook wel in een dorpke waar zo'n dingen te krijgen zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Anoniem27.8.09

    bij ecoflora haal ik de mijne

    BeantwoordenVerwijderen
  3. puf puf en ook nog gene baby...

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ook een ZEER aanvaardbaar recept: courgetten met rijst en gehakt en champignons. :) Het proberen waard.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Alle zeer aanvaardbare recepten mogen hier absoluut doorgeven worden.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Als't voor morgen is, kunnen we samen verjaren ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. welwel27.8.09

    Tap, tap, tap ... ik dacht, dat is een raar geluid voor een baby die eraan zit te komen ...

    BeantwoordenVerwijderen
  8. die laatste dagen zo voor de uitgerekende datum zijn toch altijd heel speciaal vind ik...

    maar nog even met de benen in de klei:
    de broccoli hier was per plant een klein roosje (wat deed ik fout?).
    peen en courgettes schieten wel de grond uit. fijn dan dit recept. wil eens kijken of ik er relish van kan maken.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Mme, da "eind augustus" ge moet dat allemaal niet te letterlijk nemen hoor. Morgen is ook goe, of ... nu misschien?
    :-)
    Allee, nog even volhouden en dan goed bevallen hé.
    We duimen (voor een goede bevalling en dat het allemaal niet te lang meer duurt).

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Kan je niet terecht in het containerpark van de gemeente voor compost? Wij wel dus...

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Wij ook, maar wat is dat eigenlijk?
    Is dat de inhoud van GFT containers?

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Jammer van de groentjes die niet willen groeien.. gelukkig is er Iets Anders dat wel goed groeit!
    Succes met de laatste dagen blijde verwachting :)

    BeantwoordenVerwijderen
  13. hmm, gene vette precies qua compostleveranciers met vlaco label in de provincie antwerpen arrondissement turnhout, Beerse moet zowat de dichtsbijzijnde zijn... en dat is niet zo dichtbij

    hier tomaten in overvloed, zal ik een bakske afzetten bij 'gaatjes in de hemel' ?? ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Mme zsazsa: inderdaad, bij Vlaco. Daar hebben ze drie soorten compost, op basis van gft-bakken, maar ook andere. Het is verbazend goedkoop, en ik ben er zeer content van (mensen maken je wijs dat die vlaco-compost alleen voor netels zorgt, maar ik heb geen enkele netel gezien, tussen de bloemen wordt het onkruid er zelfs schitterend door tegen gehouden en de kolen groeien er fantastisch door). Het lijkt wel reclame voor mijn eigen kleine blogje, maar hier staat dus meer informatie:
    http://onderdeappelboom.wordpress.com/2009/04/20/van-goed-naar-beter-dankzij-uw-groene-bak/
    En niet alleen veel succes, maar ook enig 'plezier' gewenst bij de bevalling. Ze kunnen mooi zijn hoor, bevallingen!

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Courgette met gehakt en curry = gewoon gehakt bakken en courgetten met ajuin en wat vocht (water of bouillon) stoven, kruiden met peper, zout en veel curry. Als de courgetten gaar zijn, gehakt erbij en afwerken met veel gemalen kaas. Dit is heel lekker met een goede gekookte aardappel. Serveren met nog wat gemalen kaas en smullen maar!

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Wij hebben dan weer een overvloed aan reuzecourgetten, twee dagen niet kijken en er is er weer één die over de kg gaat... Met de kleinere die we wel op tijd kunnen plukken maak ik graag courgette-gehaktbootjes:
    courgette halveren en voorzichtig de pitjes eruit halen zodat je een goot hebt, gehakt mengen met wat kruidjes en pijnboompitjes, het gehaktmengsel in de gleuven in de courgette draperen, en er wat kaas over strooien (bv. pecorino, parmezan, of stukjes geitenkaas tussen het gehakt duwen). Dan in een ovenschotel met deksel laten garen tot de courgettes prikklaar zijn (ongeveer 30min op 150° bij ons), het gehakt is dan ook zeker doorbakken. En smullen maar.
    (ps: de combinatie courgette-gehakt is precies wel een topper :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Een super snel receptje voor wat ik 'luiewijvensaus' noem....

