Aardperen

Inkijkexemplaar

Aardpeer is een knolgewas met een zachte, zoete smaak. In Frankrijk noemt men de knokelige knolletjes topinambour. In Engelse recepten heten ze vaak Jerusalem artichoke, dat Jerusalem slaat nergens op maar artichoke wel: ze hebben een artisjokachtige smaak, maar dan opgeslagen in een soort fluffy aardappel.
Aardpeerknollen zijn bijzonder voedzaam, licht verteerbaar en ze hebben een helende werking. Dat is geen kwestie van kwakzalverij, want de geneeskrachtige werking van aardpeer is ook wetenschappelijk aantoonbaar.
De knollen bevatten namelijk inuline. Deze suiker (polysacharide) is goed voor diabetici omdat bij de vertering van inuline geen - voor diabetici moeilijk afbreekbare - glucose vrijkomt. Inuline wordt zelfs helemaal niet verteerd als zetmeel maar eerder gefermenteerd tot voor de dikdarm nuttige zuren die ook de darmflora gunstig beïnvloeden. Daar ligt dan vooral de gunstige werking zowel voor suiker- als niet suikerzieke personen.
Als je aardpeer eet, krijg je geen nieuw hongergevoel. Je bent voor langere tijd verzadigd.
Daarnaast bevat aardpeer ook nog biotin (een vitamine), calcium, cilicium, ijzer en natrium (mineralen). Daarom heeft de groente ook een weldadig effect op reuma, jicht en verstopping.

Aardperen moeten voor gebruik schoongeboend worden. De jonge pasgeoogste rose of cr?mekleurige aardpeer kan met en zonder schil worden gegeten. U kunt deze wortelknollen rauw eten, in een salade. Jonge aardpeer smaakt zoet en knapperig. De knollen kunnen ook gekookt of gebakken worden. Oudere knollen moet u schillen, dat kan voor of na het koken. Aardperen verkleuren na het schillen snel door het contact met lucht. Leg de geschilde knollen meteen in water met een eetlepel azijn of citroensap. Laat aardperen niet te lang koken of bak ze niet te lang. Ze zullen slap en week worden. Gebruik een klein laagje water bij het koken. U kunt aardperen net als aardappelen koken: met een snufje zout, of bakken met wat boter in de pan, bestrooi ze daarna met zout. De kook- of baktijd van aardperen ligt tussen de 5 en 10 minuten.

SOEP

Romige aardperensoep
-500 gr aardperen
-2 uien, grof gesnipperd
-3 tl zonnebloemolie
-1,5 liter kippenbouillon
-1,5 dl room
-1 eidooier
-peper en zout
-gehakte koriander
-broodcroutons

-Schil de aardperen en snijd in blokjes van ca 1,5 cm.
-Verhit de olie in een pan en fruit hierin de uiensnippers glazig.
-Voeg dan de aardpeerblokjes toe en stoof enkele minuten al roerend mee.
-Giet de verwarmde kippenbouillon erbij en kook de soep op een laag vuur ca 15 min.
-Mix de soep.
-Verhit de soep opnieuw en breng op smaak met peper en zout.
-Roer er van het vuur af de room en eierdooier door.
-Garneer met de koriander en geef er broodcroutons bij.

Simpele aardperensoep
-1 kg aardperen
-2 bouilonblokjes
-ongeveer 3/4 liter water
-1of 2 teentjes knoflook
-2 dl slagroom of soyacuisine
-versgemalen witte peper
-paar druppels truffelolie

-Schil de aardperen en snijd ze in plakjes, kook ze in het water tot ze zacht zijn.
-Doe er de bouillonblokjes bij, knijp de knoflook door de pers en mix alles fijn.
-Giet de room er bij en kruid met peper.
-Laat goed warm worden.
-Doe er tot slot een paar druppels truffelolie bij.

Aardperensoep met doperwtjes
-1 kleine ui
-1 liter groente- of kippenbouillon
-500 gr aardperen
-25 gr boter
-200gr doperwtjes
-gehakte peterselie

-Schil de aardperen en snijd ze in stukjes.
-Snijd het uitje fijn en smoor dat in de boter.
-Doe het zout, de aardperen en de erwtjes erbij, schenk de bouillon erover en kook in ongeveer 15 minuten gaar.
-Mix de soep.
-Bestrooi met peterselie en versgemalen peper.
-Geef eventueel geroosterde driehoekjes witbrood bij deze soep. voor nog meer elegantie.

Aardperen- en wortelsoep
-500 gr aardperen
-325 gr wortels
-2 selderstengels
-1 ui
-1 l groentebouillon
-peper en zout
-55 g boter

-Schil de wortels en de aardperen en snijd ze in stukken.
-Snijd de selder in stukjes, gebruik geen blaadjes.
-Laat de boter smelten en fruit daarin de gesnipperde ui en de stukjes selder en laat dit enkele minuten stoven.
-Doe er de wortels en aardperen bij, kruid met peper en zout en laat dit 10 minuten op een zacht vuurtje stoven met het deksel op de pot.
-Voeg de warme groentebouillon toe en laat 20 minuten op een zacht vuurtje sudderen.
-Soep mixen, eventueel opdienen met een lepeltje geklopte room en versieren met platte peterselie.

Recept van Delia Smith


BIJGERECHTEN

Aardperenpuree
-500 gr aardperen
-citroensap
-scheut room
-zout en peper

-Was en boen de aardperen en kook ze in de schil in 5-10 minuten gaar in water met zout en sap.
-Pel de aardperen en pureer ze met een scheut room.
-Op smaak brengen met peper en zout.

Lekker bij geroosterd vlees of bij coquilles die in een plakje ontbijtspek zijn gewikkeld en gebakken tot het spek krokant is en de coquilles zacht. Eventueel het pannetje deglaceren met een klein beetje balsamicostroop

Aardperen kunnen ook koud gegeten worden na het koken, maak er dan een vinaigrette bij van mosterd met wat gesnipperde lenteuitjes.


Gebakken aardperen
-500 gr aardperen
-1 l bouillon
-zout
-boter
-bieslook of peterselie

-Boen de aardperen schoon en kook ze in de bouillon met iets zout in 5 tot 10 minuten gaar, zeker niet te zacht laten worden.
-Laat de aardpeer uitlekken en afkoelen en pel ze eventueel.
-Snij ze daarna in plakjes en bak ze in de boter mooi bruin.
-Voor het serveren garneren met de bieslook of peterselie.

Je kan de aardperen ook zonder te koken bakken, snij ze daarvoor in dunne schijfjes en bak 15 minuten in wat olie met het deksel op de pan.


Geroosterde aardperen
-1 kilo aardperen
-1-2 el olijfolie
-1 tl grof zeezout

-Verwarm de oven voor op 200 graden.
-Boen de aardperen onder stromend water schoon of schil ze, snijd ze in gelijke stukken of partjes.
-Schep de aardperen op een bakplaat om met de olijfolie, zodat ze een dun oliefilmpje hebben.
-Bestrooi de aardperen met het zeezout en rooster ze in de voorverwarmde oven in 30-40 minuten goudbruin en gaar.

Lekker met een slaatje.
Hussel dan de geroosterde aardperen door rucola en maak de salade aan met goede olijfolie, wijnazijn, versgemalen zout en peper.
Eventueel erbij: gebakken spekjes, wat geroosterde hazelnootjes, peer, geschaafde flinters Parmezaanse kaas of Pecorino en zaden.


Aardperensouffle
-boter
-500 gr aardperen
-2 el bloem
-1,5 dl melk
-4 eidooiers
-4 eiwitten
-oude geitenkaas
-zout en peper
-4 soufflévormpjes

-Verwarm de oven voor op 200 graden.
-Vet de vormpjes goed in met veel boter.
-Schil de aardperen en snijd ze in blokjes. Zet deze in een koekenpan met een klontje boter en een klein laagje water op. Als al het water verdampt is, zijn de blokjes zacht. Laat de aardpeer verder droog en bruin bakken tot dat ze uit elkaar vallen en je puree hebt.
-Smelt in een andere pan eenzelfde lik boter en laat de bloem hier even in bakken. Voeg de melk toe en roer goed, zodat er een saus ontstaat. Als de saus iets is ingedikt, roer je er de puree en daarna de eierdooiers erdoor.
-Breng dit mengsel op smaak met de geraspte geitenkaas, peper en zout.
-Sla de eiwitten met een snufje zout stijf en vouw dit met een spatel in drie gelijke delen door het pureemengsel.
-Vul de ingevette vormpjes hiermee.
-Bak de soufflés in een minuut of 20 mooi bruin. Ze verdubbelen in volume. Serveer en eet direct om instorten te voorkomen.