    1 courgette
    2 teentjes look
    2 mozzarella bolletjes
    20 halfdroge tomaatjes (kan ook zonder)
    300 gr tagliatelle
    2 El ketchup
    Beetje room (ik gebruik alpro soya room)
    3 boter of olijfolie (boter bindt beter vind ik)
    basilicum

    zet het water op
    snijd de courgette in blokjes en hak de look
    snijd de mozzarella in blokjes
    Stoof de courgette aan in wat boter of olijfolie samen met de look, voeg er een doosje room en 2 flinke lepels ketchup aan toe, laat even opkoken
    kook de pasta gaar
    Voeg de tagliatelle toe aan de saus
    Serveer warm en overstrooi met de mozzarella, tomaatjes (ook zonder is het super lekker) en basilicum

    Smakelijk!

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Wat de baby betreft...het kan echt wel van te vroeg tot 1 week of langer over tijfd gaan (bij mij altijd voor uitgerekende datum).

    Dat recept zal ik zeker eens maken!

    Wat de compost betreft: compost van het containerpark is inderdaad gft-compost. Ik vraag altijd wat mest bij mijn broer de boer! En wat ik teveel heb is voor 't jaar erop of gaat mee de composthoop in.

    Ik overweeg om het groenafval van de buren bij te vragen: zij betalen minder en ik heb meer compost! Het is absurd om groenafval tegen betaling af te leveren en er daarna tegen betaling nog gaat halen om in uwen hof te smijten... En zeker bij de 'groffe' zit nog redelijk wat 'echt afval'...

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Courgette gevuld met Feta:
    1blokje fetakaas
    1eitje
    een paar pijpajuintjes of bieslook.

    Snij de courgette in twee en haal de pitjes eruit. Mis de pitjes samen met de feta, de pijpajuinjtes en het eitje.
    Vul de courgette en stop in de oven tot er een lichtbruin korstje opstaat.
    Smullen!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  20. SandraK28.8.09

    Of een supersimpele plaattaart met zomergroenten:
    1 courgette over de lengte gesneden
    1 gele paprika in reepjes
    4 tomaten in plakjes
    125 ml creme fraiche
    2 eetl. groene pesto
    8 plakjes bladerdeeg
    flink wat geraspte kaas

    Oven voorverwarmen op 225 C. Bakplaat met wat olijfolie invetten en bekleden met het bladerdeeg. Met vork gaatjes in bladerdeeg prikken en ongeveer 5 min. in oven. Pesto met creme fraiche mengen en het bladerdeeg ermee insmeren. Groenten erop, lekker veel kaas erover en dan nog een kwartiertje in de over. MMMH!

    BeantwoordenVerwijderen
  21. SandraK28.8.09

    'over' = oven :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Lol 666, ja ge moogt, maar wacht mss tot ik bevallen ben. ;-)

    Onderdeappelboom, awel, ik durf dat niet goed die gft compost, daar zit toch vanalle vetzakkerij in, mensen kappen daar javel in om maden te doden die erin zitten omdat ze er vlees in gooien ed.
    Maar ... zou de compost uit zakskes van bij bv ecoflora dan beter zijn is de vraag hé.

    En die komen dan dan afkappen in uwen hof?

    Merci voor de recepten, blijf ze posten!!

    BeantwoordenVerwijderen
  23. Je kan kiezen tussen gftcompost of groencompost. Ik had die laatste. Alleen maar gemaakt van tuinafval dus ( bij het denken aan die gftbakken van andere mensen denk ik eigenlijk ook een beetje: yuk :-)) Je kan laten leveren of je kan het zelf gaan halen. Dan droppen ze dat met een gigantische kraan in je kar. Tot we zelf voldoende compost hebben maak ik daar een jaarlijkse afspraak.

    BeantwoordenVerwijderen
  24. Nog een recept om te proberen:
    Gratin van kabeljauw met courgettes (4 pers.):
    800 g kabeljauwfilet
    1 courgette
    2 ajuinen
    snuifje provençaalse kruiden
    2 koffielepels aardappelzetmeel, opgelost in een beetje water
    1 citroen
    paneermeel
    50 g gemalen emmentaler
    3/4 bouillonblokje (groenten)
    3 dl water
    10 ml room
    olijfolie

    Was de courgette snij in schijfjes.
    Pel de ui en snij in ringen.
    Stoof de courgette en de ajuin 4 minuten in olijfolie.
    Kruid met peper en zout en schud af en toe op.
    Doe de groenten in een ovenschaal.
    Strooi er wat provençaalse kruiden over.
    Schik er de vis op.
    Breng het water met het bouillonblokje aan de kook, voeg de room toe en bind met aardappelzetmeel.
    Breng de saus op smaak met citroensap en nootmuskaat.
    Giet de saus over de vis.
    Strooi er de kaas en paneermeel over.
    Zet de schotel 20 minuten in een voorverwarmde oven van 180°C.
    Gratineren onder de grill.