Recept op: www.tijskookt.nl


Aardperen met pastinaak in de oven
-4 grote of 8 kleine pastinaken
-12 aardperen
-12 teentjes knoflook in de schil
-12 roze sjalotten
-grof zeezout
-grof gemalen peper
-verse tijm
-3 eetlepels olijfolie

-Schil de pastinaak en de aardperen en snij ze in stukken.
-Leg de groenten in een ovenschaal, samen met 12 teentjes ongepelde knoflook en de gepelde en in vier gesneden sjalotten.
-Kruid met grof zeezout, grof gemalen peper en verse tijm.
-Besprenkel met de olijfolie, hussel door elkaar en laat in ongeveer een uur gaar worden in een voorverwarmde oven van 180 graden.

Lekker bij gebraden vlees.


Ovenschotel van aardperen
-500 gr aardperen
-5 dl lichte room
-250 gr spekreepjes
-tijm
-zout & peper
-parmezaanse kaas
-paneermeel

-Boen de aardperen onder stromend water schoon of schil ze.
-Snij de aardperen dwars doormidden in 2 stukken en leg ze in een ovenschotel.
-Leg daar bovenop de spekreepjes.
-Giet de room erover heen tot de aardperen en de spekjes net helemaal in de room liggen.
-Kruid met zout en peper en voeg de tijm toe.
-Strooi de parmezaanse kaas voor de helft erover en meng dan de room, aardperen en spekjes door elkaar.
-Strooi de andere helft van de parmezaanse kaas en het paneermeel erover.
-Zet 45 minuten in een voorverwarmde oven op 225 graden en dit gerechtje is klaar.

Aardperen met knoflook
-30 gr boter of 2 el olijfolie
-75 gr fijngehakte, gerookte spek
-400 gr aardperen
-6-8 gepelde knoflookteentjes
-90 gr gesnipperde sjalotjes / rode ui
-3 el. water
-1 el. olijfolie
-20 gr vers broodkruim
-2 el. fijngehakte peterselie

-Smelt de helft van de boter in een zware koekenpan. Voeg het spek toe en bak dit bruin en knapperig. Schep de helft uit de pan en zet deze apart.
-Voeg aardperen, knoflook en sjalotten toe en roerbak het geheel tot de aardperen en knoflook bruin worden. Breng dit op smaak met peper en zout en voeg het water toe.
-Kook dit met een deksel op de pan 8 – 10 min. Neem het deksel van de pan en kook nog 5 min. door met extra vuur om al het vocht te laten verdampen.
-Verhit de andere helft van de boter met 2 el olijfolie in een andere koekenpan, voeg het broodkruim toe en bak dit bruin en knapperig.
-Voeg de peterselie en het achtergehouden spek toe.
-Meng de aardperen nu met het broodkruimmengsel en serveer het gerecht in een schaal met wat extra peper en zout.

Recept op www.odin.nl


Aardperen met knoflook en laurier
-600 gr aardperen
-2 laurierblaadjes
-2 teentjes knoflook
-witte wijn azijn
-zout en peper

-Schil de aardperen, snijd ze in stukken.
-Stoof ze in wat olie tot ze goudbruin zijn voeg dan de laurier, gesnipperde knoflook en een scheut witte wijn azijn toe.
-Kruid met peper en zout en zet een deksel op de pot.
-Haal het deksel van de pot wanneer de aardperen zacht zijn, verwijder de laurier en laat nog wat op het vuur staan tot de aardperen krokant zijn.
-Serveer meteen.

Lekker bij zowel vlees als vis, een bord antipasti, in soep of warme salades.
Recept van Jamie Oliver


Aardperen met wijn en rozemarijn
-450 gr aardperen
-2 el olijfolie
-2 teentjes knoflook, gesnipperd-1 tl rozemarijn, gesnipperd
-zout en peper
-120 ml witte wijn
-60 ml room
-Schrob of schil de aardperen, snij ze in plakjes.
-Bak de aardperen met de knoflook in de olie gedurende 2 minuten.
-Kruid met zout en peper, voeg de rozemarijn en wijn toe en laat de wijn dan tot de helft inkoken.
-Voeg 1 tl water toe, doe het deksel op de pan en laat stoven tot de aardpeer gaar is, laat de aardperen niet te zacht worden.
-Verwijder het deksel, voeg de room toe en laat even indikken.

Recept op: www.abelandcole.co.uk


Aardperen met prei en noten
-600 gr aardpeer
-250 gr prei
-150 gr noten
-kerrie
-room indien gewenst

-Schil de aardperen of boen ze en pel ze na het koken, maar snijd ze niet in stukjes.
-Snijd de prei in stukken van 1 centimeter.
-Kook de aardpeer beetgaar.
-Laat de aardpeer niet zacht worden, hij is goed als je de vork er met moeite in kunt prikken.
-Laat de prei 1 minuut meekoken met de aardpeer en haal de prei er met een schuimspaan weer uit.
-Als de aardpeer klaar is, deze afgieten en in schijven snijden.
-Breek de noten in grove stukken.
-Doe olie of boter in de pan en bak de aardpeer schijven met de prei mooi bruin.
-Doe ook de noten erbij en breng het op smaak met kerrie en eventueel wat room.


Aardperen met prei en kaassaus
-450 gr aardperen
-300 gr prei
-2 dl water
-(kruiden)zout
-klontje boter
-1 teentje knoflook
-peper
-1/2 tl kerrie
-100 gr geraspte kaas
-1 el bloem

-Boen de aardperen goed schoon en snijd ze in stukken of schijfjes van 2 cm dik.
-Maak de prei schoon en snijd deze in brede ringen.
-Kook de groenten samen in een laagje water met een klontje boter en (kruiden)zout beetgaar.
-Bind het het kookvocht in een sauspannetje met roux.
-Voeg al roerende de geraspte kaas, kerrie, geperste knoflook en peper naar smaak toe en blijf roeren tot er een gladde saus ontstaat.
-Dien de groentemix op met een gekookte graansoort en serveer de saus erover.


HOOFDGERECHT

Kip en aardperenpastei
Voor de vulling
-30 gr boter
-1 ui, gesnipperd
-2 teentjes knoflook
-500 gr aardperen, in stukken van 1,5 cm
-schil van 1 sinaasappel
-150 ml droge witte wijn
-2 el bloem
-300 ml kippenbouillon
-zout en peper
-700 gr kippenbillen en -borst met been, in stukjes van 3-4 cm
-150 ml room

Voor het deksel
-500 gr bladerdeeg, kant en klaar
-1 ei, lichtjes opgeklopt

De vulling
-Fruit de ui en knoflook zacht in de boter.
-Voeg de aardperen, sinaasappelschil en witte wijn toe en laat de wijn volledig wegkoken.
-Roer de bloem er onder en voeg dan beetje bij beetje de bouillon toe, roer voortdurend.
-Voeg de kip toe, roer en laat tien minuten pruttelen met een deksel op de pot.
-Haal het deksel van de pot en laat 5 minuten of tot de saus dik is sudderen.
-Voeg de room toe, roer en laat nog 3-4 minuten koken.
-Kruid met zout en peper naar smaak.
-Giet de vulling in een ovenschaal van 1-1,5 liter en laat wat afkoelen.

Het deksel
-Snij wat repen van het bladerdeeg van zo’n cm breed, plak ze tegen de rand van de schaal, waar ze elkaar niet mogen overlappen en bestrijk de rand en de deegreepjes met het ei.
-Leg het resterende deeg op de schaal, haal het teveel aan deeg weg en druk goed aan. Van het deegoverschot kan je versieringen zoals blaadjes maken, kleef ze op het deksel met het ei.
-Maak een gat in het midden zodat de stoom kan ontsnappen en zet een half uur in de koelkast.
-Verwarm de oven voor op 220 graden.
-Bestrijk het deksel met het ei en zet 10-15 minuten in de oven tot het goudbruin is, verminder dan de temperatuur tot 190 graden en laat nog 20-25 minuten in de oven staan.
-Serveer zeer warm.


Aardperencurry
-50 gr boter
-2 uien, in partjes
-4 kipfilets, in blokjes
-500 gr aardperen, geschild, in stukken van 3 cm
-200 gr winterwortel, geschild, in stukken van 3 cm
-2 teentjes fijngesneden knoflook
-2 cm geraspte gemberwortel
-2 el kerrie
-2 el kurkuma(geelwortel)
-50 gr bloem
-1 l kippenbouillon
-2 dl kokosmelk
-zout en peper
-2 el grofgesneden selderij.