    Ik bestel elk jaar via IOK een bigbag compost want met de home-made compost kom ik niet toe. Tot nu toe tevreden over maar bevat altijd wel plastik van de etiketjes op het fruit. En da's minder. Daarom voor het eerst de extra fijne compost besteld en dat is beter dan de gewone.

    BeantwoordenVerwijderen
  25. Even op mijn url klikken en daar een super receptje dat ik er vorig jaar opzette. Komt uit Moro, mijn lievelingskookboek.
    Maar iets anders: heb je zsazsapakket ontvangen: wauw! Klasse!

    BeantwoordenVerwijderen
  26. Ik hou erg van courgette met tomaat en basilicum. Allemaal uit eigen tuin, en dan met mozzarella, heerlijk!

    Enne, ik gooi in de herfst alle bladeren uit de tuin achterin de heg op een hoop, en gebruik dat in het voorjaar als compost, werkt super! En in de zomer gooi ik trouwens al het gras daar neer.

    Enne2, succes met de laatste loodjes, het is inderdaad wel bijzonder, ik was vorig jaar op 31 augustus uitgerekend, en werd pas 13 september mama. Lekker bemoedigend he? ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  27. ivm de compost ; even een bweeuuukkk moment creëren ....
    de meest logische gang van zaken zou zijn dat de menselijke uitwerpselen zouden gebruikt worden, na compostering....daar zijn interessante boeken over geschreven : bv " liquid gold" en " the humanure handbook" ( LACHEN!!)
    Maar dat gaat te ver, zelfs voor mij. ( niet voor sommige reuzenpompoenkwekers !)
    Ik zou toch ook voorzichtig zijn met compost uit het containerpark voor je groenten ( voor de siertuin : geen probleem!).. je weet nooit wat erin zit, en zo bekom kan je na verloop van tijd een concentratie van bestrijdingsmiddelen bekomen....
    bij mij in Hoboken raden ze compost van bladafval voor de groentetuin trouwens af owv de opstapeling van lood-en cadmium dat je in de loop van de jaren zou bekomen.
    groetjes
    Toon

    BeantwoordenVerwijderen
  28. Awel Toon dat weet ik nog zo niet, als je geen medicamenten neemt en vegetariër bent mss, anders zou ik daar precies toch niet mee beginnen. ;-)

    Ik eet vanaf nu ook geen gekregen pompoenen meer op!

    BeantwoordenVerwijderen
  29. Hé, dat drie kilometer hemelsbreed zoveel verschil kan maken...
    Onze moestuin is dit jaar een stuk kleiner dan vorig jaar, maar de oogst is zo mogelijk overvloediger.
    Courgetten, da's niet bij te houden. Boontjes zijn we al weken aan een stuk van aan het smullen. De halve familie weet intussen wat nieuw-zeelandse spinazie is en de snijbiet is aan het doorschieten wegens geen tijd om er van te eten: veel te veel ander lekkers.

    Manlief is momenteel overigens dolenthousiast over de 'bodemverbeteraar' met cocopeat van Ecostyle. Geen 'potgrond', maar eigenlijk puur houtcompost (= ideaal voor een permacultuur-moestuin). Het kost weliswaar wat, maar we gebruiken hem in combinatie met eigen compost, en dat valt dan prima mee.

    BeantwoordenVerwijderen
  30. Ecostyle heeft ook 100% organische mest. Onlangs een zak gekocht, maar pas gisteren open gedaan om de broccoli bij te mesten, dus ik kan nog niet zeggen of het goed is... Het ruikt alleszins naar mest ;-) Hier wordt het ook gebruikt ter aanvulling van de eigen compost die momenteel op is.

    Groetjes,

    Els

    BeantwoordenVerwijderen
  31. Hé, de indeling in jouw moestuin lijkt heel sterk op de mijne...
    Leuk é als de herfst er aan komt, de kleuren die veranderen,... Er hangt een heel andere sfeer.

    BeantwoordenVerwijderen