-Verhit 25 gr boter in een ruime pan en bak de ui met de kip.
-Schep het mengsel uit de pan wanneer de kip aan alle kanten gebruind is en houd het apart.
-Verhit 25 gr boter en bak de aardpeer en wortel op zacht vuur in 5 minuten lichtbruin.
-Voeg de knoflook, gember, curry en kurkuma toe en bak alles nog 1 min.
-Voeg het kipmengsel toe en roer de bloem door het mengsel.
-Bak het geheel al roerend nog 1 minuut en schenk de bouillon en kokosmelk erbij. Breng het geheel al roerend aan de kook, zodat de saus licht gaat binden.
-Laat de curry onder regelmatig roeren 10 min. zachtjes koken tot de wortel, aardpeer en kip gaar zijn.
-Breng de curry op smaak met zout en peper en bestrooi met de selderij.
Serveer met Pandanrijst.

Recept op: www.smulweb.nl

Pasta met Kip, walnoten en aardperen
-4 kippenfilets in stukjes gesneden
-2 el boter
-4 aardperen
-azijn of citroensap
-250 ml room
-50 gr walnoten
-peterselie
-zout en peper
-Bak de stukjes kipfilet in 3 minuten rondom bruin in de boter.
-Schil de aardperen en snijd ze in dunne plakjes. De plakjes tot gebruik in water met een beetje azijn of citroensap leggen.
-Laat de plakjes uitlekken en doe ze bij de kip, roerbak zo’n 5 minuten.
-Voeg de room toe en laat nog 5 minuten indikken.
-Voor het serveren de walnoten toevoegen, er fijngehakte peterselie over strooien en kruiden met peper en zout.

Recept van Ans Withagen


SLAATJES

Sla met gegratineerde aardperen
-400 gr aardperen
-Een halve krop Romaanse sla of veldsla
-1 ui
-2 teentjes knoflook
-een half bosje peterselie
-een handje walnoten
-150 gr pittig belegen kaas
-vers gemalen peper
-olijfolie

-Bladeren van de sla los halen, wassen en uit laten lekken.
-Snijd de ui in smalle partjes en fruit in de olie.
-Aardperen schillen en in kleine stukjes snijden, met een klein scheutje water toevoegen aan de uien en in 5-10 minuten gaar stoven.
-Rasp de kaas op een grove rasp en hak de walnoten en peterselie fijn.
-Pers de knoflook boven de aardperen en kruid met de peper.
-Walnoten en peterselie door de aardperen roeren en bestrooien met kaas. Met deksel de kaas laten smelten.
-Sla op borden verdelen.
-Aardperen op de sla scheppen.

Lekker met rijst of een ander graan.

Recept van: www.odin.nl


Aardperen en wortelsalade
-400 gr aardperen
-400 gr wortels
-2 el dille of dragon
-2 el olijf- of walnootolie
-3 el citroensap
-2 el kappers
-zout en peper

-Meng de kruiden, olie, het sap en de kappers, kruid naar smaak met zout en peper en zet even aan de kant.
-Schil de wortels en aardperen en rasp ze of snij ze in julienne.
-Voeg de groenten bij de vinaigrette en meng alles.
-Laat 30 minuten rusten op kamertemperatuur.
-Meng nogmaals voor het serveren.

Recept op: www.abelandcole.co.uk


Aardperenslaatje
-250 gr aardperen
-het sap van 2 limoenen
-2 tl Dijonmosterd
-2 el witte wijn azijn
-8 el olijfolie
-4 witte boterhammen zonder korst, in blokjes
-4 el peterselie, gesnipperd
-3 el pijnboompitten, geroosterd

-Schil de aardperen en snij ze in julienne, leg ze in water met de helft van het sap.
-Meng de mosterd, azijn, het resterende deel van het sap, en 6 el van de olie tot een mooi gebonden vinaigrette, kruid met peper en zout.
-Verwarm de olie in een pan en bak de broodblokjes krokant en goudbruin, laat uitlekken op keukenpapier.
-Laat de aardperen uitlekken en meng er de peterselie en pijnboompitten onder, meng de vinaigrette er onder en strooi de croutons er over.

Lekker bij carpaccio.

Meer op www.vriendenvandeaardpeer.nl